Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρντμερντ Τόμας Μίλερ, δεν βλέπει να υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα στοιχεία στο Κυπριακό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος.

Την άποψη αυτή διαμόρφωσε, προσφάτως ο κύριος Μίλλερ, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, και απόκαλυψε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον αμερικανό αξιωματούχο το απόγευμα της Δευτέρας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Αμερικανός Αξιωματούχος τον διαβεβαίωσε, ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια, την οποία θα συνεχίσει ενδεχομένως σε κάποιο απώτερο στάδιο, αυτοπροσώπως ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Επιπλέον, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι θα ήταν ικανοποιητική απάντηση των όρων του Λουξεμβούργου, εάν η Τουρκία υιοθετούσε τη θέση για καλή διάθεση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ιδέες των διαμεσολαβητών.


Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Εθνικό πρόβλημα, καθώς και η εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πολιτική ηγεσία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν το πρωϊ, από τον Πρόεδρο Κληρίδη σε ξεχωριστές συναντήσεις, οι οποίες είχαν διάρκεια μισής ώρας.

Πρώτος, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση ανέφερε ότι οι φόβοι του έχουν ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη από τουρκικής πλευράς, για θετικότερη στάση στο κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο συμφωνεί με την εκτίμηση για αρνητικές εξελίξεις, επικαλέστηκε δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, με την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός έλεγε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν, είτε συμμετέχουν οι τουρκοκύπριοι είτε όχι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι μετά τις εκλογές φυσιολογικά θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο, όπως είπε, θα προσκρούσει στις παράλογες απαιτήσεις του Ντενκτάς και της Αγκυρας.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βσιλείου δήλωσε ότι η κατάσταση στο κυπριακό είναι δύσκολη, και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος αμέσως μετά τις εκλογές, μέχρι την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου.

Σημαντική και η μεγαλύτερη από όσες είχαμε μέχρι σήμερα, πρωτοβουλία, θα υπάρξει μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών, εκτιμά ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα ενόψει αυτής της πρωτοβουλίας.

Το θέμα των τελευταίων εξελίξεων στο κυπριακό, καθώς και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να μείνει εκτός του προεκλογικού αγώνα, δήλωσε, εξερχόμενος του προεδρικού, ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν κοινές αποφάσεις για το εθνικό θέμα.


Η αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού δεν προκαλεί κινδύνους, αφού εκδηλώνεται μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε τις ανησυχίες που εξέφρασαν το πρωί κάποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κληθείς να σχολιάσει την αιχμή, ότι η χθεσινή παρέμβαση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, αποτελούσε έμμεση υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, ο κύριος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι εναπόκειται στον καθέναν να ερμηνεύσει τη δήλωση της κυρίας Ολμπράϊτ αλλά είναι φυσικό, όπως είπε, να έχει πολλούς αποδέκτες.

Αναφερόμενος εξάλλου στη δήλωση του υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου, ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, είναι απλά ένας τραπεζίτης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είπε, πως πρόκειται για προσβλητική αναφορά και κάλεσε όλους να αποφεύγουν χαρακτηρισμούς που δυνατό να προκαλέσουν ζημιά.

Σχολιάζοντας τέλος, τον διορισμό του Σερ Ντέϊβιτ Χάνεϊ, στη θέση του απεσταλμένου του Πρωθυπουργού της Βρετανίας για τουρκικές υποθέσεις, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε πως ενισχύονται ακόμη περισσότερο, οι δυνατότητες επιρροής του για επίλυση του Κυπριακού και για προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου αλλά και για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.


Σε δημόσια συζήτηση κάλεσε ο Σπύρος Κυπριανού τον Πρόεδρο Κληρίδη, πρόσκληση που απέρριψε ο Γλαύκος Κληρίδης λίγο αργότερα.

Επειτα από την πρωϊνή τους συνάντηση, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι παρακάλεσε τον Γλαύκο Κληρίδη να δεχθεί δημόσια συζήτηση, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι θα το μελετήσει.

Ωστόσο, σε δήλωση του λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ότι ο κύριος Κυπριανού άργησε να υποβάλει υποψηφιότητα, προσθέτοντας ότι αν ήταν υποψήφιος θα συζητούσε μαζί του.


Εμμονή στη θέση ότι επιχειρείται πολιτική εξόντωσή του, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει και στοιχεία, σε εμπιστευτικό επίπεδο, σε όποιον το αμφισβητεί.

Απάντηση στις κατηγορίες του κυρίου Κυπριανού έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν να επιχειρείται πολιτική εξόντωση του Σπύρου Κυπριανού, από την στιγμή που βρίσκεται στην προεδρία της Βουλής και οι διαφωνούντες των θέσεων του βρίσκονται, όπως είπε, εκτός κόμματος.

Ο κύριος Αναστασιάδης έκανε επίσης αναφορά και σε προηγούμενες δηλώσεις του κυρίου Κυπριανού για πολιτική του εξόντωση, την περίοδο 1978, αλλά και πριν από εφτά μήνες.

Εν τω μεταξύ, σε καταγγελίες προέβη και ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται με κτυπήματα κάτω από τη μέση, όπως τα χαρακτήρισε.

Ο κύριος Βασιλείου, διέψευσε κατηγορηματικά φήμες, οι οποίες λένε ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες, θα υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο τον Πρόεδρο Κληρίδη, με αντάλλαγμα την υπουργοποίηση της συζύγου του στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ άλλοι ψίθυροι φέρουν το κόμμα του να υποστηρίζει τον Γιώργο Ιακώβου, με αντάλλαγμα και πάλι κάποια υπουργεία.


