Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το τέλος του εικοστού αιώνα, μας φέρνει μπροστά σε σοβαρότατες προκλήσεις αλλά και δυσκολίες και από τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουμε, θα κριθεί το μέλλον μας.

Αυτό υπογράμμισε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά την τελετή εγκατάστασης του για δεύτερη πενταετία στο Προεδρικό αξίωμα, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Καταθέτοντας τις προγραμματικές του προτάσεις ενώπιον της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικέντρωσε την ομιλία του στο τρίπτυχο κυπριακό, Ευρωπαϊκή Ενωση, εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική ένωση, μας παρέχεται η ευκαιρία να λύσουμε το κυπριακό.

Επανέλαβε την πρόταση του για αποστρατιωτικοποίηση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση σε προσωπικό επίπεδο στον Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Σε ότι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ξεχωρίζουν τα σημεία για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας και την αύξηση των δαπανών για την έρευνα.

Συνολικά 237 προσκεκλημένοι παρέστησαν στην τελετή διαβεβαίωσης, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, υπουργοί τα μέλη του διπλωματικού σώματος, και άλλες προσωπικότητες του τόπου.


Ικανοποιημένοι δήλωσαν από τις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση τήρησε στάση σκεπτικισμού.

Οι πρώτες δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά τα συγχαρητήρια που έδωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, στον Πρόεδρο Κληρίδη στο γραφείο του προέδρου της βουλής, μετά την τελετή διαβεβαίωσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρεατίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, επεσήμανε την έκκληση του προέδρου Κληρίδη προς τον Ραούφ Ντενκτάς για συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημείωσε ότι η ομιλία του προέδρου, αποτελεί μία επανάληψη των υποσχέσεων των εκάστοτε προέδρων, ενώ πρόσθεσε, ότι θα αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι θα μελετήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθως θα τοποθετηθεί.


Η νενομισμένη διαβεβαίωση του νέου υπουργικού σχήματος πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι έντεκα υπουργοί, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους, διαβεβαίωσαν πίστη στο σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι:

-Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης,

-Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης,

-Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου,

-Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου,

-Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας,

-Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου,

-Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης,

-Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους,

-Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας,

-Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης,

-Υπουργός Υγείας, Χρήστος Σολωμής και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Στη θέση του υφυπουργού παρά τω προέδρω, παραμένει ο Παντελής Κούρος ενώ στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένει ο Σπύρος Αρότης.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης αναλαμβάνει από σήμερα χρέη Διευθυντή του προεδρικού Γραφείου.

Μετά και τη τελετή της διαβεβαίωσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέοι υπουργοί, αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, σε μία περίοδο, στην οποία αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον του τόπου μας.

Επεσήμανε ακόμη ότι το νέο υπουργικό σχήμα, προέρχεται από διάφορους κομματικούς χώρους, εντούτοις η συνεργασία όλων θα πρέπει να είναι επικοδομητική.

Εκ μέρους του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε πως το νέο υπουργικό σχήμα, υπερβαίνει κομματικούς χώρους και πολιτικές ιδεολογίες, με στόχο να εργαστεί για το καλό της Κύπρου.


Αμέσως μετά την τελετή διαβεβαίωσης το νέο υπουργικό συμβούλιο συνήλθε σε εθιμοτυπική συνεδρία.

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, έστειλε μήνυμα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση.

Σημείωσε δε, ότι δεν απαιτεί να εκπροσωπεί το ΔΗΚΟ στη νέα κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παρουσία του θα δώσει την έγνοια που θα πρέπει να έχουν εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι η επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη, ήταν σωστή επιλογή για το μέλλον.

Ο νέος υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση, αναλαμβάνει σε μία περίοδο κρίσιμη για τον τόπο μας.

Σημείωσε ότι είναι μια πορεία στην Ιστορία, δεν είναι μια απλή πορεία μέσα στα κυπριακά πολιτειακά δεδομένα.

Ο νέος υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, εξέφρασε ευχαριστίες στο πρόεδρο της δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο του.

Συμπλήρωσε ότι το νέο υπουργικό σχήμα, εκφράζει στον πλατύτερο δυνατό βαθμό, τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου ενώ έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο.

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο νέος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Λυκούργος Κάππας, δήλωσε συγκινημένος ότι η σκέψη του στρέφεται στα σκλαβωμένα εδάφη μας και ιδιαίτερα στο χωριό του, το Λευκόνοικο.

Τόνισε παράλληλα, ότι η παιδεία θα είναι αγωνιστική, ελληνοκεντρική και όχι σωβινιστική.

Ο κύριος Κάππας, επεσήμανε ακόμη τον σημαντικότατο ρόλο της ορθοδοξίας, στις δύσκολες στιγμές του Ελληνισμού.


Απάντηση στις κατηγορίες του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού, που διατύπωσε χθες βράδυ, αλλά και σήμερα το πρωί, εναντίον του Προέδρου Κληρίδη, και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για την απόφαση να μην υπουργοποιηθεί, έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ότι οι λόγοι για τη μη υπουργοποίηση του Νίκου Κουτσού, ήταν αντικειμενικοί και όχι πολιτικοί, τονίζοντας ότι υπήρξαν δύο άλλες προτάσεις, για τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας, και του Επιτρόπου Απόδημου Κυπριακού Ελληνισμού, τις οποίες οι Νέοι Ορίζοντες απέρριψαν.

