Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέφος σκόνης κάλυψε σήμερα ολόκληρη την Κύπρο, φαινόμενο που άρχισε στις δύο το πρωί από την Πάφο και επεκτάθηκε σταδιακά και στις άλλες επαρχίες.

Το φαινόμενο προκλήθηκε από χαμηλές πιέσεις και αμμοθύελλες που πλήττουν την Αίγυπτο και αναμένεται να υποχωρήσει αύριο, οπότε και θα αποκατασταθεί η καθαρότητα της ατμόσφαιρας.

Η σκόνη που επικάλυψε την Κύπρο προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία, στις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και σε όσους υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις, γεγονός που προκάλεσε αυξημένη κίνηση στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών των Γενικών Νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του, συστήνει σε άτομα με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

Συστήνεται επίσης η χρήση συστημάτων κλιματισμού, ενώ σε περίπτωση απαραίτητης εξόδου από το σπίτι, η κάλυψη της μύτης, με μαντήλι ή μάσκα.

Παράλληλα σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Φοιλανιώτης, ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα θα αρχίζει να καθαρίζει αργά το απόγευμα, λόγω και των βροχών, ενώ μέχρι αύριο, αναμένεται να καθαρίσει εντελώς.

Ειδικότερα στη Πάφο, έπνεαν από το πρωϊ ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να αποκοπούν δέντρα, πάσσαλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και να υποστούν ζημιές σε διάφορα υποσταστικά.

Οι πτήσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας συνεχίστηκαν κανονικά, παρά την μειωμένη ορατότητα.


Ο δέκατος-τέταρτος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων, άρχισε σήμερα με συνέντευξη τύπου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με Ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου στους Ιερούς Ναούς και διάθεση Δελταρίων.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι ο μαραθώνιος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με τη συμμετοχή αθλητών από τα Κέντρα Νεότητας και το Σωματείο Περικλής Δημητρίου.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Οικονόμος Χριστόφορος αποκάλυψε ότι πριν από δύο ημέρες, είχε δεχθεί τηλεφώνημα από Κύπριο ο οποίος ζει στο εξωτερικό και του ανέφερε, ότι κατέχει πειστικά στοιχεία για το πού βρίσκονται ζωντανοί δεκατέσσερις ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.

Ωστόσο, ο Οικονόμος Χριστόφορος δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα, σημείωσε όμως ότι η πληροφορία αυτή είναι καινούργια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους πληροφορίες περιέρχονται συχνά στην αντίληψη τους και μελετώνται ανάλογα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τις προσπάθειες των οποιωνδήποτε για να διαγραφεί το θέμα, αλλά θα εμμείνουμε ώστε να υπάρξει διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.


Η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία βρίσκεται σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους, για να τους πείσει να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου στάθμευσε έκτακτα, λόγω προβλημάτων στο αεροδρόμιο Καϊρου, ο κύριος Κουκ χαρακτήρισε την πρόταση του Πρόεδρου Κληρίδη, ρεαλιστική και δίκαιη και πρόσθεσε ότι, τώρα, εναπόκειται στους Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη επεδόθη στον Ραούφ Ντενκτάς, τη περασμένη Παρασκευή από τον Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή Τζων Μπακ.


Ορόσημο για τα επόμενα βήματα στο εθνικό μας θέμα θα είναι η επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του το πρωί ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι πρόκειται να μελετηθούν όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε επίσης ότι η στάση της Γαλλίας, όπως διατυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη είναι ένα πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον Γάλλο ομόλογό του και να του εξηγήσει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Ενωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε Αθήνα και Λονδίνο.


Νέα αρχή θεωρεί η Κυβέρνηση την επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κορτοβέζ στην Κύπρο, o οποίος θα καταγράψει την κατάσταση ααναφορικά με τις διακοινοτικές συνομιλίες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο κύριος Κόρτοβέζ μεταφέρει επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, διευκρίνισε όμως ότι η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει το περιεχόμενό τους.

Εν τω μεταξύ πηγές των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Κόφι Αναν με τον Ραούφ Ντενκτάς στη Γενεύη, στις 26 του μήνα.

Η συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί κατά τις επαφές Κορτοβέζ στην Κύπρο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.


Νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς θα είναι ο Δημήτριος Δήμου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κύριος Δήμου αποστρατεύθηκε πρόσφατα με τον βαθμό του Υποστρατήγου.

