Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αρχίσουν την τριακοστή-πρώτη Μαρτίου, είτε συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι, είτε όχι, δήλωσε ο Βρετανός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Σε διάσκεψη τύπου πριν από λίγο στο Λήδρα Πάλας, ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των προτάσεων του για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κύριος Χάνεϊ, πρόσθεσε ότι δεν θα αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να τον συναντήσει, και πρόσθεσε ότι ο Ντενκτάς, δεν ανταποκρίθηκε ούτε και στην πρόσκληση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, να συναντηθούν στο Λονδίνο.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ότι στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ενωση, διαπραγματευόταν με τις επίσημες κυβερνήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κύριος Χάνεϊ απάντησε ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, την οποία δεν αντιμετώπισε ξανά στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, αναφέρθηκε και στην προεργασία που έγινε για το Κυπριακό, με επαφές που είχε με τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και τον Ντιέγκο Κορντοβέζ.


Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ συναντήθηκε το πρωί με τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί φόρμουλα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες, για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο κύριος Χάνεϊ πρόσθεσε, ότι πιθανόν να βρίσκεται στην Κύπρο και την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον Γιώργο Βασιλείου.

Ο κύριος Βασιλείου δήλωσε στη συνέχεια ότι ο κύριος Χάνει δεν του έθεσε θέμα συμμετοχής αντιπροσωπείας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμμετέχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον μιλούν και κινούνται μέσα στο πνεύμα, ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ενωμένη και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι ως Κύπριοι, έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαίωμα να έχουν γνώμη, για το πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να συμμετέχουν ως ξεχωριστό κρατίδιο ή ως οντότητα.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφερόμενος στη μορφή λύσης που αναζητείται για το κυπριακό, επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στη δικοινοτική- διζωνική ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας την ως προοίμιο της κατακτήσεως ολόκληρης της Κύπρου, από τους Τούρκους.

Αργότερα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης μετέβη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο, και τους Επιτελείς, για την πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κρανιδιώτης αναφέρθηκε στο θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι ενταξιακές θα αρχίσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επικαλούμενος και σχετική δήλωση του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.


Την Κύπρο, θα επισκεφθεί στις 16 Μαρτίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρτοβεζ, προκειμένου να επαναρχίσει τις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο κύριος Κόρτοβεζ, θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα και όπως αναμένεται, η περιοδεία του στην περιοχή θα διαρκέσει μία εβδομάδα.


Ουδεμία ανακοίνωση θα υπάρξει σήμερα σχετικά με τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος διεθνή πρακτική, δεν θεωρεί ότι είναι σωστό να προαναγγέλλονται τα ονόματα των Υπουργών.

Στη σχετική δήλωση, προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος κατά την σημερινή τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η σύνθεση του Υπουργικού, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Εν τω μεταξύ, και σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο ήταν το επίκεντρο των επαφών, για την τελική διαμόρφωση της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Νίκο Αναστασιάδη, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση, ο κύριος Κουτσού ανέφερε ότι θα υπάρξει και το απόγευμα νέα συνάντηση, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενό της.


Νέα διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο της Κάτω Πάφου σημειώθηκε, και πάλι στην τουριστική λεωφόρο Ποσειδώνος.

Γύρω σις 10.45 χθες βράδυ άγνωστοι παραβίασαν με αιχμηρό αντικείμενο την κύρια είσοδο του καταστήματος και έκλεψαν αριθμό ωρολογίων χειρός, πολυτελείας, αξίας οκτώ χιλιάδων λιρών.

Το σύστημα συναγερμού κατά την διάρκεια της διάρρηξης, λειτούργησε και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Το κατάστημα ανήκει στον Παναγιώτη Χαραλάμπους, ο οποίος πέρυσι υπήρξε θύμα και πάλι διάρρηξης σε άλλο κατάστημα που διατηρεί στην Πάφο, από το οποίο έκλεψαν μεγάλης αξίας ωρολόγια.