Σε παγοποίηση βρίσκονται οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, λόγω των προεδρικών εκλογών, δήλωσε το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Λίγο πρίν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κύριος Λυσσαρίδης σχολίασε και τις διαπιστώσεις της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών για την κατάσταση στο Κυπριακό και την αμερικανική πρωτοβουλία.

"Αν είναι μία διαπίστωση ότι η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για ζυμώσεις, είναι φυσιολογική, αλλά αν σημαίνει ως ένα βαθμό, προτίμηση προς την άλφα ή τη βήτα πλευρά, τότε είναι καταδικαστέα," είπε ο κύριος Λυσσαρίδης.


Στο Προεδρικό, ήταν σήμερα και ο πρώην Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, ο οποίος έγινε αντιληπτός από τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του.

Στην επιμονή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τον σκοπό της επίσκεψης του, ο κύριος Μουσιούττας δήλωσε ότι στην ζωή υπάρχουν και άλλες πτυχές εκτός από τις εκλογές, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του, δεν έχει καμιά σχέση με αυτές.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις θέσεις του στα διαδραματιζόμενα στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο κύριος Μουσιούττας παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του επί του θέματος.

Κληθείς να απαντήσει αν θα αποδεχόταν πρόταση για υπουργοποίησή του, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν τον απασχολεί, αλλά αν του προταθεί τότε θα το σκεφθεί.


Συνεχίζονται τα κρούσματα συμμετοχής μελών της αστυνομίας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, χαρακτήρισε σήμερα το γεγονός λυπηρό, και παράλληλα έκανε έκκληση προς τους υποψηφίους να μην ενοχλούν την αστυνομία, αφού δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένες γραπτές καταγγελίες.

Ο αρμόδιος υπουργός, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο λήψης πειθαρχικών μέτρων, εναντίον αστυνομικών που θα καταγγελθούν γραπτώς, για ανάμειξή τους στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψηφίου.


Δώδεκα λαθρομετανάστες εισήλθαν παράνομα τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κύπρο, στην περιοχή Παραλιμνίου.

Δύο από αυτούς, συριακής καταγωγής, συνελήφθησαν από την αστυνομία στην περιοχή Νησιά, όπου προσάραξε η βάρκα τους, προερχόμενη από την Τρίπολη του Λιβάνου.

Ανακρινόμενοι από την αστυνομία, οι δύο παραδέχθησαν ότι μετέφεραν με τη βάρκα, άλλους δέκα λαθρομετανάστες.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή και συνέλαβε και τους υπόλοιπους δέκα.

Οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν νωρίς το απόγευμα ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης τους.


Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την αίτηση της Ασπασίας Καλφοπούλου, από τη Θεσσαλονίκη, με την οποία ζητούσε όπως της παραδοθούν τα δύο ανήλικα παιδιά της, τα οποία διαμένουν με τη γιαγιά τους, στην Πάφο.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Τάκης Ηλιάδης έλαβε υπόψη ένορκη δήλωση των παιδιών, ηλικίας 14 και 13 ετών, ότι επιθυμούν να παραμείνουν με τη γιαγιά τους, Νίκη Λοίζου, και δεν θέλουν να επιστρέψουν στη μητέρα τους.

Το δικαστήριο, αποφάνθηκε, επίσης, ότι η μητέρα απέτυχε να αποδείξει ότι τα παιδιά, κατακρατούνταν παράνομα από την γιαγιά.

Η δικηγόρος της Καλφοπούλου, Ελένη Βραχίμη, δήλωσε ότι προτίθεται να καταχωρήσει έφεση.


Την καταγγελία, ότι ο ένας από τους δύο Τουρκοκύπριους που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο όπλων, σχεδιάζει τη δολοφονία του, έκανε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο κτηνοτρόφος Ανδρέας Μαλτέζος, από το Τσέρι.

Ο Μαλτέζος συνέχισε σήμερα την κατάθεσή του στη δίκη των Τουρκοκυπρίων Οσμάν Κοντόζ και Μουσταφά Βελή, από τη Λουρουτζίνα.

Κατά την αντεξέτασή του από τον Τουρκοκύπριο δικηγόρο των κατηγορουμένων, Γκιουρσέλ Κατρή, ο Μαλτέζος αποκάλυψε ότι ο Οσμάν Κοντόζ απείλησε να τον δολοφονήσει και ότι για το σκοπό αυτό, θα διαθέσει όσα χρήματα κέρδισε από το λαθρεμπόριο.

Λόγω της απειλής κατά του Μαλτέζου, η Αστυνομία πήρε αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο χώρο των δικαστηρίων.

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχισθεί αύριο.


Σε νέο αδιέξοδο βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, μετά την αποτυχία των συνομιλιών του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ουάσινγκτον.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου για την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απο την Δυτική Οχθη, εκτιμώντας ότι αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν.


Στην Αλγερία, ο κύκλος αίματος συνεχίζεται, αφού ύστερα από έκρηξη βόμβας σε παραλιακή πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλα είκοσι-πέντε άτομα σκοτώθηκαν πρόσφατα σε βίαια επεισόδια, πενήντα χιλιόμετρα νοτίως του Αλγερίου.

Μέχρι τώρα οι σφαγές έχουν αποδοθεί σε Ισλαμιστικά εξτρεμιστικά στοιχεία, αλλά δεν αποκλείεται και ανάμειξη άλλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών μονάδων της χώρας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και πιθανό να πέσουν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

Σε περιοχές του εσωτερικού θα σχηματισθεί ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νότιοι ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο θα εμφανίζονται νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 9, στη Λεμεσό 18 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 1998 - 17:27:13 UTC