Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 01/12/2006

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πτήσεις της British Airways κατά τις οποίες εντοπίστηκε ραδιενεργό δηλητήριο, οι δημοτικές εκλογές με έμφαση στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τους εκπαιδευτικούς, οι μελέτες για την ανάπτυξη καζίνων στην Κύπρο και το επεισόδιο στην Αγγλική Σχολή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ξεσήκωσε τους εκπαιδευτικούς'', γράφει ότι έξω από τα ρούχα τους έβγαλε τους εκπαιδευτικούς της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε ότι δεν δουλεύουν και την ίδια ώρα αντιδρούν στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Γράφει, επίσης, ότι μέσα σε πνεύμα βαθιάς κατάνυξης, συγκίνησης και επισημότητας τελέστηκε χθες η μεγάλη δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, λειτουργούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και παρόντος του Πάπα Βενέδικτου του 16ου.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ραδιενεργές πτήσεις'', γράφει ότι η φρικτή υποψία ότι χιλιάδες επιβάτες πτήσεων της British Airways, ανάμεσά τους Κύπριοι και Ελληνες επιβάτες, ταξίδεψαν μέσα σε μολυσμένα με ραδιενέργεια αεροπλάνα έδωσε νέα δραματική τροπή στην υπόθεση με το θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο από το ισότοπο πολώνιο 210. Γράφει, επίσης, ότι για περίπου έξι ώρες κατέθετε στον Γενικό Εισαγγελέα Εφετών Ζαχαρία Μουράτη ο Κύπριος φοιτητής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, και ότι η κατάθεση θα συνεχιστεί και σήμερα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Η κυβέρνηση 'παίζει' καζίνο'', γράφει ότι υπέρ της ανάπτυξης καζίνων συνηγορούν οι μελέτες για τις ενδεχόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα καζίνα στην Κύπρο, και ότι οι μελέτες έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγησής τους. Γράφει, επίσης, ότι σαν να επρόκειτο για ζωντανούς οργανισμούς μεταχειρίζονται οι ειδικοί της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους τα οστά που εντοπίζονται κατά τις εργασίες εκταφών, και η προσέγγιση αυτή ξεκινά ακριβώς από την ώρα που αρχίζει μια εκταφή.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Σκληρή γραμμή'', γράφει ότι ένα απίστευτο παρασκήνιο διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και ότι η πρόταση που θα διαβιβάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους 25 Υπουργούς Εξωτερικών για τις κυρώσεις της Τουρκίας άναψε φωτιές. Γράφει, επίσης, ότι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους είναι οι μαθητές που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και ενδοσχολικούς αγώνες, αφού δεν υποβάλλονται σε επαρκή ιατρικό έλεγχο, και ότι οι εξετάσεις τις οποίες διενεργεί η σχολιατρική υπηρεσία περιορίζονται σε μέτρηση της πίεσης και εξέταση με στηθοσκόπιο.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ανασύρει τα μικρά βέτο'', γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαμηνύει προς τους εταίρους της πως, εάν αποδεχθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, θα έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές που προ πολλού έχει καθορίσει. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι απειλητικός για όλη την Κύπρο, οι απώλειες νερού από τους αγωγούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μέχρι τους αγωγούς των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, ανέρχονται σε οκτώ εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αξίας 3,6 εκ. λιρών, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Σε νέο μαραθώνιο'', γράφει ότι σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η Κυπριακή Δημοκρατία για πιο αυστηρές και αποτελεσματικές κυρώσεις στην Αγκυρα, υποδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη χρονοδιαγράμματος επανεκτίμησης της στάσης της υποψήφιας για ένταξη χώρας, για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική πίεση στην Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ''οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι καταχραστές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων'', αλλά παίρνουν από το Ταμείο όσα έχουν καταθέσει.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Ιχνη δηλητηρίου σε πτήσεις της ΒΑ προς Λάρνακα'', γράφει ότι έχουν βρεθεί σε τρία αεροσκάφη της British Airways, που πέταξαν προς τη Λάρνακα κατά τον τελευταίο μήνα, ίχνη του ραδιενεργού δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ένας Ρώσος κατάσκοπος στο Λονδίνο, και ότι η εταιρεία διαβεβαιώνει το επιβατικό κοινό που ταξίδεψε με τα αεροσκάφη αυτά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος απείλησε χθες να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε μια διαμάχη που τονίζει το διχασμό ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Σφαγή στην πρωτεύουσα'', γράφει ότι όλες οι δυνάμεις των κομμάτων και των υποψηφίων επιστρατεύονται τώρα στην πρωτεύουσα, όπου θα γίνει η μεγάλη μάχη για τη θέση του Δημάρχου, και έχει ήδη αρχίσει η εκστρατεία από σπίτι σε σπίτι, ιδιαίτερα στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί σε λίγες ημέρες την Κίνα, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, και παραθέτει στοιχεία για τη χώρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Ολη η αλήθεια για την Αγγλική Σχολή'', γράφει ότι το επεισόδιο με την επίθεση κατά Τ/Κ μαθητών της Αγγλικής Σχολής από νεαρούς έφερε στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη Σχολή εδώ και περίπου δύο χρόνια, οπότε άρχισαν να φοιτούν στο σχολείο Τ/Κ. Γράφει, επίσης, ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης το αποφάσισε και ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2008, την άνοιξη του επόμενου χρόνου, και ότι αυτό θα γίνει με τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και μετά από διαβουλεύσεις.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος θα μπλοκάρει τις συνομιλίες Αγκυρας - ΕΕ'', γράφει ότι η Κύπρος προχώρησε χθες προς την κατεύθυνση μπλοκαρίσματος της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να λέει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την άρνηση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γράφει, επίσης, ότι σε αντίθεση με τη Λευκωσία, όπου υπάρχουν τέσσερεις υποψήφιοι για τη Δημαρχία της πόλης, στη Λεμεσό διεκδικούν τη θέση μόνο δύο υποψήφιοι, καθιστώντας πιο ξεκάθαρη την αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΗΣΥ και της τριμερούς συνεργασίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 1 December 2006 - 15:19:09 UTC