Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών βρήκε τον Γλαύκο Κληρίδη νικητή της αναμέτρησης με τον Γιώργο Ιακώβου και αύριο ξεκινά και επίσημα τις διεργασίες για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέγη εξασφαλίζοντας το 50,82% των ψήφων έναντι 49, 18% του ανθυποψηφίου του.

Η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων ολοκληρώθηκε πρίν από τις δέκα το βράδυ και η ανακήρυξη του Προέδρου έγινε στις έντεκα και μισή στο στάδιο Ελευθερία από τον Γενικό Εφορο Εκλογής μέσα σε ένα κλίμα ξέφρενων πανηγυρισμών χιλιάδων υποστηρικτών του Γλαύκου Κληρίδη.

Οι πανηγυρισμοί επεκτάθηκαν από νωρίς και στις άλλες επαρχίες, χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε επεισόδια.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα έφθαναν από χθες το βράδυ στο Προεδρικό, ενώ το πρωί ο Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε τα συγχαρητήρια επισήμων και υποστηρικτών του.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισκέφθηκε τον Γλαύκο Κληρίδη στις δέκα το πρωί στο Προεδρικό και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.

Μετά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι θα ήταν καλό να υπάρξει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Εάν υπάρξει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είπε, δεν θα υπάρχουν διαχωρισμοί και έτσι θα μπορέσουμε να προγραμματίζουμε μακροχρόνια και σωστά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα επιτευχθούν με την ενότητα στην Κύπρο και όχι με τη διαίρεση.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε το πρωί ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.

Ο κύριος Ροδουσάκης, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Κληρίδη για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και να του μεταφέρει και επίσημα τις ευχές του Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κύριος Ροδουσάκης ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ακόμη μια φορά για τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη της Ελλάδας σε όλες τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο διάστημα.

Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, συμπλήρωσε ο κύριος Ροδουσάκης, θα επισκεφθεί στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης για συνομιλίες με την Κυβέρνηση της Κύπρου σχετικά με την Ευρωπαϊκή προοπτική και το Κυπριακό πρόβλημα.


Τον Γλαύκο Κληρίδη επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϋσέλ.

Κληρίδης και Φεϋσσέλ συζήτησαν και την κατάσταση γύρω από τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να εξελιχθούν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κύριος Φεϋσέλ ανέφερε ότι αναχωρεί την Τετάρτη για τη Νέα Υόρκη και ενόψει του ταξιδιού αυτού συζήτησε τις εξελίξεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι έχει συμφωνηθεί απ' όλους ότι τώρα που οι εκλογές έχουν τελειώσει θα πρέπει να βάλουμε μπροστά και είμαι σίγουρος πως αυτό πρόκειται να συμβεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Φεϋσέλ.

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Ντιέγκο Κορτοβέζ.


Αύριο αρχίζει τις επίσημες διαβουλεύσεις για τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε το πρωί ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο, κατά πόσο θα κληθεί και η επίσημη ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις.

Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι θα σταλεί πρόσκληση και προς τον Αλέξη Γαλανό, σημειώνοντας ότι το όλο θέμα άπτεται της κρίσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο εικοσιτετράωρο.

Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της εικοστής ογδόης Φεβρουαρίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθεί και η διαβεβαίωση του νέου υπουργικού σχήματος.


Ευθύνη για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη φέρει και το ΑΚΕΛ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας επικρίσεις στελεχών του ΑΚΕΛ, για τη στάση που κράτησε η ΕΔΕΚ, στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι χθες βράδυ, ο Πρόεδρος Κληρίδης φάνηκε αγνώμων, γιατί δεν ευχαρίστηκε και την ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία, όπως είπε, με την επιλογή της, από μακρού είχε αποφασίσει ότι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έπρεπε να ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι ενώ δόθηκε στο ΑΚΕΛ η ευκαιρία να έχει αριστερό υποψήφιο είτε τον ίδιο, είτε τον Γιάννο Κρανιδιώτη, είτε τον Μάριο Ηλιάδη, ή μία άλλη επιλογή που θα στηριζόταν σε πολυμερή συνεργασία, επέλεξε τελικά την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου, η οποία, είπε, ήταν υποψηφιότητα ήττας.

Εξάλλου, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για συσπείρωση όλων μεταξύ της κουμμουνιστικής αριστεράς και της παραδοσιακής δεξιάς, και οι οποίοι πιστεύουν ότι ανήκουν στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο.


Στις δηλώσεις Λυσσαρίδη απάντησε το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, υποστηρίζοντας ότι τη μεγάλη ευθύνη για την επανεκλογή Κληρίδη φέρει ο πρόεδρος και η ηγεσία της ΕΔΕΚ.

Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο κύριος Λυσσαρίδης επέμενε ότι ο κύριος Ιακώβου δεν θα εκλεγόταν ακόμη και με την υποστήριξη της ΕΔΕΚ.

Σχολιάζοντας την άποψη Λυσσαρίδη ότι η επιλογή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ συνέβαλε στην επανεκλογή Κληρίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος χαρακτήρισε τη θέση αυτή περισσότερο από προκλητική.

