Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πρόσκληση σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, απευθύνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Η πρόσκληση απευθύνεται και στο ΔΗΚΟ.

Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Κοσμοσυρροή σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς ο επανεκλεγής Πρόεδρος της δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης άρχισε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού είχε διαβουλεύσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε κατά σειρά, με τον Αλέξη Γαλανό, τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Ευστάθιο Ευσταθίου, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ενώ ακολούθως, είδε τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, τον Νίκο Ρολάνδη και τον Νίκο Κουτσού.

Το πρωί, της εικοστής ογδόης Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαθίδρυσης του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα γίνει και η διαβεβαίωση του νέου υπουργικού σχήματος.


Ανυπόστατους ισχυρισμούς, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικό πραξικόπημα την πιθανολογούμενη συμμετοχή, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, στελεχών της ομάδας Γαλανού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας έπειτα από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί υποψήφιος που πήρε ποσοστό 4 τοις εκατό, όταν, πρόσθεσε, λαμβάνονται υπόψην υποψήφιοι, που πήραν μικρότερα ποσοστά.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του ΑΚΕΛ, αναφορικά με το θέμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του και ο Πρόεδρος Κληρίδης, επιμένουν στην ενότητα, ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει στον διχασμό.


Ο ρόλος του Αλέξη Γαλανού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να προσφέρει ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις καλές του υπηρεσίες, πάνω σε θέματα διακυβέρνησης και πάνω στο εθνικό.

Ωστόσο, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι δεν συζητήθηκε σε βάθος το θέμα των καθηκόντων που θα αναλάβει και πρόσθεσε, ότι θα έχει νέα συνάντηση μαζί του, εντός της εβδομάδας.

Ο Αλέξης Γαλανός, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, στρατηγό χωρίς στρατό, είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και συνεπώς, δεν του πέφτει κανένας λόγος.


Υπέρ της συμμετοχής της ΕΔΕΚ στην επόμενη κυβέρνηση τάχθηκε ο πρώην βουλευτής, Ευστάθιος Ευσταθίου, με δηλώσεις που έκανε, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Ευσταθίου είπε ότι δεν έγινε, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, συζήτηση για υπουργοποίησή του, αναφέροντας ότι αυτό είναι θέμα της ΕΔΕΚ.

Εχουν τελειώσει οι εκλογές, είπε ο Ευστάθιος Ευσταθίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναμνησθούμε τους κινδύνους που διέρχεται ο τόπος και να εδραιώσουμε την άμυνα και την ασφάλεια του τόπου.


Το θέμα της σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης συζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την πρωϊνή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κατάληξη, εφόσον, όπως είπε ο κύριος Λυσσαρίδης, αναμένονται οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε την ανάγκη πρόσκλησης όλων των κομμάτων, για συμμετοχή στην οικουμενική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου ΔΗΚΟ.

Αναφορικά με την συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην οικουμενική κυβέρνηση, ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι δεν έχει θέσει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής, σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

"Το θέμα των Υπουργείων και ο τρόπος συμμετοχής της ΕΔΕΚ", πρόσθεσε ο κύριος Λυσσαρίδης, "θα συζητηθεί αφού διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό."


Οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος τους, Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Βασιλείου είχε ως κύριο αντικείμενο συζήτησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς, ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, εφόσον, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι πιο περίπλοκο, αλλά και πιο απλό, από ότι φαίνεται.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε και ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κύριος Ρολάνδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύεται, και προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να καταλήγει σε συμπεράσματα.

Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι είχαν μία πρώτη συνάντηση, στην οποία αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που είναι ευρύτερο από την εκπροσώπηση στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, ο Νίκος Ρολάνδης, ήγειρε ορισμένα σημεία, στα οποία αναμένει απαντήσεις από το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Ενα από τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν, είπε ο κύριος Ρολάνδης, ήταν η επιστροφή του στο βουλευτικό αξίωμα, καθώς και η προτροπή του Προέδρου Κληρίδη, όπως ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων παραμείνει στο δημόσιο χώρο.


Τελευταίος προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Κουτσού απέφυγε να διευκρινήσει, εάν του έγινε πρόταση για Υπουργείο.

"Συζητήθηκαν ορισμένα πράγματα", είπε, ο Νίκος Κουτσού, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέχρι μεθαύριο.


Σειρά προβληματισμών που προκύπτουν από τις εμπειρίες του κατά την προεκλογική εκστρατεία, έθεσε σήμερα ο Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος κατήλθε στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου, όπως είπε, με θέμα τις εκλογές, ο κύριος Ιακώβου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρόλο που διαδραματίζουν οι οικονομικοί πόροι, στον χειρισμό των υποψηφίων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην χρησιμοποίηση της κρατικής εξουσίας, προεκλογικά.

Ο Γιώργος Ιακώβου ανέφερε ότι εάν στις εκλογές τον υποστήριζαν, είτε η ΕΔΕΚ είτε οι Ενωμένοι Δημοκράτες, θα κέρδιζε τις εκλογές.

