Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 31/1/2007

Οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά των χωρών και των εταιρειών που σκέπτονται να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφαση του ΧΑΚ για τις δημόσιες προτάσεις της Marfin Popular Bank Ltd και της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ, η απόφαση της ισραηλινής εθνικής αεροπορικής εταιρείας El Al να διακόψει τις πτήσεις της για την Τουρκία και την Κύπρο και ο θάνατος του Νίκου Κούρκουλου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απροκάλυπτα απειλεί η Τουρκία» γράφει πως απροκάλυπτα απειλεί πλέον η Τουρκία, τόσο τις κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών της Κύπρου, Αίγυπτο, Συρία και Λίβανο, όσο και τις εταιρείες που εκδήλωσαν ή είχαν πρόθεση να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής ζώνης της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε χθες να συζητά «το θέμα αναβάθμισης των πανεπιστημίων στα κατεχόμενα».

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τριτοκοσμικές συνθήκες σε Ιδ. Κλινικές» γράφει πως νεογέννητο αγοράκι το οποίο παρουσίασε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα μεταφέρθηκε από την ιδιωτική κλινική, όπου γεννήθηκε, στο Μακάρειο Νοσοκομείο τουλουπιασμένο με κουβέρτες, επειδή δεν υπήρχε θερμοκοιτίδα να το τοποθετήσουν. Αλλού αναφέρει πως ένα σπουδαίο άνθρωπο και εξαίρετο ηθοποιό, τον Νίκο Κούρκουλο, έχασε χθες το ελληνικό θέατρο.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το μεσημέρι θα πέσουν κεφάλια» γράφει πως τρίζουν οι καρέκλες ανώτατων διευθυντικών στελεχών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με πρώτο στη σειρά τον εκτελεστικό διευθυντή Ανδρέα Πολυνείκη, σύμφωνα με δηλώσεις στον «Π» του Υπουργού Υγείας Χάρη Χαραλάμπους. Σήμερα το μεσημέρι λήγει το τελεσίγραφο που έδωσε ο Υπουργός προς υλοποίηση των «18 ενεργειών» για την πιο εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτηρίου. Αλλού αναφέρει πως η Δήμαρχος Λευκωσίας εκτιμά ότι σε δυο χρόνια περίπου η πρωτεύουσα θα αποκτήσει την καινούργια της πλατεία. Η κατασκευή υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει σε ένα περίπου χρόνο.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τι θα κάνει τώρα η Marfin μετά την απόφαση του ΧΑΚ» πως προσφυγή στους μετόχους της και εξασφάλιση εξουσιοδότησης για υποβολή αντιπρότασης, για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, θεωρείται ως η πιθανότερη αντίδραση της Marfin στην απόφαση του Χρηματιστηρίου, που απέρριψε χθες την πρόταση της Marfin για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως αποφασισμένη να προχωρήσει με την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων και να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα είναι αποδεκτό και από τις δυο πλευρές στην Κύπρο φέρεται να είναι η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Γερμανία.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ανοιξαν πυρ για πετρέλαιο» γράφει πως η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να προκαλέσει πολεμικό κλίμα και να ματαιώσει την υλοποίηση της συμφωνίας Αιγύπτου, Λιβάνου και Κύπρου για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλού αναφέρει πως μια από τις καλύτερες χρονιές σε θέματα εναέριας κίνησης ήταν το 2006 στο FIR Λευκωσίας, σύμφωνα με το Eurocontrol, αν και ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε μόνο κατά 4,1%, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ντελίριο αποθράσυνσης» γράφει πως απαράδεκτα προκλητική η Αγκυρα κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Λιβάνου να παγώσουν την εφαρμογή της συμφωνίας έρευνας για αέριο και πετρέλαιο που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή κατά τους ισχυρισμούς της, οι διατάξεις της πλήττουν τα δικαιώματα του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Κύπρος καλείται να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 640 εκ. ευρώ στα πλαίσια της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παγκόσμια έκθεση για τη θερμότητα πολύ ρόδινη» γράφει πως επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματολογικές συνθήκες αναμένεται να εκδώσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα κάποιες απειλητικές καιρικές προβλέψεις για τον πλανήτη, προειδοποιώντας για μια αργή αύξηση της στάθμης των θαλασσών και για ψηλότερες θερμοκρασίες. Αλλού αναφέρει πως η ισραηλινή εθνική αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει τις πτήσεις της για την Τουρκία και την Κύπρο από το τέλος του ερχόμενου μήνα για λόγους που αφορούν την ασφάλεια.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εχρική ή φιλική; πως η Τράπεζα Κύπρου και η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα μετέφεραν τον μεταξύ τους εξαγοραστικό πόλεμο στους ακαδημαϊκούς κύκλους αυτή την εβδομάδα καθώς η μάχη ώστε η κοινή γνώμη να ισορροπήσει μεταξύ του κατά πόσον η συμφωνία είναι εχθρική ή φιλική πήρε νέα τροπή, μετά που η Μαρφίν κατέθεσε επίσημα την πρότασή της στο ΧΑΚ και η Τράπεζα Κύπρου χαρακτήρισε την πρόταση ως «παράτυπη», σημειώνοντας πως αυτή «δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε πως η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΟΝΕ αναμένεται να υποβληθεί το Φεβρουάριο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 31 January 2007 - 15:19:06 UTC