Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 30/11/2006

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της μη συμμόρφωσής της με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και η αντίδραση της κυβέρνησης, είναι ένα από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης μεταξύ άλλων για το θέμα των αγνοουμένων, της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα, της αγοράς πυροβόλων από την Κίνα και για το νέο θάνατο που σημειώθηκε χθες από ναρκωτικά.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μαστίγιο χωρίς καρότο» γράφει ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης και με την Κύπρο αλλά αντί να τιμωρηθεί η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεχόμενη την εισήγηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση εισηγείται τιμωρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους Κριστόφ Ζιρόντ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 70 σκελετοί στο ανθρωπολογικό εργαστήριο για ταυτοποίηση, ενώ μέλη της ΔΕΑ και από τις δύο κοινότητες έχουν εντοπίσει σε χάρτες διάφορους χώρους όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί άτομα.

«Η Μάχη» με τίτλο «Μαινόμενοι συγγενείς» γράφει ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η αίθουσα της Επιτροπής για τη διερεύνηση του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της «Ηλιος» τον Αύγουστο του 2005, όταν στη θέα του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας, Ανδρέα Δράκου, αγανακτισμένοι συγγενείς του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος προειδοποιεί τη Βρετανία ότι σε περίπτωση που η πολιτική της αεροπορία δεν δεχθεί το αίτημα για απευθείας πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, τότε θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Παζάρεμα κανονιών με Κίνα για 40 εκατ. λίρες» γράφει ότι εκ νέου μελετά η Κύπρος την αγορά 70 και πλέον πυροβόλων από την Κίνα και ότι στην Κύπρο βρίσκεται ινκόγκνιτο αντιπροσωπεία κρατικής κινεζικής εταιρείας κατασκευής οπλικών συστημάτων για επαναδιαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Αμυνας. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι η έκτη ακριβότερη χώρα των 25 της ΕΕ όσον αφορά στην πώληση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά αρκετά φθηνή στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» γράφει ότι διχασμένοι παρουσιάζονται οι Ευρωπαίοι σχετικά με τις προτεινόμενες από την Επιτροπή κυρώσεις στην Τουρκία. Προσθέτει ότι το μερικό πάγωμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε μαύρη τρύπα παράνομου λαθρεμπορίου έχει εξελιχθεί η περιοχή Περγάμους Ξυλοτύμπου, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας. Η «Σ» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της τον περασμένο Ιούλιο στην περιοχή Περγάμου σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σε τεντωμένο σχοινί η ΕΕ» γράφει σήμερα ότι η προσπάθεια απαλλαγής της Τουρκίας από τις δεσμεύσεις που αφορούν την Κύπρο, χωρίζει σε δύο στρατόπεδα την ΕΕ. Οι κυρώσεις μαϊμού που παρουσίασε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση έχουν τη στήριξη πολλών χωρών, προκαλούν ωστόσο και έντονες αντιδράσεις. Η Κύπρος διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση και προειδοποίησε ότι θα την μπλοκάρει. Αλλού γράφει ότι άλλος ένας θάνατος νέου από ναρκωτικά σημειώθηκε χθες, ανεβάζοντας τον φετινό αριθμό σε επτά. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 46 πρόσωπα από ναρκωτικά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Στρίβειν δια του ΝΑΤΟ» γράφει σήμερα ότι οργιώδες παρασκήνιο εξακολουθεί να διαδραματίζεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά το ναυάγιο της φινλανδικής προεδρίας προκειμένου οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας να είναι όσο το δυνατό ανώδυνες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως δεν υπάρχει υποχρέωση να μειώνονται οι τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο όποτε μειώνονται διεθνώς και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο ελέγχει πλήρως το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών πώλησης των πετρελαιοειδών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Πάγωμα από την ΕΕ στις συζητήσεις για την Τουρκία» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες πρότεινε τη μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, αφού η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατέχει πληροφορίες ότι τουρκικές πατάτες μεταφέρονται παράνομα στην Κύπρο και αυτό λόγω των μη επαρκών ελέγχων από πλευράς του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου και των βρετανικών βάσεων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 30 November 2006 - 15:19:08 UTC