Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης υπέγραψε τον τροποποιημένο εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, η διαλογή των ψηφοδελτίων θα γίνει σε επαρχιακό, αντί σε τοπικό επίπεδο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ


Η εξυπηρέτηση των επιθυμιών της Τουρκίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ή την ενταξιακή της πορεία προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης εξήγησε ότι αυτό που προκύπτει από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ, ότι δηλαδή το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα προς επίλυση, είναι ότι, η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, πείθει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού.


Η κυβέρνηση πιστεύει ότι στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα την ερχόμενη άνοιξη θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο κυπριακό, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας, υποβοηθητικής των ενεργειών των Ηνωμένων Εθνών, όπως και εκδήλωση πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρωτεργάτη την βρετανική προεδρία.

Οι διεργασίες, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μανώλη Χριστοφίδη θα είναι εντατικές, συνεχείς και αποφασιστικές.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης επεσήμανε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς, να ξεφύγει από τα μέχρι τώρα συμπεφωνημένα και ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει καταφατικά σε οποιαδήποτε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις.


Η παράδοση της Αεροπορικής Βάσης της Πάφου, στις 24 Ιανουαρίου θα είναι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μανώλη Χριστοφίδη, τεχνικής φύσεως και θα αποτελεί την παράδοση του έργου, από τον εργολάβο στον εργοδότη.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, στην τελετή δεν θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεν θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Η παράδοση της βάσης από την κυβέρνηση στην Εθνική Φρουρά, συμπλήρωσε ο Μανώλης Χριστοφίδης, ενδεχομένως να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός.


Την σαφή τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ πρόταση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για την Ευρωπαϊκή Ενωση που έμμεσα θα δίδει την εντύπωση ξεχωριστής οντότητας, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο κύριος Λυσσαρίδης είπε, πως τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Υπουργός των Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τον ενημέρωσαν για τις επαφές που είχε ο τελευταίος στην Αθήνα, όπως επίσης και για ευρύτερα θέματα που συζητήθηκαν καθώς επίσης και για το θέμα της μορφής της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Για το θέμα αυτό, είπε ο κύριος Λυσσαρίδης, δεν υπάρχει απόφαση αυτή τη στιγμή, αλλά κοινός προβληματισμός των κυβερνήσεων Αθήνας-Λευκωσίας.


Στήθος με στήθος δίνουν τη μάχη για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Ιακώβου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση την οποίαν διενήργησε η εταιρεία ερευνών "Αυγουστής και Συνεργάτες".

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, δίνουν στον πρώτο γύρο μικρό προβάδισμα στον Γιώργο Ιακώβου, με ποσοστό 38.85% σε σχέση με τον Γλαύκο Κληρίδη που εξασφαλίζει ποσοστό 38.15%.

Ακολουθούν οι Βάσος Λυσσαρίδης με 5.61%, ο Γιώργος Βασιλείου με 3.36%, ο Αλέξης Γαλανός με 1.68%, ο Νίκος Κουτσού με 1.12% και ο Νίκος Ρολάνδης με 1.96%.

Το ποσοστό της λευκής ψήφου είναι 2.10% και οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 7.17%.

Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι

δύο μεγάλοι μονομάχοι εξασφαλίζουν τα ακόλουθα ποσοστά: Γιώργος Ιακώβου 43.84% και Γλαύκος Κληρίδης 42.12%.

Ποσοστό 2.29% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν από τους δύο υποψηφίους, ενώ 11.75% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Η νέα δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 10-17 Ιανουρίου 1998, με δείγμα 750 άτομα, από τα οποία απάντησαν 713.

Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης, πολυσταδιακής δειγματοληψίας με προσωπικές συνεντεύξεις, κατόπιν επισκέψεων στα σπίτια των ψηφοφόρων με κάλπη.


Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε σήμερα εναντίον του ΑΚΕΛ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος μίλησε για αντιφάσεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ο κύριος Κασουλίδης επικαλέστηκε μάλιστα ανακοινώσεις του ιδίου του κόμματος, επί του συγκεκριμένου θέματος.

Αμεση ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης, αφού επέκρινε τον Υπουργό Εξωτερικών για τον τρόπο που αναλώνει, όπως είπε, τις ώρες του, παρέθεσε αριθμούς και ποσοστά, για να αποδείξει ότι η παρούσα κυβέρνηση ξόδεψε λιγότερα για την άμυνα, απ'αυτά που διατίθονταν στα αμυντικά κονδύλια.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο Νίκος Κατσουρίδης έχει ξεκάθαρη θέση για την αμυντική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας, όπως και για την θεσμοθέτηση της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών, θέση με την οποία, όπως υποστήριξε, συμφωνούν, τόσο ο Πρωθυπουργός Σημίτης όσο και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος.