Οπως ανέφερε ο κύριος Στυλιανίδης, οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία παράδοσης της Εθνικής Φρουράς στον κύριο Δήμου, θα ληφθούν στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση των Υπουργών Αμύνης Κύπρου και Ελλάδας.


Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η τουρκική πλευρά, αποδίδει η Κυβέρνηση τη σύλληψη των δύο ψαράδων προχθές στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσθεσε, ότι το θέμα παρακολουθεί στενά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε διπλωματικές παραστάσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη ανομβρία, εκτιμά ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με ειδήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με το θέμα.

Ειδικότερα συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προς απάμβλυνσή του, για τις οποίες, ωστόσο, δεν θέλησε ο κύριος Θεμιστοκλέους να αναφερθεί.


Από σήμερα επίσημα η ελληνική δραχμή είναι μέλος του Ευρωπαικού συστήματος ισοτιμιών.

Η σημερινή ημέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την υποτίμηση της δραχμής, χαρακτηρίστηκε ιστορική.

Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 115 μονάδων και οι συναλλαγές, έφθασαν τα σαράντα δισεκατομμύρια δραχμές.

Από σήμερα επίσης η κυπριακή λίρα θα ανταλλάζεται για 615 δραχμές.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χαρακτήρισε ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την ένταξη της δραχμής στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.


Η υποτίμηση της δραχμής θα επηρεάσει τον τουρισμό από την Ελλάδα προς την Κύπρο, καθώς και τις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων προς την Ελλάδα, εκτιμά ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Υστερα από συνάντηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ, ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα καταστεί πιό φθηνός προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες.

Η κυβέρνηση, είπε ο κύριος Ρολάνδης, θα μελετήσει τη λήψη αντι- σταθμιστικών μέτρων, και επεσήμανε ότι η βιομηχανία και ο τουρισμός θα χρειασθούν πρόσθετη ενίσχυση.

Κατά τη συνάντηση, το ΚΕΒΕ υπέβαλε στον κύριο Ρολάνδη αίτημα για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Επίσης, ζήτησε τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, καθώς και τη λήψη άλλων θαρραλέων μέτρων για την οικονομία.


Με επευφημίες, από μέλη του προσωπικού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έγινε δεκτός σήμερα ο Κόφι Ανάν στη Γενεύη, όπου μετέβη για να κηρύξει την έναρξη της ετήσιας συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Κόφι Ανάν, έτυχε παρόμοιας υποδοχής και στις 25 Φεβρουαρίου, όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, έπειτα από την επιτυχή αποστολή του στη Βαγδάτη και την επιτευχθείσα συμφωνία με τον Ιρακινό πρόεδρο Σάνταμ Χουσέϊν, για την επιθεώρηση των οκτώ προεδρικών κατοικιών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της εικοστής-τρίτης Φεβρουαρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, η στρατιωτική δύναμη στήριξε τη διπλωματία στην αποκλιμάκωση της Ιρακινής κρίσης, παρακάμπτοντας τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την Παγκόσμια Ανακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναμένεται να παρευρεθούν στη σύνοδο της Γενεύης, τριάντα και πλέον αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών.


"Βατερλώ" για την κεντροδεξιά και προσωπική νίκη του Γάλλου Πρωθυπουργού Λιονέν Ζοσπέν, θεωρεί η συντηρητική εφημερίδα "Φιγκαρό", τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Οι μέχρι στιγμής καταμετρήσεις, δίδουν προβάδισμα στο κόμμα της Αριστεράς, που συγκεντρώνει ποσοστό 40% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά με ποσοστό 34%, χάνει τον έλεγχο σε 13 από τις 20 περιφέρειες.

Σημαντική ωστόσο είναι η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου το οποίο εξασφαλίζει το 15% των ψήφων.

Η αριστερή Γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν" ερμηνεύει εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα ως σχετική νίκη, λόγω του μεγάλου ποσοστού αποχής που ξεπέρασε το 40%, αλλά και των σημαντικών ποσοστών που εξασφάλισαν τα μικρά, περιθωριακά κόμματα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε τοπικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές, σε παράλιες κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν δίδοντας τοπικές βροχές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και να συνοδεύονται από βροντές.

Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι, ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη γενικά και θα καταστεί ξανά κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 15, στη Λεμεσό 20 με 15 στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 14 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 16 March 1998 - 17:27:15 UTC