Η Αστυνομία Πάφου έχει τεθεί σε κινητοποίηση, για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης δύο Σύρων, σχετικά με απαγωγή και βιασμό νεαρής Ουκρανής.

Οι ύποπτοι είναι οι Ζακρέα Αλ Κάτρε και Αχματ Νταούτε, και οι δύο 31 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία της Ολένα Σοσνίκοβα, 21 ετών, καλλιτέχνιδας σε καμπαρέ στη Λευκωσία.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο,ότι σύμφωνα με την καταγγελία της παραπονούμενης, οι ύποπτοι την έσπρωξαν στο αυτοκίνητο τους με τη βία, την οδήγησαν σε αγρό έξω από τη Λευκωσία, και ο ένας τη βίασε υπό την απειλή μαχαιριού.

Ακολούθως, την μετέφεραν στο κέντρο της πρωτεύουσας και την άφησαν έξω από το καμπαρέ όπου εργάζεται.

Η Ουκρανή εξετάσθηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε ότι έφερε εκχυμώσεις σε διάφορα μέρη του σώματος της.

Οι ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι βρίσκονταν με την παραπονούμενη, αλλά ισχυρίσθηκαν ότι αυτή τους ακολούθησε με τη θέλησή της.


Το Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει σήμερα κρίσιμη συνεδρία για να επιλύσει τις διαφορές, που δημιουργήθηκαν έπειτα απο εισήγηση ψηφίσματος της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι διαφορές επικεντρώνονται σε συγκεκριμένη παράγραφο, η οποία περιλαμβάνει προειδοποίηση προς το Ιράκ, για άμεσο στρατιωτικό κτύπημα, αν δεν τηρήσει την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Εθνη.

Τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρωσία, Γαλλία και Κίνα, έχουν αρνηθεί την χρησιμοποίηση σκληρής γλώσσας στο έγγραφο, και το νέο ψήφισμα πού επεξεργάζονται, δεν εξουσιοδοτεί άμεση στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, αν το Ιράκ δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Διπλωμάτες των τριών χωρών, καταβάλλουν προσπάθειες πρός τροποποίηση του εγγράφου, και επιμένουν ότι το κείμενο δεν πρέπει να δίνει το πράσινο φώς για μία αυτόματη προσφυγή στη βία.

Ωστόσο, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, προειδοποίησε τον Σάνταμ Χουσέιν ότι θα χάσει κάθε υποστήριξη, αν δημιουργήσει νέα κρίση, με αφορμή τους ελέγχους στο οπλοστάσιο του.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμα της, η "Νιού Υιόρκ Τάϊμς", αναφέρει ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζει σχέδιο ανατροπής του Ιρακινού ηγέτη Σάνταμ Χουσέιν.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει την καταστροφή μείζονων οικονομικών και πολιτικών στόχων.

Ταυτόχρονα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, δέν απέκρυψε το γεγονός, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αντικυβερνητικές ομάδες, οι οποίες επιδιώκουν την ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη.

Παράλληλα, στενοί σύμβουλοι του Προέδρου Κλίντον, εξέφρασαν σκεπτικισμό για το σχέδιο, εκτιμώντας ότι δεν συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, από τέσσερα άλλα σχέδια, τα οποία η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει εκτελέσει από το τέλος του πολέμου, στον Περσικό το 1991.


Ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σήμερα, εναντίον αστυνομικού σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκαέξι ατόμων.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πύρ με αυτόματα όπλα και όταν οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, εκσφενδόνισαν δύο χειροβομβίδες.

Οι ένοπλοι διέφυγαν την σύλληψη, ενώ μέχρι στιγμής καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο, οι Τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η επίθεση αποτελεί έργο της ακρο-αριστερής οργάνωσης Ντεβ-Σόλ, ενώ δεν αποκλείεται και ανάμιξη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο επιδιώκει την απόκτηση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός στην αρχή θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Γύρω στο μεσημέρι όμως οι νεφώσεις θα αυξηθούν με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές, κυρίως στο εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6 βαθμοί, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 27 February 1998 - 16:27:30 UTC