Για συστηματική αντιγραφή των θέσεων του από τον υποψήφιο πρόεδρο Αλέξη Γαλανό, έκανε λόγο, ο επίσης υποψήφιος Νίκος Κουτσού.

Ο κύριος Κουτσού δήλωσε ότι υπάρχει μια τάση, ιδιαίτερα από τον κύριο Γαλανό, όπως είπε, να υιοθετεί πολλές από τις διακηρύξεις και τις θέσεις των Νέων Οριζόντων.

Ο κύριος Κουτσού αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του για δημιουργία Κέντρων Ερευνών, για συγκεκριμένα θέματα και για διορισμό αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών και υφυπουργού οικονομικών.


"Το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εκ των πραγμάτων, με βάση την απόφαση συνεδρίου του, δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους επτά υποψηφίους".

Αυτό δήλωσε σήμερα, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Αυτό που ουσιαστικά ξεκινά σήμερα το Κίνημα, ανέφερε ο κύριος Περδίκης, είναι μια μεγάλη προσπάθεια να στραφεί ο προεκλογικός διάλογος, σε συγκεκριμένα ζητήματα με ένα συγκεκριμένο πρακτικό τρόπο.

Η ανταπόκριση από την πλευρά των υποψηφίων συνέχισε, είναι θετική, ακριβώς επειδή οι Οικολόγοι δεν ζητούν ανταλλάγματα .

Ολοι οι υποψήφιοι, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, έχουν αντιληφθεί την εναλλακτικότητα αυτής της διαδικασίας.


Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ των νέων μας, αφού στην περιοχή Αγίας Νάπας-Πρωταρά, ένας στους τρεις είναι χρήστης ναρκωτικών.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης στην Πάφο.

Ο κύριος Κόσης είπε ακόμη ότι στην Πάφο, το πρόβλημα των ναρκωτικών βρίσκεται υπό έλεγχο.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στην δημιουργία του κέντρου προσφοράς βοήθειας, σε εξαρτώμενα άτομα που δημιουργείται στο Φιλάνι με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.


Κοσμήματα αξίας τρεισήμισυ χιλιάδων λιρών, κλάπησαν τις τελευταίες ημέρες από το ξενοδοχείο Αγιος Γεώργιος, στην Πάφο.

Τα χρυσαφικά, ανήκουν στους κοσμηματοπώλες Ομηρο Ομήρου και Γεώργιο Γεωργίου, οι οποίοι εκθέτουν τα κοσμήματά τους, στην είσοδο του ξενοδοχείου για διαφημιστικούς σκοπούς.

Το ΤΑΕ Πάφου, διερευνά πληροφορίες τις οποίες έδωσαν μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου, σχετικά με ύποπτες κινήσεις ατόμων στο χώρο, όπου εκτίθονταν τα κοσμήματα.


Την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της παράνομης και εγκληματικής δράσης λαθροθήρων εναντίον μελών της Υπηρεσίας Θήρας, απεφασίσθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωϊ στο γραφείο του Επάρχου Λεμεσού Χριστάκη Αθανασίου.

Εκ μέρους της αστυνομίας παρευρέθη ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει τα μέτρα.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της σύσκεψης, ήταν η τελευταία βομβιστική επίθεση εννατίον του αυτοκινήτου του θηροφύλακα Νίκου Αγαθοκλέους, που διεπράχθη προχθές στη Λεμεσό.


Τελέστηκε σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Γέρι, η κηδεία της Ευμορφίας Νικόλα Ιωνά, μητέρα του ήρωα της ΕΟΚΑ Ιωνά Νικολάου.

Της κηδείας προέστη ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη της Κυβέρνησης.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο συναγωνιστής του ήρωα Ιωνά Νικολάου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.


Κρίσιμες συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, που αφορούν το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό, θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση Κλίντον-Νετανιάχου, αναμένεται να γίνει μία προσπάθεια αποτελμάτωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει κινητικότητα στις συνομιλίες της Ισραηλινής κυβέρνησης με τους Παλαιστινίους.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι η οποιαδήποτε αποχώρηση Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τήρηση υποχρεώσεων των Παλαιστινίων, που πηγάζουν από τις συμφωνίες ειρήνευσης.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες, η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 8 στα παράλια.

Αύριο παροδικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν τοπικές βροχές, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα δυνατοί μέχρι 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη κυρίως στις νότιες περιοχές, το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 9, στη Λεμεσό 17 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 20 January 1998 - 16:27:12 UTC