Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 1/02/2007

Το διάβημα της Κύπρου προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ για τις τουρκικές απειλές, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο θέμα, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΔΗΚΟ Βασίλης Πάλμα από τη θέση του η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από το Εκτελεστικό Γραφείο καθώς και η προσαγωγή στο δικαστήριο του 62χρονου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων είναι τα κύρια θέματα στο σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το πρωτοσέλιδό της κάτω από τον τίτλο «Αστοχοι χειρισμοί επικίνδυνο μπούμερανγκ» και γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε ούτε και με την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς που θα έπρεπε ή πρέπει να προβεί αναφορικά με τις έρευνες για ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Χάρη Χαραλάμπους σχετικά με συμφωνία με βρετανικό εξειδικευμένο οίκο για την ασφαλή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος είπε ότι δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε που να αποδεικνύει ότι οι Βρετανοί εργάστηκαν, έστω και αν πληρώθηκαν 2,3 εκ. λίρες και διεκδικούν ακόμη 1,5 εκ.

«Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Ανοίγματα Μαρφίν και στην υγεία» γράφει ότι, συνεχίζοντας την τακτική που άρχισε στην Ελλάδα πριν ένα χρόνο επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και πέραν του τραπεζικού χώρου εντάσσοντας στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς το πρώτο ιδιωτικό ταμιευτήριο στην Ελλάδα, την πολυκλινική «Υγεία», η Μαρφίν εξεδήλωσε έντονο ενδιαφέρον να δώσει συνέχεια και στην Κύπρο με την εξαγορά και ένταξη στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς του νέου ιδιωτικού νοσοκομείου «Αρεταίειον» της Λευκωσίας και την πολυκλινική «Υγεία» της Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι για πέντε λεπτά οι κάτοικοι του πλανήτη θα σβήσουν τα φώτα του σπιτιού τους από τις 1855-1900 σήμερα ως μια κίνηση προειδοποίηση για το περιβάλλον.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «ΗΠΑ και Βρετανία βάζουν πετρέλαιο» και γράφει ΗΠΑ και Βρετανία παρεμβαίνουν δυναμικά στην «κρίση πετρελαίου» φρενάροντας τις απειλές που διατύπωσε και επισήμως η Αγκυρα. Ενώ οι δύο μεγάλες αυτές χώρες αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα των διεθνών συμφωνιών που υπογράφει, ταυτόχρονα υποδεικνύουν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού για να επωφεληθεί το σύνολο του κυπριακού λαού από την πιθανή ανόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Προβάλλει επίσης την απόφαση του Υπουργικού για επιχορήγηση σε περίπου 1500 εισακτέους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων και σχολών για απόκτηση υπολογιστών.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Καταγγέλλει και σιωπά η κυβέρνηση» γράφει ότι νέα τροπή πήρε χθες το θέμα που δημιουργήθηκε με τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής με αφορμή τις συμφωνίες που υπέγραψαν για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Λευκωσία προέβη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη και στην ΕΕ, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Γράφει επίσης ότι ηχηρό όχι από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ εισέπραξε χθες ο τελών υπό παραίτηση γενικός γραμματέας του κόμματος Βασίλης Πάλμας καθότι το ΕΓ ομόφωνα δεν έκανε αποδεχτή την παραίτηση που υπέβαλε από το αξίωμα το οποίο κατέχει.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «30% εργολάβοι πειρατές» και γράφει ότι ένας στους τρεις εργολάβους είναι παράνομος προκαλώντας μια σειρά από αρνητικές και επικίνδυνες επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια, την αντοχή και την ποιότητα των κατασκευών. Γράφει επίσης ότι ολοκληρώθηκε χθες από το Γενικό Εισαγγελέα η μελέτη του πορίσματος Καλλή σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία της Ηλιος και τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Οι όποιες ευθύνες αναμένεται να αποδοθούν περί το Μάρτιο, αφού αναμένεται ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και οι ανακρίσεις.

Η «Χαραυγή» με κύριο θέμα «Πρόσφυγας από γονέα» γράφει ότι «πρόσφυγας από γονέα» είναι η εναλλακτική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προτάσεις νόμου βουλευτών για την ιδιότητα πρόσφυγα εκ μητρογονίας και θεωρεί τις προτάσεις των βουλευτών αντισυνταγματικές, προειδοποιώντας ότι θα τις αναπέμψει. Σε άλλο της θέμα, η «Χ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου ότι ουδέποτε οι Ισραηλινοί έθεσαν θέμα ασφάλειας αναφορικά με τα κυπριακά αεροπλάνα, διαψεύδοντας πληροφορίες αναφορικά με τη διακοπή των πτήσεων της Ελ Αλ προς την Κύπρο.

Η Cyprus Mail αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις πώλησης προς τουρίστες λαχείων με τα οποία «κερδίζουν» χρόνο για διαμονή σε καταλύματα για συγκεκριμένο χρόνο. Συγκεκριμένα, την Κυριακή έγινε καταγγελία για 16 άτομα που έχουν δράση στην Πάφο. Γράφει επίσης ότι το Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε χθες την παραπομπή σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο του 62χρονου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 1 February 2007 - 15:19:04 UTC