Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το θέμα της συμμετοχής των Tουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης και το θέμα των Ες-300, εγείρει ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη, με αφορμή την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

"Εχω πειστεί", αναφέρει στην επιστολή του ο Τόνι Μπλερ, "ότι μια καλή και έξυπνη προσφορά, που θα λαμβάνει πλήρως υπόψην της, την νόμιμη επιθυμία των τουρκοκυπρίων να αντιμετωπιστούν ως πολιτικά ισότιμοι, θα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων που συμμεριζόμαστε".

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός αφήνει ξεκάθαρα να φανεί, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο, στο Εδιμβούργο, εξέφρασε την επιθυμία, όπως μη εγερθεί το θέμα των Ες-300, στην προεκλογική περίοδο.

Ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε την διαφωνία του για την εγκατάσταση των Ες-300 στην Κύπρο, αμφισβητώντας, ότι η ασφάλεια που θα προκύψει από την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος θα υπερκαλύψει την ζημιά, όπως αναφέρει, που θα προκληθεί στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί της επιστολής Μπλερ, εξέφρασε την άποψη ότι η επιθυμία του Βρετανού Πρωθυπουργού, αναφορικά με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υλοποιείται, αφού η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά.

Ο κύριος Χριστοφίδης ξεκαθάρισε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προτείνει ιδέες και σχέδια, αλλά η διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα ανήκει στην αρμοδιότητα της Κυπριακής κυβέρνησης.

Αναφορικά με τους Ες-300, ο Μανώλης Χριστοφίδης επανέλαβε ότι το συμβόλαιο θα υλοποιηθεί, εκτός εάν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στο κυπριακό ή συμφωνηθεί αποστρατιωτικοποίηση και διέψευσε, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ να μην εγείρει το θέμα των Ες-300 κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.


Στις απειλές, με αφορμή τους Ες-300, επανέρχονται οι τούρκοι.

Σε περίπτωση μεταφοράς και εγκατάστασης του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Ες-300 στην Κύπρο, η Τουρκία θα κτυπήσει, γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσίν", σημειώνοντας παράλληλα, ότι την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς του ψευδοκράτους, με σκοπό τον συντονισμό για παρεμπόδιση της εγκατάστασης των Ες-300, αλλά και εξεύρεση τρόπων επίλυσης των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, ο τούρκος βουλευτής και σύμβουλος του Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊσάλ, δήλωσε ότι το κυπριακό, θα επιλυθεί με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Αναχώρησε πριν από λίγο για το Στρασβούργο, η τριμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά την εδώ ολιγοήμερη παραμονή της, η Επιτροπή προέβη στη λήψη καταθέσεων τόσο από Ελληνοκυπρίους όσο και από Τουρκοκυπρίους, στο πλαίσιο της εκδίκασης της τέταρτης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπρεξ Ντρέξελ, έκανε αναφορά στο έργο της Επιτροπής, καθώς και στη σημερινή επίσκεψη στην Καρπασία.

Η επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της στο Λονδίνο, όπου μεταβαίνει τις προσεχείς ημέρες για λήψη καταθέσεων.

Η τελική έκθεση, ανέφερε ο κύριος Ντρέξελ, θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών περί το τέλος Οκτωβρίου.


Την ερχόμενη Παρασκευή θα παραδώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης την γνωμάτευση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της αντιπροσωπείας που θα αναλάβει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κύριος Μαρκίδης, δήλωσε ότι συζητήθηκε το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί, στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης που υπάρχει.

Για το θέμα των υφυπουργείων επανέλαβε ότι αναμένει να δεί πώς βλέπει η ίδια η Κυβέρνηση το περιεχόμενο των καθηκόντων των υφυπουργών. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ήδη έχει αρχίσει και κάποια θεωρητική μελέτη για το θέμα.


Νεαρή Λιβανέζα η οποία έφθασε στην Κύπρο με το σύζυγο της για τον μήνα του μέλιτος, επιδόθηκε σε πορνεία ύστερα από παρότρυνση συμπατριώτισσας της.