Επίσης, ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ατυχή, άστοχα και άδικα, τα όσα, όπως είπε, έχουν λεχθεί περί αξιοπιστίας του Προέδρου Κληρίδη και τα όσα ελέχθησαν για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, ήταν και η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Νίκου Κουτσού για αθέτηση υποσχέσεων, διευκρινίζοντας ότι την τελευταία στιγμή, υπήρξε ένα σοβαρό εμπόδιο που ανάγκασε τον Πρόεδρο Κληρίδη να πάρει την απόφαση για μη υπουργοποίηση του Προέδρου των Νέων Οριζόντων.

Ωστόσο, ο Νίκος Κουτσού και σήμερα σε δηλώσεις του κατηγόρησε την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι αυτή ευθύνεται για την μη συμμετοχή των Νέων Οριζόντων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, καλώντας την ΕΔΕΚ να τοποθετηθεί αν οι όροι που έθεσε για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, πληρούνται.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση είναι προϊόν συναλλαγών, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, θα είναι αυτός που θα κυβερνά, φέροντας παράδειγμα την μη συμμετοχή των Νέων Οριζόντων, στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.


Κλίμα έντασης δημιουργήθηκε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αφού οι πονεμένες μάνες και γυναίκες των αγνοουμένων καθώς και τα στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, που αγωνίζονται για μιά ελεύθερη πατρίδα, όρμησαν κυριολεκτικά και εξέφρασαν τον πόνο τους στον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Κένεθ Μπρίλ, και στον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Ελληνα Πρέσβη, στην οικία του.

Στον στίβο του αγώνα, οι μαυροφορεμένες γυναίκες, ζήτησαν από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, να ακούσει μόνο για πέντε λεπτά, τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, είπε ότι ο κύριος Μπρίλ, συγκινήθηκε όταν είδε τις γυναίκες με τις φωτογραφίες αγκαλιά, και τους υποσχέθηκε ότι θα πράξει όσο το δυνατό καλύτερα, για να βρεθεί μιά λύση αυτού του προβλήματος.

Αργότερα, οι συγγενείς των αγνοουμένων και τα μέλη του ΠΑΚ, συνάντησαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος τους ζήτησε να κάνουν ακόμα λίγη υπομονή.

Ο κύριος Κρανιδιώτης, τους διαβεβαίωσε για την αγωνιστική συμπαράταξη της Ελλάδας, με σκοπό να ελευθερωθεί όσο πιό σύντομα γίνεται το σκλαβωμένο νησί μας.


Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, ο οποίος νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσκομείο Αθηνών, με οξεία λοίμωξη.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι, η κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου, έχει επιβαρυνθεί και η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ζωτικά όργανα.

Ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής Χαράλαμπος Σταθάκης, τόνισε ότι ολόκληρος ο οργανισμός του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, έχει αποδιοργανωθεί και δίνει μάχη.

Υποστηρίζεται, πρόσθεσε, τεχνικά και ψυχικά με κάθε μέσο.

Τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ επισκέφθηκαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Σε κέντρο διανομής ναρκωτικών, μετέτρεψαν το διαμέρισμα τους στον ποταμό Γερμασόγειας, ο Ανδρέας Ευσταθίου, 28 ετών, μουσικός και η φίλη του Ιλιάνα Τοσούνι 31 ετών, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ποσότητα χασίς και όπιο.

Οι δυο ύποπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησής τους.

Καταζητείται νεαρός αλλοδαπός αραβικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται ως ο κύριος προμηθευτής και κάτοχος μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.


Πατέρας και γιος από τα Λειβάδια, οδηγήθηκαν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε διατάγματα κράτησής τους, για παράνομη κατοχή οπλισμού και ναρκωτικών.

Πρόκειται για τον Αρτέμη Νικολάου 52 ετών, οδηγό ταξί, ο οποίος τέθηκε υπό εξαήμερη κράτηση, για παράνομη κατοχή ποσότητας οπλισμού, και τον γιό του Λευτέρη 22 ετών εναντίον του οποίου εξεδόθη τριήμερο διάταγμα κράτησης, για κατοχή ναρκωτικών.

Στο σπίτι τους βρέθηκαν ένα αυτόματο όπλο, ογδόντα-εννέα πλήρη φυσίγγια και ίχνη χασίς.


Σαράντα-ένα χρόνια συμπληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη, από την ηρωϊκή θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, κατά τον εθνικο- απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Αύριο το πρωϊ, θα τελεστεί στη Μονή Μαχαιρά το μνημόσυνο του ήρωα.

Του μνημοσύνου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Ακολούθως θα τελεστεί τρισάγιο στο χώρο του κρησφυγέτου, και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση της μάχης.

Η τελετή του μνημοσύνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, θα μεταδίδεται απ'ευθείας από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Τουλάχιστον τρία άτομα βρήκαν τον θάνατο και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Καράτσι.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Εξάλλου, άλλα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκαέξι τραυματίσθηκαν σε χθεσινή έκρηξη, που σημειώθηκε σε λεωφορείο στην επαρχία Παντζάμπ.

Πρόκειται για την τρίτη βομβιστική ενέργεια μέσα σε δύο ημέρες στην επαρχία αυτή.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέφτουν τοπικές βροχές.

Στα ορεινά θα πέφτουν και χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο αραιές νεφώσεις, θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί, μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 8, στη Λεμεσό 17 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 28 February 1998 - 18:27:13 UTC