Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στο παρά πέντε, η ειρήνη επεκράτησε των πολεμόχαρων κραυγών.

Με μία αστραπιαία ενέργεια ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, πέτυχε την υπογραφή συμφωνίας με το Ιράκ.

Ωστόσο, υφίστανται ακόμη επιφυλάξεις για την αποτροπή ένοπλης δράσης, μέχρι που το περιεχόμενο της συμφωνίας, εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Με επιφυλάξεις υποδέκτηκαν την επίτευξη συμφωνίας, οι πρωταγωνιστές της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.

Ο Λευκός Οίκος, κατέστησε σαφές ότι δεν βιάζεται να εκφράσει την απόψη του, αναφέροντας ότι θέλει να μελετήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μπίλ Ρίτσιαρντσον, εξέφρασε συγκρατημένη επιφύλαξη για την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να είναι σίγουρη, ότι ικανοποιούνται όλα τα ζητήματα πού απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιφύλαξη εξέφρασε και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν για την συμφωνία, και τήρησε στάση αναμονής μέχρι την αυριανή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο γιά την συμφωνία.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας, μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης των Ηνωμένων Πολιτειών.


Συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την διαμόρφωση της πρόσκλησης για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των έντεκα υποψηφίων, για ένταξη, χωρών και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή μας από τις Βρυξέλλες, η βρετανική προεδρία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διατύπωση της πρόσκλησης, η οποία θα πρέπει, αφενός να μην δημιουργεί προσκόμματα στην συμμετοχή της Τουρκίας και αφετέρου να συνάδει με τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου.

Την Ελλάδα, εκπροσωπεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.


Δίωρη σύσκεψη είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Γιώργο Βασιλείου και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης της τριμερούς συνάντησης, ήταν η επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι δυνατότητες συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιώργος Βασιλείου, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις και σκέψεις και για τα δύο θέματα, όπως και για την επικείμενη επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, στην Κύπρο.

Αναφερόμενος, ειδικά, στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κύριος Βασιλείου είπε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, πρέπει να δεχθεί αυτή την ιδέα και επεσήμανε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση, είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει ιδέες που μπορεί να εκφράσουν διεθνείς διαμεσολαβητές, όπως για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Πρόσθεσε όμως, ότι κάθε πρόταση απ'όπου και αν προέρχεται, πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η Κυβέρνηση συμπλήρωσε, θα είναι έτοιμη να υποβάλει την δική της πρόταση στα μέσα Μαρτίου, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ύστερα από διαβουλεύσεις, που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.


Συνεχίστηκε και σήμερα η διαδικασία της τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο νησί.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και δύο μέλη της, συνέχισαν στο Λήδρα Παλας και σήμερα, την ακρόαση τουρκοκυπρίων μαρτύρων.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ενώ η όλη διαδικασία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μαρκίδης, κατά την διάρκεια του μεσημβρινού διαλείμματος, είπε, ότι αύριο η Επιτροπή θα εκδόσει ανακοινωθέν, με τα αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν ολοκληρώσει το έργο της, θα υποβάλει έκθεση, η οποία αναμένεται να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Αμυνας, είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Κύπριο Πρέσβη, πλήν όμως, απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι ο Αμερικανός επίσημος, προέβη σε διάβημα για τους Ες-300 και την αεροπορική βάση στην Πάφο.

Ο κύριος Χριστοφίδης επεσήμανε ότι η αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτείων για την αγορά τον πυραύλων, αποτελεί πάγια Αμερικανική θέση, θέση όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε, παραμένει ότι η αγορά τους, αποτελεί αναφαίρετο διακαίωμα της Δημοκρατίας, για ενδυνάμωση της άμυνάς της.

Πρόσθεσε δε, ότι οι πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο μετά το Φθινόπωρο και ότι δεν υπάρχει μετακίνηση στην ημερομηνία άφιξής τους.

Εξάλλου, απαντώντας επί του γενικότερου θέματος, ανέφερε ότι η αμερικανική διπλωματία, δεν θέτει ως προϋπόθεση τη μη έλευση των Ες 300, για να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.


Την ερχόμενη Τετάρτη θα απαντήσει η ΕΔΕΚ, στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή στην νέα Κυβέρνηση.

