Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ, φθάνει αργά απόψε στην Κύπρο για εξαήμερη επίσκεψη, με οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να επανα-δραστηριοποιήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που διεκόπησαν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιήσει επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό Πρεσβευτή, τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή και τους πρέσβεις των υπολοίπων πέντε χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στη Γενεύη, για να ενημερώσει τον Ντέϊβιντ Χάνεϊ και τον Τόμας Μίλερ, καθώς και μεσολαβητές άλλων χωρών για το Κυπριακό.


Δείγμα αντιπαράθεσης των κυβερνήσεων Κύπρου-Σουηδίας, σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξη του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γκούναρ Λούντ.

Αντικείμενο της επίσκεψης η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος ΕΣ- 300.

Ο Σουηδός Υπουργός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του, ότι θα συστήσει στην κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει την εγκατάστασή τους, γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είπε, αυξάνει την ένταση, περιπλέκει την κατάσταση και δεν βοηθά τις προσπάθειες για την προώθηση λύσης.

Αμεση ήταν η απάντηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκου Σιάμπου, ο οποίος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, έχει τις θέσεις της στο θέμα και επιμένει σ'αυτές.

Εξάλλου, ο Σουηδός αξιωματούχος, ανέφερε ότι δεν έχει σταλεί από την Βρετανία οποιαδήποτε επιστολή, προς την σουηδική κυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα.

Το βασικό μήνυμα όμως, όπως είπε ο κύριος Λούντ, είναι αποτέλεσμα συζητήσεων που είχαν οι δύο κυβερνήσεις.


Το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις Κύπρου-Ρωσίας για την αγορά και εγκατάσταση του αντι-αεροπορικού πυραυλικού συτήματος ΕΣ-300 θα τηρηθεί.

Αυτό επανέλαβε το πρωί ο Ρώσος πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Θεμιστοκλέους, κληθείς να σχολιάσει τον σκοπό της σουηδικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, για να ζητήσει από την κυβέρνηση να ακυρώσει την εγκατάσταση των ΕΣ-300 στο νησί.

Πρόκειται για ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο θα ενισχύσει την αμυντική στρατηγική της κυπριακής δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζει τυχόν αναλογίες, τόνισε ο κύριος Μουράτοφ.


Ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε εκ νέου το θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την επίσημη επίδοση της σχετικής πρότασης από την Βρετανική προεδρία.

Την πρόταση επέδωσε χθές ο βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάντεν σε συνάντηση που είχε με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κατοχικός ηγέτης, επανέλαβε τη θέση του για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο θα συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν, στις 26 Μαρτίου στη Γενεύη, είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει τη συνάντηση αυτή, μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου, ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει πάρει απάντηση.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το αίτημα για συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, έχει παρεμποδιστεί από την Βρετανία.


Η Βρετανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να πείσει τους Τουρκοκυπρίους, να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαικής Ενωσης.

Αυτό δήλωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέϊβιντ Μάντεν, έπειτα από σύντομη συνάντηση πού είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, με τον οποίο συζήτησε διμερή εμπορικά θέματα.

Ο κύριος Μάντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία.

Εξάλλου, για τις αντιδράσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πρός την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για τις ενταξιακές, ο κύριος Μάντεν παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς επί του θέματος.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη επιστολής της Βρετανικής πρός τη Σουηδική κυβέρνηση, για τους πυραύλους Ες-300, ο κύριος Μάντεν αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε επιστολής.


Την ικανοποίηση τους για της ενημέρωσης που έτυχαν από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων.

Ο κύριος Χριστόπουλος ενημέρωσε τους συγγενείς των αγνοουμένων για τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τουρκοκύπριοι και αφορούν ελληνοκύπριους αγνοουμένους, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους Οικονόμος Χριστόφορος, οι πληροφορίες των τουρκοκυπρίων αφορούν τρεις ομαδικούς τάφους, στους οποίους όπως εκτιμάται βρίσκονται θαμμένοι περίπου τετρακόσιοι ελληνοκύπριοι.

Παράλληλα, ο Οικονόμος Χριστόφορος επέμεινε στις χθεσινές δηλώσεις του σχετικά με πληροφορία που αφορά 14 ζώντες αγνοουμένους, με αποτέλεσμα να προκαλέσει και πάλι την αντίδραση της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος της, Νίκος Θεοδοσίου, κάκισε την ενέργεια να αποκαλυφθεί η πληροφορία, πριν αυτή τεθεί ενώπιον τους και διασταυρωθεί.