Εξάλλου, ο κύριος Κατσουρίδης ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητος υπό τον Γλαύκο Κληρίδη.


Εγγραφο, στο οποίο καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, μελέτησε σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, κατά την διάρκεια τρίωρης και πλέον συνεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται και εκτιμήσεις για τους λόγους της εκλογικής αποτυχίας του υποψήφιου, Γιώργου Ιακώβου, όσο και για τους λόγους που επέφεραν την ελλιπή συσπείρωση του κόμματος.

Στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου συμμετείχε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Σπύρο Κυπριανού, πριν από την έναρξη της συνεδρίας.

Αυτή την ώρα, ο Σπύρος Κυπριανού προβαίνει σε δηλώσεις.


Ο Αλέξης Γαλανός, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ντίνος Μιχαηλίδης και η βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου κάλεσαν σήμερα την ηγεσία του ΔΗΚΟ να επιδείξει ευθιξία και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Παράλληλα εξέφρασαν την ευχή όπως από σήμερα υπάρξει ένα Δημοκρατικό Κόμμα που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις δικές του εσωτερικές, ιστορικές παρεμβάσεις, με ευψυχία και ευτολμία.

Στην γραπτή δήλωση τους τονίζουν επίσης ότι προσβλέπουν και ζητούν ένα ελεύθερο και δημοκρατικό εκλογικό συνέδριο, που μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, θα προσφέρει την απαιτούμενη ανανέωση και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό.


Το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Κόμματος των Φιλελευθέρων με τον Δημοκρατικό Συναγερμό ανακοίνωσε ο νωρίς το απόγευμα ο Νίκος Ρολάνδης.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χθεσινές προεδρικές θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην αλλαγή του κομματικού σχηματισμού στην Κύπρο.

Εκανε, επίσης λόγο για ανάγκη συγχώνευσης κομμάτων με μικρά ποσοστά προτίμησης, αφού, όπως εκτιμά, διαγράφονται σημαντικές δυσκολίες στην πορεία και το μέλλον των κομμάτων αυτών.

Ο κύριος Ρολάνδης θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εκτιμήσεις τους γύρω από το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαγράφεται μετά από τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.


Οχι στον απευθείας και εφ'όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, απάντησε στον Τούρκο ομόλογό του, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Σχολιάζοντας την πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε ο Ισμαήλ Τζεμ σε συνέντευξη του στην αθηναική εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ.

Ο Ισμαήλ Τζεμ εμφανίζεται απαισιόδοξος για την επίλυση του κυπριακού, τονίζοντας ότι με την υποψηφιότητα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το πυραυλικό σύστημα των ΕΣ-300, τα πράγματα περιπλέκονται.

Κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αντιμετωπίζει την Τουρκία με διάκριση έναντι των άλλων υποψηφίων χωρών.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, εμφανίζεται αισιόδοξος, απορρίπτει ωστόσο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας ότι όταν οι γείτονες έχουν ένα πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να το συζητούν και όχι να πηγαίνουν στο δικαστήριο.


Οι ρωσικοί πύραυλοι ΕΣ-300, θα παραδοθούν στην Κύπρο την ημερομηνία που προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακώφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σε συνάντηση που είχε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο κύριος Πριμακώφ ανέφερε ότι υπάρχει μόνο μία πιθανότητα ακύρωσης της σύμβασης, και αυτή, πρόσθεσε, είναι η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε εξάλλου ότι η Ρωσία επιθυμεί την διευθέτηση του κυπριακού και είναι έτοιμη να κάνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.


Αεροσκάφος, τύπου Αίαρμπας 300 των Κινεζικών Αερογραμμών, συνετρίβη νωρίς το απόγευμα κατά την προσγείωσή του, στο διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊπέι και στη συνέχεια, ανεφλέγη.

Το αεροσκάφος που μετέφερε 197 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, προσεγγίζοντας το αεροδρόμιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κτύπησε τουλάχιστον τρεις πολυκατοικίες, τραυματίζοντας έναν αριθμό ατόμων.

Στη περιοχή επικρατεί ομίχλη ενώ το αεροπλάνο εξακολουθεί να φλέγεται.


Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην Ιρακινή κρίση, με τη Ρωσία, την Γαλλία και την Γερμανία να ασκούν πιέσεις, ώστε να μεταβεί εντός των ημερών στη Βαγδάτη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Την ίδια ώρα, όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου, εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες, για την αποτροπή των Αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Το Κατάρ - στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών - έστειλε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας στη Βαγδάτη, για να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Στο στρατιωτικό πεδίο, και η Νέα Ζηλανδία, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με την Αυστραλία, αποφάσισε να στείλει άνδρες των επίλεκτων δυνάμεών της, στον Περσικό Κόλπο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί μέχρι βορειοδυτικοί, ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά τοπικά στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βορειοανατολικοί μέτριοι 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 6, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 16 February 1998 - 16:27:19 UTC