Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν αποτελεί προϋπόθεση για τις περαιτέρω συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε στην Αγκυρα ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ.

Ο Σερμέτ Αταντζαλί πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η λύση του Κυπριακού θα γίνει δυνατή μόνο με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε την τουρκική θέση περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο και υποστήριξε ότι η Αγκυρα δεν θέλει να διαιωνισθεί η εκκρεμότητα του Κυπριακού.


Την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά δεν εμμένει πλέον στην θέση της για αναγνώριση του ψευδοκράτους, έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στην συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιου του Ελληνικού.

Αυτό επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των απαισιόδοξων δηλώσεων του Προέδρου Κληρίδη, πριν από την αναχώρηση του από την Κύπρο την περασμένη Παρασκευή και την διαφορετική εικόνα που έδωσε κατά την άφιξή του, στην Αθήνα.

Ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά την αναχώρηση του, είχε πεί ότι ήταν απαισιόδοξος, εξαιτίας της διακήρυξης Ντεμιρέλ - Ντενκτάς.

Συναντώντας όμως, τον κύριο Μίλερ στο αεροδρόμιο στην Αθήνα, συμπλήρωσε ο κύριος Στυλιανίδης, του έδωσε μίαν εντύπωση, ότι η Τουρκική πλευρά δεν επιμένει στη θέση της για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε κατηγορηματικά ότι δεν έχει γίνει συγκεκριμένη πρόταση για οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση του ψευδοκράτους, ούτε από τους Αμερικανούς ούτε από τους Βρετανούς.

Σύμφωνα όμως με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ΛΟΓΟΥ, πρόταση για αναγνώριση του ψευδοκράτους έγινε από τον Ιταλό Πρέσβη, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Καοουλίδη, στην παρουσία μάλιστα του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο.


Η Γενική Εισαγγελία ανέστειλε την ποινική δίωξη του Κούρδου Ραμαζάν Τσελίκ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο δικαστήριο από την Αστυνομία για άγρα πελατών, επειδή πωλούσε στους δρόμους το περιοδικό "Φωνή του Κουρδιστάν."

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, αφού μελέτησε το φάκελο της υπόθεσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα και, ως εκ τούτου, δεν ενδείκνυται η συνέχιση της ποινικής δίωξης.

Μετά την καταχώρηση της αναστολής της δίωξης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απάλλαξε τον Τσελίκ.

Σε δήλωσή του ο Τσελίκ ανέφερε ότι οι Κούρδοι πωλούν το περιοδικό τους σε όλες τις χώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Ανέφερε, επίσης, ότι η διάθεση του περιοδικού έχει σχέση με τον αγώνα του κουρδικού λαού, και ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη συμπαράσταση του.

Εξάλλου, ο δικηγόρος του Τσελίκ, Ντίνος Πασπαλλίδης, υποστήριξε ότι η ποινική δίωξη του Κούρδου αγωνιστή έγινε ύστερα από παρεμβάσεις ξένων διπλωματών και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως μιά κακοστημένη κωμωδία.


Εντονες αντιδράσεις τόσο από εκπροσώπους των κομμάτων όσο και από άλλα οργανωμένα σύνολα, σημειώθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συζητήθηκε η περίπτωση της ποινικής δίωξης του Κούρδου Ραμαζάν Τσελίκ.

Αφού έγιναν έντονες παραστάσεις για τη μη προσέλευση στην επιτροπή αντιπροσώπων τόσο της Γενικής Εισαγγελίας, όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έθεσαν τις θέσεις και τα ερωτήματα τους προς τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Αγαπίου, δημοσιοποίησε περίπτωση κατά την οποία δύο Κούρδοι, ενώ εργάζονταν νόμιμα στην Κύπρο, τους πληροφόρησαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί.


Πρωταρχικός στόχος του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Δημήτρη Δήμου, είναι η ψυχική και ψυχολογική προετοιμασία του εθνοφρουρού.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από κατάθεση στεφάνων στα φυλακισμένα μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο στρατηγός Δήμου, τόνισε ακόμη ότι θα συνεχίσει το έργο το οποίο άρχισαν οι προκάτοχοι του.

Μιλώντας προς τους εθνοφρουρούς, ο κύριος Δήμου τόνισε ότι μέσα από τις ψυχές τους, θα πρέπει να βλαστήσει το δέντρο της επανόδου στα σπίτια μας, σημειώνοντας ότι αν αυτό οι εθνοφρουροί δεν το πιστέψουν βαθιά, οι ηγέτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Εξάλλου, ο Αρχηγός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η πτώση του εθνοφρουρού Γρηγόρη Τζιόγκουρου οφειλόταν σε γυμναστικές ασκήσεις που έκανε ο ίδιος, στο κιγκλίδωμα.

Η κατάσταση της υγείας του άτυχου εθνοφρουρού παραμένει, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, εξαιρετικά κρίσιμη.


Ποινή επτάμηνης φυλάκισης επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην εικοσι-εξάχρονη Χρυσαυγή Ζαρζούρ, ασθενή με AIDS, μητέρα δύο παιδιών.

Η Χρυσαυγή είχε παραδεχθεί ενοχή σε δύο κατηγορίες, ότι ενώ ήταν φορέας του AIDS, είχε σεξουαλική επαφή με δύο νεαρούς, χωρίς να τους ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας της.

