Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 13/12/2006

Οι εξελίξεις και ο απόηχος της απόφασης της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς και η επιστροφή στη Κύπρια μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών της που είχαν απαχθεί από το Σύρο πατέρα τους πριν από ένα μήνα είναι τα κύρια θέματα στη σημερινή ειδησεογραφία των εφημερίδων. Δεσπόζουν επίσης η χθεσινή παρουσίαση στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας των συνηγόρων υπεράσπισης των Βρετανών στην υπόθεση Παπίρη, η δίωρη στάση εργασίας των ωρομίσθιων στα κρατικά νοσηλευτήρια, η συνάντηση Τράπεζα Κύπρου Τράπεζα Πειραιώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μας έδεσαν στο απευθείας εμπόριο» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες της Γερμανίας, από τα πρακτορεία BBC και Deutsche Welle, από τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Φινλανδίας και από την ίδια τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, η Κύπρος δεσμεύτηκε, υποσχέθηκε και συμφώνησε ότι το απευθείας εμπόριο, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού αλλά και η χορήγηση των οικονομικών πακέτων της ΕΕ προς τους Τ/Κ θα επικυρωθούν στην επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Γράφει επίσης ότι σε σημερινή σύσκεψη της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας θα ζητηθούν εξηγήσεις από την προμηθεύτρια εταιρεία των καμερών καταγραφής των τροχαίων παραβάσεων για τα τεχνικά προβλήματα που παραμένουν.

«Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Είχε καρκίνο και του είπαν είσαι καλά» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ασθενής που του έγινε αξονική τομογραφία με σαφείς και ξεκάθαρες ενδείξεις ότι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων, αντί να τύχει περαιτέρω ιατρικών εξετάσεων και να του γίνει άμεση θεραπεία στάληκε στο σπίτι του, παίρνοντας τη ''διαβεβαίωση'' από τον ιατρό ότι η υγεία του είναι μια χαρά. Αλλού γράφει ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων στην υπόθεση του θανάτου του 17χρονου Χρίστου Παπίρη στον Πρωταρά ζήτησαν χθες την αθώωση των πελατών τους με τη δικαιολογία ότι «δεν υπήρξε μαρτυρία ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν από πρόθεση για την πρόκληση της ανθρωποκτονίας ή του τραυματισμού των Παπίρη και Δημητρίου».

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Στη σκακιέρα το Κυπριακό» και γράφει ότι πιέσεις για επανάληψη μιας σοβαρής προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος προβλέπει για το αμέσως επόμενο διάστημα η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη. Μερικές ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη έκρινε σκόπιμο να υποδείξει ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο στην οποία θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Γράφει επίσης ότι ανησυχία εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων για την ασφαλή αποξήλωση των εγκαταστάσεων των χημικών βιομηχανιών στο Μαρί (Βασιλικό) αλλά και για τη διαχείριση των επικίνδυνων χημικών υπολειμμάτων.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μας καρφώνουν πισώπλατα οι Βρετανοί» αναφέρει ότι οι Βρετανοί επιχειρούν πισώπλατη μαχαιριά σε βάρος της Κύπρο με στόχο να εξασφαλίσει η Τουρκία καλύτερα αποτελέσματα ενόψει της αυριανής συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν γραπτώς την πρότασή τους για μερική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με το άνοιγμα ενός λιμανιού και αεροδρομίου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μόνο 95 μεροκάματα συμπλήρωσαν φέτος οι 40 αχθοφόροι και οι 50 λιμενεργάτες στο λιμάνι Λάρνακας.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Βόμβα στο συμβιβασμό» γράφει ότι αντί να επιβραδύνουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επιχειρούν να αυξήσουν τους ρυθμούς διαπραγμάτευσης. Η φινλανδική προεδρία αναμένεται σήμερα να προωθήσει το άνοιγμα αριθμού διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ενδεχομένως 4 από σύνολο 7, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας για τη Διεύρυνση. Σημειώνει ότι η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Μάργκαρετ Μπέκετ συντηρεί τον τουρκικό ελιγμό αφού ανέφερε ότι εάν η Τουρκία υποβάλει «γραπτώς» την πρόταση που υπέβαλε στη φινλανδική προεδρία, τότε θα πρέπει να εξεταστεί στην αυριανή σύνοδο της ΕΕ. Επίσης προβάλλει το θέμα της ενθρόνισης του χωροεπίσκοπου Αρσινόης Γεώργιου η οποία θα γίνει τελικά το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Χορηγίες εκτός ελέγχου» γράφει πως «χορηγίες χιλιάδων λιρών που εισπράττονται στο όνομα του Δήμου Λευκωσίας δεν ελέγχονται, με τον απερχόμενο δήμαρχο Μιχαλάκη Ζαμπέλα να μην δίνει λογαριασμό σε κανένα». Προβάλλει επίσης τη δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι το μεσημέρι στην οποία κατέλθει σήμερα το ωρομίσθιο προσωπικό που απασχολείται στα κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας διαμαρτυρόμενο για την «απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Οικονομικών να τηρήσει τη συλλογική σύμβαση».

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Επιστράφηκαν τα απαχθέντα παιδιά στην μητέρα τους» γράφει ότι τελικά θα γιορτάσουν Χριστούγεννα μαζί η Σοφία Δημητρίου από την Πάφο και τα παιδιά της 6 και 2 χρόνων, τα οποία είχε απαγάγει ο Σύρος πατέρας τους πριν από ένα μήνα. Όπως γράφει, ο πατέρας «συνελήφθη» από τις κατοχικές αρχές για παράνομη είσοδο στο ψευδοκράτος και τα παιδιά παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη τα οποία ειδοποίησαν με τη σειρά τους την μητέρα η οποία τα παρέλαβε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η CM αναφέρει επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα ότι πρόκειται να υπαναχωρήσει στο θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Financial Mirror γράφει ότι το συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει διάφορες επιλογές σε ό,τι αφορά τη φιλική πρόταση από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς και την επιστολή, η οποία διέρρευσε ευρέως, στην οποία η ελληνική τράπεζα αναφέρει τα πλεονεκτήματα πιθανής συνεργασίας ή σύνδεσης των δύο. Γράφει επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας εγκαινίασε από την περασμένη Δευτέρα ιστοσελίδα μέσω την οποία μπορούν οι πολίτες να καταβάλλουν τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 13 December 2006 - 15:19:08 UTC