Αποκάλυψε επίσης ότι έκανε πρόταση προς την ΕΔΕΚ για τρία υπουργεία, εκ των οποίων το ένα θα ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα έπαιρνε ο Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ προς τους Ενωμένους Δημοκράτες ένα Υπουργείο, και ο Γιώργος Βασιλείου θα ήταν ο πρόεδρος ενός Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Για το πολιτικό του μέλλον, ο κύριος Ιακώβου, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει τί θα κάνει, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι δέν θα δημιουργήσει κόμμα.


Το πρωϊ, συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, με αντικείμενο τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου, θα μελετηθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εντός μίας εβδομάδας.

Αυτή τη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Χριστόφιας, προβαίνει σε δηλώσεις.


Εντονα αντέδρασε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Γεώργιος Λυκούργος στην χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία τίθεται εκτός κόμματος.

Ο κύριος Λυκούργος, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, θεωρεί ότι η απόφαση παραβιάζει στοιχειώδεις δημοκρατικές και νομικές αρχές.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ψέγει την έλλειψη αυτοκριτικής, που σύμφωνα με τον ίδιο χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Ο κύριος Λυκούργος ανέφερε επίσης ότι οι επηρεαζόμενοι επιδιώκουν την επανα- συνένωση του ΔΗΚΟ, γιατί το ΔΗΚΟ όπως είπε, είναι το πολιτικό μας πιστεύω, είναι ο χώρος του κέντρου, ο οποίος έπαιξε στο παρελθόν αλλά θα παίξει και στο μέλλον, πρώτιστο ρόλο στα κυπριακά πράγματα.

Συμπλέοντας με τους άλλους επηρεαζομένους, ο Γεώργιος Λυκούργος δήλωσε ότι, το θέμα της αποβολής του και το θέμα των χαρακτηρισμών του Προέδρου του ΔΗΚΟ, για "προδότες", έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.


Την ίδια προκλητική στάση συνεχίζει να τηρεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κάτω από την ομπρέλα των διακοινοτικών συνομιλιών, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν με βάση τα δύο "κράτη", κατά την έκφρασή του.

"Η εγκαθίδρυση της ομοσπονδίας", ανέφερε ο Ραούφ Ντενκτάς, "δεν επιτυγχάνεται μεταξύ ενός κράτους και κοινότητας".

Ο Ντενκτάς απέρριψε εκ νέου συνάντηση με αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός εάν, όπως είπε, επιθυμούν να πληροφορηθούν για το κυπριακό.


Ενάμιση κιλό χασίς βρέθηκε στην κατοχή τεσσάρων ατόμων, τα οποία η Υπηρεσία Διώξης Ναρκωτικών συνέλαβε χθες βράδυ, στο δρόμο Κελλακίου-Επταγώνιας.

Οι τέσσερεις ύποπτοι είναι οι Κύπρος Σωφρονίου, 26 ετών γεωργός, Δημήτρης Σωφρονίου, 21 ετών γεωργός, η αρραβωνιστικιά του, Αντρη Σοφοκλέους, 20 ετών όλοι τους από την Παρεκκλησιά, και Μαρίνος Δημητρίου, 22 ετών μηχανικός από τη Λεμεσό.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα οκταήμερης κράτησης.


Για άλλες οκτώ ημέρες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ανανέωσε το διάταγμα κράτησης του Κυριάκου Ανδρέα Ζανά, από το Κίτι, οδηγού ταξί, ο οποίος παραδέχθηκε την διάπραξη του φόνου της Γαλλίδας τουρίστριας Φρανσουάζ Σιομίκ.

Ο Ζανάς, σε νέα κατάθεσή του, ενοχοποιεί ως συνεργάτες του, δύο ακόμα άτομα, τα οποία τελούν ήδη υπό κράτηση.


Το Ιράκ είναι έτοιμο να αποδεχθεί τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με πληροφορίες πού έχει, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ.

Ο κύριος Πριμακώφ επεσήμανε επίσης ότι ο Κόφι Ανάν "ουσιαστικά εμποδίζεται" να μεταβεί στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, στην Ιρακινή κρίση.

Εξάλλου, ο Κόφι Ανάν συναντήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία προσπάθεια εξασφάλισης της ομόφωνης υποστήριξης τους, γιά την ενδεχόμενη μετάβασή του στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, σε σημερινή ομιλία του προς το Ρωσικό Εθνος, προειδοποίησε, ότι η χρήση βίας κατά του Ιράκ, είναι ο "τελευταίος και πιό επικίνδυνος" τρόπος γιά την επίλυση της κρίσης, και τόνισε ότι όλες οι διπλωματικές δυνατότητες πρέπει να εξαντληθούν.


Ενα μεγάλο ντέρπι έβγαλε η σημερινή κλήρωση της προ-ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου.

Πρόκειται για το παιγνίδι ανάμεσα στην Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ.

Τα υπόλοιπα ζευγάρια του κυπέλλου είναι:

Απόλλωνας-Σαλαμίνα

Εθνικος Αχνας-Αναγέννηση Δερύνειας και

ΑΠΟΠ-Εθνικος Αχνας.

Οι αγώνες είναι διπλοί και τα πρώτα παιγνίδια, θα γίνουν την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος αλλά αργότερα θα καταστεί μερικώς συννεφισμένος με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως δυτικοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τοπικά αναμένονται βροχές και πιθανό λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 7, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 17 February 1998 - 16:27:17 UTC