Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, έχει εκλεγεί από την Ιερά και Διαρκή Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Χριστόδουλος, ο οποίος συγκέντρωσε 49 ψήφους έναντι 20 του Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδίας Ιερώνυμου.

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ηλικίας 59 ετών, διακρίνεται για την πλατειά μόρφωσή του και την βαθιά θεολογική του κατάρτιση.

Ως μητροπολίτη Δημητριάδος, του αναγνωρίζεται πλούσιο κοινωνικό έργο στη μητροπολιτική του περιφέρεια, κυρίως σε θέματα νεολαίας.

Η εκλογική διαδικασία, η οποία ήταν μαραθώνια, άρχισε στις εννέα το πρωί κεκλεισμένων των θυρών, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και ολοκληρώθηκε στις 4.15.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, έχει σηματοδοτηθεί ως η πρώτη εκλογή Αρχιεπισκόπου, στα χρονικά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έγινε σύμφωνα με τον νέο καταστατικό χάρτη που ψηφίστηκε το 1977.

Η εκλογική διαδικασία άρχισε στις έξι το πρωί, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών.

Τρεις ώρες αργότερα, στις εννέα το πρωί, ξεκίνησε η διαδικασία της ιστορικής εκλογής του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή 76 από τους 77 Ιεράρχες.

Παρών στην εκλογική διαδικασία ήταν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος είχε την ευθύνη της εξέτασης τυχόν ενστάσεων.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, το μήνυμα της εκλογής του οποίου έγινε δεκτό με κωδονοκρουσίες και ψαλμούς από χιλιάδες λαού, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τη Μητρόπολη.


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω απο το Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ φοιτητών του ΑΤΙ, της Αστυνομίας και ανδρών της ΜΜΑΔ.

Οι φοιτητές ενώ πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προσπάθησαν να εισέλθουν στο Υπουργείο και ανεκόπησαν από άνδρες της Αστυνομίας.

Στην συνέχεια, ζήτησαν να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών, όταν όμως ούτε και αυτό έγινε κατορθωτό, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και της ΜΜΑΔ.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά, δύο φοιτητές και δύο αστυνομικοί.

Ωστόσο, με διάσκεψη τύπου που δόθηκε πριν από λίγο, οι φοιτητές του ΑΤΙ εξήγγειλαν, ουσιαστικά, αποκλιμάκωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, καθώς αποφάσισαν να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, κατά την διάρκεια της Παμφοιτητικής Συνδιάσκεψης, ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εργασίας και την πολιτική ηγεσία.


Η επικείμενη επίσκεψη του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ και γενικότερα η νέα εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο κυπριακό, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της δημοκρατίας με τον αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης περιορίστηκε να αναφέρει μετά την συνάντηση ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ θα έλθει για να κάνει σοβαρή δουλειά.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός διπλωμάτης φθάνει στη Κύπρο την πρώτη Μαϊου, ενώ στις τέσσερεις του μηνός θα αναχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα για τη Γερμανία, ενώ στο νησί θα παραμείνει ο Τόμας Μίλλερ.

Ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ αναμένεται να επιστρέψει στο νησί στις οκτώ του μηνός.


Την ετοιμότητα του να παρακαθήσει σε σύσκεψη για το κυπριακό, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων, της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως δημοσιεύεται στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο Ντενκτάς δήλωσε πως θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ στις δύο Μαϊου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την περιοχή η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολπραϊτ.

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει την στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στη νεά αμερικανική πρωτοβουλία, ο Ραούφ Ντενκτάς παρέπεμψε στην πρόσφατη κοινή διακήρυξη ψευδοκράτους-Τουρκίας.


Η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εργάζεται σκληρά για την προώθηση των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία πάνω στη βάση, της βήμα προς βήμα προσέγγισης, δήλωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, Ντέϊβιντ Μάντεν, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Μάντεν ανέφερε επίσης ότι ο εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στις σχέσεις, Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα επισκεφθεί την Κύπρο, όταν κριθεί ότι τέτοια επίσκεψη θα ήταν χρήσιμη.


Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απένειμε σήμερα σε τελετή ο Πρόεδρος Κληρίδης, στον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαο Βορβολάκο, για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στον κυπριακό ελληνισμό.

Μιλώντας στην τελετή της παρασημοφόρησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του στρατηγού Νικόλαου Βορβολάκου στην υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, υπογράμμισε ότι το δόγμα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στον τομέα της άμυνας και έχει αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Νικόλαος Βορβολάκος, αναφέρθηκε στο συλλογικό έργο που έγινε στον τομέα της άμυνας και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον είδε σε δύσκολες ώρες να παίρνει θαρραλέες αποφάσεις.

Ο κύριος Βορβολάκος ανέφερε ακόμη ότι θα παραμείνει στρατευμένος στην υπόθεση του κυπριακού λαού και θα είναι παρών στο χαράκωμα οποτεδήποτε χρειαστεί.

Το πρωί, ο στρατηγός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.


Αρχίζουν σήμερα οι προγραμματισμένες ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Ταύρος 98", στις οποίες θα συμμετάσχουν μονάδες του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, στις ασκήσεις που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα, τα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 28 έως τις 30 Απριλίου, θα συμμετάσχουν δυνάμεις του στρατού κατοχής, ενώ πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας θα καταπλεύσουν στο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, ότι το Ισραήλ δεν θα πωλήσει "έξυπνα", όπως χαρακτηρίζονται, όπλα, στην Τουρκία, είπε ότι η κυβέρνηση θα εκφράσει την ικανοποίηση της γι'αυτή την απόφαση του Ισραήλ, αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες.

