Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 06/11/2006

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου ΙΙ είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας, που προβάλλεται με φωτογραφίες από τις χθεσινές εξελίξεις στην εκλογική διαδικασία. Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι οι δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας για την Τουρκία, δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας και η καταδίκη σε θάνατο διαπαγχονισμού του Σαντάμ Χουσέιν.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ιερό παρασκήνιο έβγαλε τον Πάφου αρχιεπίσκοπο και τον Κύκκου σκιώδη» γράφει ότι φαίνεται πως όταν ο Επίσκοπος Νικηφόρος δήλωνε ότι θα τους «ψήσει το ψάρι στα χείλη» ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και αυτό διαπιστώνεται από τις πρόνοιες της συμφωνίας που προσυπεγράφη από το νέο Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες που τον στήριξαν. Τα μέλη της Συνόδου αυξάνονται από 9 σε 17, Τιτουλάριος Επίσκοπος Κύκκου και Ταμασού ο Νικηφόρος, τρεις νέες επισκοπές Καρπασίας, Ιδαλίου και Κοκκινοχωριών θα γίνουν ενώ νέος Μητροπολίτης Πάφου θα προωθηθεί ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος. Αλλού γράφει ότι σε θάνατο διαπαγχονισμού για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε ο Σαντάμ Χουσέιν.

«Το Θάρρος» στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Πάφου Χρυσόστομος» γράφει ότι Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου εξελέγηκε χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξαναβολής τρίτης φάσης εκλογής από την κληρολαϊκή συνέλευση στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εξασφάλισε 73 ψήφους, ο Μητροπολίτης Λεμεσού 57 και υπήρχε μία άκυρη ψήφος. Γράφει επίσης ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία διαφορετικά οι συνομιλίες της με την ΕΕ δεν θα προχωρήσουν.

Ο «Πολίτης» με ολοσέλιδη φωτογραφία και τίτλο «Με ιερή συμφωνία εξελέγη ο Πάφου» γράφει ότι «το πε και το έκανε: Ο νέος αρχιεπίσκοπος δίπλα στην εικόνα του ιδρυτή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου και υπό το βλέμμα του Μακαρίου. Χρυσόστομος και Νικηφόρος ελέγχουν τη Σύνοδο''. Σε άλλη είδηση, ο «Π» γράφει ότι οι Επίτροποι της ΕΕ και οι διευθυντές των γραφείων τους οριστικοποιούν το κείμενο της αξιολόγησης των ενταξιακών της Αγκυρας ενώ ανοικτό είναι ακόμα το φλέγον ζήτημα των συστάσεων για μη τουρκική συμμόρφωση. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής» είπε ότι επιδίωξη της Κύπρου είναι να μην υπάρξει ένα ακόμα «χαϊδεμα» της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οι έξι εντολές Κύκκου» γράφει ότι δεν ανακοινώθηκαν οι όροι Νικηφόρου που επέβαλε. Τόσο ο νέος Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Κύκκου είπαν ότι θα γίνονται γνωστές όταν θα υλοποιούνται. Με επέμβαση του Μητροπολίτη Αθανάσιου αποσοβήθηκαν επεισόδια έξω από την Αρχιεπισκοπή και οι υποστηρικτές διαλύθηκαν ήσυχα. Η ενθρόνιση του Χρυσόστομου Β θα γίνει, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Κυριακή. Αλλού γράφει ότι η φινλανδική προεδρία βολιδοσκοπεί εναλλακτικά σενάρια αφού η Τουρκία δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει ως τη Σύνοδο Κορυφής στην εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Κυρίαρχο σενάριο είναι να δοθεί στην Τουρκία 18μηνη παράταση.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Δέσμευση Αρχιεπισκόπου για ενότητα και αλλαγές» και γράφει ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι δεν θα παραμείνει πέραν των πέντε χρόνων στον αρχιεπισκοπικό θώκο. Με το δεσμευτικό πρωτόκολλο που υπεγράφη στο Μετόχι, τελειώνει η περιπλάνηση 900 ετών και η Εκκλησία επιστρέφει στο συνοδικό σύστημα. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι από σήμερα τερματίζονται όλες οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας A-jet, πρώην Ηλιος, αφού με ανακοίνωση της αναφέρει ότι δεν θα διεκπεραιωθούν άλλες πτήσεις από σήμερα και οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιωτικό πράκτορά τους για επιστροφή των χρημάτων τους.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Χρυσόστομος ο Β ο νέος Αρχιεπίσκοπος». Οπως αναφέρει, η συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι έξι Συνοδικοί προνοεί, μεταξύ άλλων, άμεση τροποποίηση του Καταστατικού της Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος να γίνει 17μελής, να δημιουργηθούν νέες μητροπόλεις, να διασφαλιστούν τα προνόμια των Σταυροπηγιακών μονών και οι απόψεις της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα θα εκφράζονται από τον Αρχιεπίσκοπο σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συγχαίροντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο, εξέφρασε την ελπίδα η Εκκλησία να αποκτήσει το χαμένο κύρος των τελευταίων ετών και μηνών. Συγχαρητήρια διαβίβασε στο νέο Αρχιεπίσκοπο και ο Πρόεδρος της Βουλής ευχόμενος επιτυχία στο έργο του για ενότητα στους κόλπους της Εκκλησίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 6 November 2006 - 15:19:11 UTC