Η συμμετοχή της ΕΔΕΚ θεωρείται μέν βέβαιη, αυτό όμως που αναμένεται είναι με πόσα Υπουργεία θα συμμετάσχει.

Από την απάντηση της ΕΔΕΚ, δηλώνουν στο ΛΟΓΟ Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι, θα εξαρτηθεί και η τελική σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι η ορκομωσία του νέων Υπουργών, θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, ύστερα δηλαδή από την τελετή εγκατάστασης του Γλαύκου Κληρίδη.


Την απονομή χάριτος στη Μαρία Σωτηριάδου, η οποία βρίσκεται στη φυλακή με το βρέφος της, ηλικίας μόλις ενός μηνός, ζήτησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τηλεγράφημα του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην πρωτοφανή αυτή ανθρώπινη ιστορία και παρατηρεί, ότι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των μηχανισμών αντίληψης και ευφυϊας του.

Παράλληλα, προστίθεται, το περιβάλλον διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Ο Σύνδεσμος, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναστείλει την ποινή της Σωτηριάδου.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι αύριο θα ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτίθεται να χειρισθεί το θέμα.


Για συνεργία σε κακούργημα, σε σχέση με τον φόνο της Γαλλίδας τουρίστριας Φρανσουάζ Ζιακλίν Σιομίκ, κατηγορήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ο Πανίκος Ανδρέα Σιώφερος, τριάντα ετών από την Ξυλοτύμπου, οδηγός ταξί.

Ο Σιώφερος αρνήθηκε ενοχή στην κατηγορία ότι βοήθησε τον Κυριάκο Ζανά επίσης οδηγό ταξί, από το Κίτι, να ρίξει σε πηγάδι στην Ξυλοτύμπου, το πτώμα της Γαλλίδας, η τύχη της οποίας αγνοείτο από τα Χριστούγεννα.

Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση πέντε χιλιάδων λιρών, ενώ παρέδωσε στην αστυνομία τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και του απαγορεύθηκε η έξοδος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Δικαστήριο όρισε την ακρόαση της υπόθεσης, για τις 24 Μαρτίου.

Εναντίον του Σιώφερου απαγγέλθηκαν ακόμη δύο κατηγορίες, για αδικήματα που αφορούσαν επίθεση με πραγματική σωματική βλάβη.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα, σε αυτοκίνητο στην τουριστική περιοχή Λεμεσού.

Το αυτοκίνητο ανήκει στον Κλείτο Κλεοβούλου, ιδιοκτήτη του καμπαρέ "Μιράζ" και ήταν σταθμευμένο στο χώρο της πολυκατοικίας, όπου διαμένει.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι τα ελατήρια οφείλονται σε επαγγελματικούς λόγους.

Οπως διαπιστώθηκε η βόμβα τοποθετήθηκε στο καπό του αυτοκινήτου, και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Δεύτερο αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο δίπλα, υπέστη ελαφρές ζημιές.


Νεαρή Ρωσίδα, κάτοικος Λεμεσού, η Ελένα Βλαδιμίροβνα η οποία είχε εξαφανιστεί από χθες το μεσημέρι, βρέθηκε το πρωϊ, σε περιοχή στον Ακάμα από Γερμανούς τουρίστες.

Η Ρωσίδα, είχε πάει χθες το απόγευμα εκδρομή στα Λουτρά της Αφροδίτης με την αδελφή της και άλλους τρεις Ρώσους, και όταν κουράστηκε, ζήτησε από τους υπόλοιπους να επιστρέψει στο αυτοκίνητο.

Επιστρέφοντας αργότερα οι φίλοι της δεν την βρήκαν και ειδοποίησαν την αστυνομία Πόλεως Χρυσοχούς, η οποία άρχισε το πρωϊ έρευνες, με ελικόπτερο και ανιχνευτικούς σκύλλους.

Την Ελένα, βρήκαν τελικά το πρωϊ Γερμανοί τουρίστες στον Ακάμα και την μετέφεραν στην Κάτω Πάφο.

Ακολούθως, η Ρωσίδα ειδοποίησε ταξί για να την μεταφέρει στην Λεμεσό, ενώ ο οδηγός Ανδρέας Χαραλάμπους, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για τη Ρωσίδα που χάθηκε, την μετέφερε στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Τοπικά ενδέχεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που το απόγευμα δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 5, στη Λεμεσό 21 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 23 February 1998 - 16:27:13 UTC