Κατά την επιβολή της ποινής το δικαστήριο τόνισε τη σοβαρότητα των αδικημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Επίσης, ανέφερε ότι αφού έλαβε υπόψη όλα τα γεγονότα της υπόθεσης, καθώς και τα ελαφρυντικά της κατηγορουμένης, έκρινε ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή ήταν η φυλάκιση.

Μετά την καταδίκη της, η Χρυσαυγή Ζαρζούρ μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές και ακολούθως στη Γρηγόρειο Κλινική του Νοσοκομείου Λάρνακας, για συνέχιση της θεραπείας της, αφού η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η ίδια, δήλωσε, ότι δεν την ικανοποίησε η ποινή, αλλά ο δικηγόρος της εξέφρασε ικανοποίηση.


Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία για την Τετάρτη 6 Μαϊου, αποφάσισε σήμερα στην Πάφο, η επαρχιακή συνέλευση των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, οδηγήθηκαν στην απόφασή τους, έπειτα από την άρνηση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων για διαπραγμάτευση των αιτημάτων των εργαζομένων, και στην εμμονή στη θέση για μηδενικές αυξήσεις.

Η συνέλευση αποφάσισε ότι σε περίπτωση που η στάση των εργοδοτών και μετά την εικοσιτετράωρη απεργία, δεν διαφοροποιηθεί, τότε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Τη συνέλευση, στην οποίαν πήραν μέρος οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, στα δομικά έργα, στα εργοτάξια οικοδομικών υλικών και στα εργοστάσια μωσαϊκών, χαιρέτησαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι ηγεσίες των οποίων δήλωση ετοιμότητα για διαβουλεύσεις με την εργοδοτική πλευρά προς επίλυση της διαφοράς.


Τον επ'αόριστο τερματισμό χορήγησης άδειας σε αλλοδαπούς οικοδόμους για εργοδότησή τους στην Κύπρο, αλλά και τη μη ανανέωση των υφιστάμενων αδειών, αποφάσισε το πρωί η αρμόδια υπουργική επιτροπή.

Στη συνεδρία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας και ανώτεροι λειτουργοί από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άνεργων Κυπρίων οικοδόμων και όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, πρόκειται να ισχύσει επ' αόριστον.

Τη συνεδρία της υπουργικής επιτροπής απασχόλησε επίσης και το θέμα της λειτουργίας του ωραρίου των καταστημάτων.


Η Κύπρος αφαιρέθηκε από την πρώτη κατηγορία των χωρών όπου υφίσταται κίνδυνος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, λόγω, όπως είπε, των σοβαρών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο κύριος Χριστοδούλου προέβη στη δήλωση αυτή ύστερα από συνάντηση που είχε με την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία ενημέρωσε για τα θεσμικά και τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την καταπολέμηση του φαινομένου.


Η τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τα θέματα που δεσπόζουν στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δεκαπέντε στο Λουξεμβούργο.

Κατά την άφιξη του στην συνάντηση, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ δήλωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αναζωπύρωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Σερβία, για την δράση της, εναντίον Αλβανών εθνικιστών.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ, ο οποίος, ανέφερε ότι θα συζητηθούν πιθανά μέτρα εναντίον των Σερβικών αρχών.

Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ανάμεσα σε Σερβικές δυνάμεις και Αλβανούς αυτονομιστές, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, να σκοτωθούν εικοσι-έξι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο από την Αλβανία.


Στην Ινδία, Θιβετιανός ακτιβιστής αυτο-πυρπολήθηκε σε ένδειξη αντίθεσης για τις προσπάθειες της αστυνομίας να σταματήσει απεργία πείνας από Θιβετιανούς εξόριστους, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και πενήντα ημέρες, για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα.

Ο πενηντάχρονος Θιβετιανός προέβη στην δραματική αυτή ενέργεια, τη στιγμή που η αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει και τους τελευταίους τρείς απεργούς πείνας από την περιοχή.

Ο Θιβετιανός, ο οποίος υπηρέτησε στον Ινδικό στρατό κατά την διάρκεια του Σινο-ϊνδικού πολέμου το 1962, υπέστη εγκαύματα στο ενενήντα τοις εκατόν του σώματος του, ενώ λίγο πρίν μεταφερθεί στο νοσοκομείο πρόλαβε να ψιθυρίσει ότι το έκανε για τη χώρα του.

Οι Θιβετιανοί εξόριστοι ζητούν την άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για επαναφορά του ζητήματος της ανεξαρτησίας του Θιβέτ, καθώς και για διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου εκατό χιλιάδες Θιβετιανοί εξόριστοι έχουν καταφύγει στην Ινδία, ενώ το επεισόδειο συνέπεσε με την πρώτη επίσκεψη Κινέζου αρχηγού ενόπλων δυνάμεων στην Ινδία.


Στην Ισπανία, δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν, έπειτα από πτώση λεωφορείου σε ανάχωμα αυτοκινητοδρόμου, πλησίον της παραλιακής πόλης Αλικάντε.

Οι πενηντα-τρείς επιβάτες του λεωφορείου, ήταν όλοι ηλικιωμένοι Ισπανοί, μόνιμοι κάτοικοι Γαλλίας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ταξίδι αναψυχής στη χώρα.

Το λεωφορείο κατέπεσε στο ανάχωμα όταν ο οδηγός προσπάθησε να αποφύγει προπορευόμενα οχήματα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε δυστύχημα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένονται παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε δυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις που γύρω στο μεσημέρι δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 13, στη Λεμεσό 19 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 27 April 1998 - 16:27:46 UTC