Οι δύο αλλοδαπές συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, μαζί με έναν νεαρό, σε διαμέρισμα στην Ακρόπολη και το πρωί οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διατάγματα τετραήμερης κράτησης τους.

Πρόκειται για την 'Αννη Χουάννες Νατζαριάν, από το Λίβανο, 21 ετών, νιόπαντρη, και την Φάχμι 'Αχμετ Ελ Χαλάφ-Γεωργίου, από το Λίβανο και τώρα μόνιμο κάτοικο Καϊμακλίου, 44 ετών.

Η πρώτη είχε φθάσει στην Κύπρο πρίν από 15 ημέρες αλλά ο σύζυγος της την εγκατέλειψε ύστερα από φιλονικία, χωρίς να της αφήσει ούτε ένα σεντ.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η 44χρονη Λιβανέζα παρότρυνε τη νεαρή συμπατριώτισσα της να πηγαίνει με άνδρες έναντι αμοιβής.

Για την ίδια υπόθεση, η Αστυνομία καταζητεί τον Ανδρέα Πεγειώτη, από την Ακρόπολη και την Ελλαδίτισσα σύζυγο του Φωτεινή Ντούμα.


Αίτηση για απονομή χάριτος στην 28χρονη Μαρία Σωτηριάδου η οποία βρίσκεται στη φυλακή με το βρέφος της, ηλικίας ενός μηνός, υποβλήθηκε το πρωί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός, ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε, ότι αύριο, θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εισήγηση του.

Εάν απαντήσω αρνητικά, είπε ο κύριος Μαρκίδης, τότε το θέμα τελειώνει.

Διαφορετικά, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υιοθετήσει τυχόν εισήγησή μου για απονομή χάριτος.

Προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζήτησε σήμερα και πήρε το πλήρες κείμενο της απόφασης του Κακουργιοδικείου.


Το θέμα του εργατικού δυναμικού που θα απασχοληθεί στο νέο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας Ευστάθιου Παπαδάκη.

Στη σύσκεψη, οι εργατικές συντεχνίες τόνισαν την ανάγκη όπως αρχίσει έγκαιρα, η μετεκπαίδευση ντόπιου εργατικού δυναμικού, ούτως ώστε, να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η εργοδότηση αλλοδαπών.

Από την πλερά τους οι εργοδότες, αντιτίθενται στην απαγόρευση εργοδότησης ξένου εργατικού δυναμικού.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο Υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η μετεκπαίδευση, το ταχύτερο δυνατό, ντόπιου εργατικού δυναμικού.


Να περάσουμε τώρα στο θέμα της Ιρακινής κρίσης. Σε λίγα λεπτά ξεκινά στη Νέα Υόρκη, η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία ο Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει και επίσημα το πλαίσιο της συμφωνίας, με την Ιρακινή Κυβέρνηση.

Στην Ουάσιγκτων ο Πρόεδρος Κλίντον, εξέφρασε επιφυλάξεις για την συμφωνία και δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι η πρακτική συμμόρφωση του Ιράκ προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ωλμπράιτ, εξέφρασε την ικανοποίηση της, για την αποστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είπε, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, το οποίο δεν είναι βέβαιο εάν θα πετύχει ακόμη.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ, υπογράμμισε ότι η διατήρηση της συμφωνίας πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως.

Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους, για να εκφράσουν την ευαρέσκειά τους, που έχει αποφευχθεί ένα στρατιωτικό κτύπημα εναντίον του Ιράκ, ενώ οι Ιρακινές εφημερίδες παρουσίασαν την συμφωνία, ως θρίαμβο του Σάνταμ Χουσέιν.

Παράλληλα, οι Ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να διανέμουν αντι-ασφυξιογόνες μάσκες, παρά την επίτευξη της συμφωνίας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βόρειοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, ασθενείς, ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς στα δυτικά παράλια, και γύρω στους 22 στα νότια παράλια και το εσωτερικό.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 10, στη Λεμεσό 23 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 February 1998 - 17:27:13 UTC