Ο κύριος Ομήρου, προέβη στις δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αθήνα.


Οι πύραυλοι Ες-300 θα παραδοθούν κανονικά, εκτός σε περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου, ή ουσιαστικής προόδου στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί είναι οι συγκεκριμένοι όροι μη παράδοσης των πυραύλων, οι οποίοι και ισχύουν μέχρι σήμερα.

Οσον αφορά την Ρωσική πρωτοβουλία για συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κύριος Μουράτοφ τόνισε ότι το θέμα εξελίσσεται θετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάιο.


Αισιόδοξος ως πρός την ευοίωνη έκβαση της διαφοράς εργοδοτών και εργαζομένων για τις συλλογικές συμβάσεις, παρουσιάστηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέας Μουσιούττας.

Σε δηλώσεις του, έπειτα απο πρωινή συνεδρία του εργατικού συμβουλευτικού σώματος, ο κύριος Μουσιούττας τόνισε ότι παρά το αδιέξοδο που έχει επέλθει, το Υπουργείο θα αναμένει την λήξη της προθεσμίας που προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων.

Ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα αποφευχθούν, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι δύο πλευρές θα συμβιβαστούν.


Η ποιότητα του τουρισμού έχει καταστραφεί και η ανταγωνιστικότητα του έχει εξανεμιστεί, λόγω των υψηλών κόστων της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης, σε χαιρετισμό του κατά την Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Ο Κύριος Ρολάνδης και τόνισε ότι αυτό που επιβάλλεται πρός βελτίωση της κατάστασης, είναι συγκράτηση των κόστων των ξενοδοχειακών μονάδων και αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο Υπουργός Εμπορίου επίσης ανέγνωσε δωδεκάλογο μέτρων πρός εμπλουτισμό και ενδυνάμωση του τουριστικού μας προιόντος.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή και λειτουργία θεματικών πάρκων, καζίνων και αθλητικών εγκαταστάσεων, την περαιτέρω αξιοποίηση των παραδοσιακών τουριστικών προελεύσεων και αγορών της Κύπρου καθώς και δυναμικό σνοιγμα πρός τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.


H Κύπρος έχει εγείρει θέμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για χρηματοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης, στο προενταξιακό στάδιο, με κοινοτικά κονδύλια.

Στην δήλωση αυτή προέβη το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή εναρμόνιση της Κύπρου, δημιουργεί μεγάλα κόστα στην οικονομία του τόπου, γι'αυτό και η Κύπρος πρέπει, όπως είπε, να τύχει αυτού του ευεργετήματος.

Ο κύριος Χριστοδούλου προέβη στη δήλωση αυτή, έπειτα από συνάντηση με πενταμελή αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, για να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν την συμπεριφορά της κυπριακής οικονομίας, τα τελευταία δύο χρόνια και τις προοπτικές της για το 1998.


Και δεύτερος ύποπτος συνελήφθη σε σχέση με την βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του Ανδρέα Τσίτση στον Υψωνα, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για τον Θάνο Αθανασίου 28 ετών, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκε περόνη ασφαλείας χειροβομβίδας.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδοσε εναντίον του Αθανασίου, οκταήμερο διάταγμα κράτησης του.


Προς ανανέωση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί προ οκταετίας στο Ιράκ από τη διεθνή κοινότητα, προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα δεκαπέντε μέλη του Διεθνούς Οργανισμού συνεδρίασαν αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την άρση του εμπάργκο.

Οπως διεφάνη, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτίθενται στην άρση των κυρώσεων, κατά του Ιράκ,

που είχαν επιβληθεί στη χώρα, μετά την εισβολή στο Κουβέϊτ το 1990.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Μπιλ Ρίτσιαρντσον είχε προβλέψει ενωρίτερα, ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν, υπογραμμίζοντας ότι από την πλευρά του Ιράκ, δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος, στον τομέα των βιολογικών και χημικών όπλων.


Μετά τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία, σειρά παίρνει η Αρχηγός της Αμερικανικής διπλωματίας.

Η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ, που βρίσκεται στο Τόκυο για 24ωρη επίσημη επίσκεψη, είχε ενωρίτερα σήμερα, συνάντηση με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο.

Αντικείμενο της συνάντησης, αποτέλεσε η στρατηγική της Ιαπωνίας στον οικονομικό τομέα, υπό το πρίσμα της υποβόσκουσας οικονομικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.

Η Μαντλίν Ολμπραϊτ δεν παρέλειψε μάλιστα, να αποδώσει και εύσημα στο σχέδιο της Ιαπωνικής κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας στη χώρα.

Χαρακτήρισε το σχέδιο, ως μία τολμηρή πρωτοβουλία για την έξοδο, όπως είπε, της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στο κόσμο, από την ύφεση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις πιθανό να δώσουν ελαφρές βροχές σε παράλιες κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικες νεφώσεις.

Στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν μερικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 11, στη Λεμεσό 22 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 28 April 1998 - 15:27:33 UTC