Πρότεινε παράλληλα, την παραίτηση και των δύο προέδρων και την προκήρυξη νέων εκλογών για μια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, ώστε να αποφεύγονται όπως είπε, τέτοιου είδους παρεξηγήσεις.

Ωστόσο, ο Οικονόμος Χριστόφορος απέρριψε την πρόταση του κυρίου Θεοδοσίου, για ύπαρξη μιας Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για ζώντες αγνοουμένους, τόνισε ότι η κυβέρνηση διερευνά κάθε πληροφορία, βάσιμη ή αβάσιμη, που έχει σχέση με το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.


Δεν τίθεται θέμα αντιδικίας με το ΑΚΕΛ, όσον αφορά τις προσπάθειες για σύσταση ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

Οπως ανέφερε ο Βάσος Λυσσαρίδης, η πρόσκληση για σύσταση νέου κόμματος απευθύνεται προς τις ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και προς τις βάσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του, για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, ενώ επεσήμανε ότι οι προβλεπόμενες εξελίξεις στο κυπριακό, είναι δραματικές και αυτές τις στιγμές επιβάλλεται ενότητα.


Εθιμοτυπική συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας είχε το πρωί, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κύριος Κάππας δέχθηκε συγχαρητήρια για τον διορισμό του στην θέση του υπουργού καθώς και τη διαβεβαίωση εκπροσώπων από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για στενή συνεργασία, με σκοπό την επίλυση των καυστικών θεμάτων στον τομέα της παιδείας.


Κακόβουλη φωτιά τέθηκε γύρω στα μεσάνυκτα στο εστιατόριο "Οουλτ Βιέννα" στον Ποταμό Γερμασόγειας, το οποίο ανήκει στους Χρήστο και Παναγιώτα Χριστοδούλου.

Από τον εμπρησμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ να σημειωθεί ότι το εστιατόριο ήταν ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες διέρρηξαν το εστιατόριο, πήραν δέκα λίρες από το ταμείο και στη συνέχεια πυρπόλησαν τον χώρο.

Από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, παραβίασαν την κεντρική είσοδο του εστιατορίου.


Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επέκταση Ισραηλινών οικισμών στις Παλαιστινιακές περιοχές, σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κύριος Κούκ, μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Γιάσσερ Αράφατ, έπειτα από συνάντηση πού είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στην Γάζα.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα μεταφέρει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους, την έντονη ανησυχία της Ευρωπαικής Ενωσης για την επέκταση των οικισμών και την άμεση ανάγκη τερματισμού τους.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αράφατ, χαιρέτισε τις δηλώσεις Κούκ και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαική Ενωση, για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.

Ο Κύριος Κούκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε περιοχή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου οι Ισραηλινές αρχές συνεχίζουν την κατασκευή νέου εβραϊκού οικισμού.


Μέσα Μαρτίου και η Αθήνα σήμερα, ξύπνησε με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο.

Προς έκπληξη των κατοίκων της, το Λεκανοπέδιο Αττικής ντύθηκε στα άσπρα, χαρίζοντας, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε και όμορφα συναισθήματα.

Στο κέντρο της Αθήνας, στις οκτώ το πρωί το θερμόμετρο, κατέγραψε μείον δύο βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει αρκετές βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στα περιφερειακά οδικά δίκτυα.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, απαγορεύθηκε εξάλλου, ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης.

Ελαφρή χιονόπτωση σημειώθηκε γύρω στις δέκα το πρωί και στο Τρόοδος.

Η θερμοκρασία έφθασε τους μείον δύο βαθμούς Κελσίου και το ύψος των χιονιών, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα δέκα εκατοστά.


Ανόρθωση - Εθνικός Αχνας και Απόπ-Απόλλωνας, είναι τα ζευγάρια που κληρώθηκαν σήμερα, για την ημιτελική φάση του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν την Τετάρτη 25 Μαρτίου και οι επαναληπτικοί στις 8 Απριλίου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν κατά τόπους, και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές, που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες.

Στα ορεινά θα πέσουν και χιόνια. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές.

Σε μερικές περιοχές οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό πολύ δυαντούς ανέμους.

Στα ορεινά θα πέφτουν και χιόνια.

Οι άνεμοι γενικά θα είναι νοτιοδυτικοί δυνατοί, 5 μποφόρ.

Η θάλασσα επίσης θα συνεχίσει να είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εωστερικό και στους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 9, στη Λεμεσό 16 με 10 στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 1998 - 17:27:16 UTC