Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 12/12/2006

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Τουρκίας και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές και η κορύφωσή της, οι πληροφορίες για διοχέτευση γαλοπούλων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και οι προσπάθειες που γίνονται ώστε στα κατεχόμενα να λειτουργήσουν μεγάλα γραφεία στοιχημάτων του εξωτερικού, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ανοιξαν δρόμο στους Τουρκοκύπριους» γράφει πως «χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες συνέβη το χειρότερο, δηλαδή σβήσαμε το Κυπριακό από τα συμπεράσματα της προεδρίας για την Τουρκία και αφήσαμε τους Ευρωπαίους να ανοίξουν πολιτικά (όχι ακόμα, νομικά) το δρόμο της άρσης του αποκλεισμού των κατεχομένων». Αλλού αναφέρει πως η κυβέρνηση κατάθεσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών 13 τροπολογίες για τον προϋπολογισμό του 2007. Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν ζητούνται επιπρόσθετα κονδύλια για μια σειρά έργων και υπηρεσιών.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Χαρίζονται στους κατακτητές» πως με τη συμφωνία για πάγωμα 8 από τα 35 κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας έκλεισε τις πόρτες της η Σύνοδος των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η συμφωνία πάρθηκε με το σκεπτικό ότι η ανατολική χώρα δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της προς τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όπως είχε υποσχεθεί να πράξει το 2004. Αλλού αναφέρει πως πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι μεγάλες ποσότητες γαλοπούλων από τα κατεχόμενα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά των ελεύθερων περιοχών και πωλούνται προς μια λίρα το κιλό.

O «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αγοράσαμε ελπίδα δώσαμε εμπόριο» γράφει πως σε λεκτικές διατυπώσεις οι οποίες επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να εμφανίζει το αποτέλεσμα σαν δική της επιτυχία κατέληξε κατά την προσφιλή τακτική της ΕΕ το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού αναφέρει πως η ρευστότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το προεκλογικό σκηνικό στην πρωτεύουσα μερικά εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Επεβλήθη η Τουρκία» γράφει πως η Τουρκία επέβαλε πλήρως τις θέσεις της και εντός της ΕΕ και κατάφερε να της επιβληθούν κυρώσεις χάδι, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνούμενη να της ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες αποδέχθηκαν την τουρκική αδιαλλαξία και προχώρησαν ανώδυνα- στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων, που σχετίζονται με τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας προς το πρωτόκολλο. Αλλού αναφέρει πως η Εκκλησία της Κύπρου χαιρετίζει την επικείμενη έναρξη εργασιών συντήρησης εκκλησιαστικών μνημείων, που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των ΗΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πυθιακή απόφαση των 25» γράφει πως συμβιβασμός που μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οι «25» ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, που πολλές φορές ήταν έντονη, κατέληξε σε μια πυθιακή απόφαση, που παραπέμπει πολύ έμμεσα σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης της Τουρκίας, στην καλύτερη περίπτωση μετά από 24 μήνες και υπό την αίρεση των συμμαχικών που θα προκύψουν στο μέλλον. Αλλού αναφέρει πως καζίνο στα κατεχόμενα, σε μια κίνηση να προσελκύσει Ε/Κ με στόχο τον 13ο μισθό, χάρισε σε πελάτες τους τα χρέη που είχαν μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε στα κατεχόμενα να λειτουργήσουν μεγάλα γραφεία στοιχημάτων του εξωτερικού.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Σκληρό πόκερ» αναφέρει πως με τους 25 ΥΠΕΞ να προσέρχονται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με διαφορετικές θέσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά το εύρος των κυρώσεων που πρέπει να επιβληθούν στην Αγκυρα, λόγω της μη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις, η πορεία της συζήτησης ήταν προδιαγεγραμμένη. Αλλού αναφέρει πως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Η ΕΕ συμφωνεί για μερικό πάγωμα για την Τουρκία» πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν κατ αρχήν χθες στο πάγωμα οκτώ από τα διαπραγματευτικά κεφάλαια για την Τουρκία και στην παρακολούθηση της Αγκυρας ετησίως μέχρι το 2009. Αλλού αναφέρει πως η παρατεταμένη ανομβρία έχει αυξήσει τους φόβους για ξηρασία, με τα αποθέματα νερού στους φράκτες να φθάνει στο 25% της πληρότητάς τους, σύμφωνα με το Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 12 December 2006 - 15:19:09 UTC