Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 05/11/2006

Η αναβολή της χθεσινής διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η μετακίνηση της για σήμερα στις 4 το απόγευμα, το χρονικό της χθεσινής ημέρας και τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κατά την εκλογική διαδικασία, κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Γελοιοποίηση της αγιότητας» γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου μέχρι σήμερα το απόγευμα μετά τα τραγελαφικά, όπως αναφέρει, που σημειώθηκαν χθες κατά την τρίτη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβηκε χθες σε μια σειρά ομολογιών σε σχέση με την κατάσταση που διέπει το Κυπριακό εντός της ΕΕ, αποκαλύπτοντας ότι η Κύπρος όχι μόνο δεν επηρεάζει τα πράγματα στην Ευρώπη, αλλά είναι μόνη και οι θέσεις των διαφόρων χωρών δεν είναι καν γνωστές στην κυπριακή κυβέρνηση.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Το χρονικό του Ιερού θρίλερ» αναφέρεται στη χθεσινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και στο πώς οδηγήθηκαν οι ιεράρχες σε αναβολή της διαδικασίας. Η εφημερίδα γράφει ότι η χθεσινή αναβολή της διαδικασίας δίνει χρόνο στους ιεράρχες για νέες διαβουλεύσεις και νέες συμμαχίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Υπουργός Συγκοινωνιών και Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισαν χθες την εκ νέου απαγόρευση της αναχώρησης του αεροσκάφους της Ajet, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με το αιτιολογικό της απαίτησης από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Celestia του ποσού των 740 χιλιάδων λιρών, για οφειλές της προς το κράτος.

Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Σίγουρη η υποστήριξη του Πάφου αλλά 5 όροι του Κύκκου» γράφει ότι πέντε είναι οι κύριοι όροι που έθετε ο Επίσκοπος Κύκκου στο Μητροπολίτη Πάφου, για να δώσει την υποστήριξη του κατά τη σημερινή τρίτη ψηφοφορία της τελευταίας φάσης των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι σημειώνονται καθυστερήσεις το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποίησης των λειψάνων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, εντούτοις συνεχίζεται κανονικά και αρχές του νέου έτους σύμφωνα με την εφημερίδα θα έχουν ταυτοποιηθεί τα πρώτα λείψανα και θα δοθούν πλήρη στοιχεία στους συγγενείς τους.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Μετ εμποδίων η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου» γράφει ότι η χθεσινή εκλογική συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου υπήρξε θυελλώδης, αφού διακόπηκε λίγο πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για να συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα φαβορί για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ο Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος αναμένεται να πριμοδοτηθεί από τον Επίσκοπο Κύκκου. Αλλού αναφέρει ότι η αυριανή μέρα κρίνεται κρίσιμη για τον καθορισμό του περιεχομένου της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, η οποία δεν ολοκληρώθηκε εν αναμονή των συναντήσεων που τελικά δεν διευθετήθηκαν στο Ελσίνκι.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χαίνουσα η πληγή στο Σώμα της Εκκλησίας» γράφει ότι στα όρια του σχίσματος έφτασε χθες η ανώτατη εκκλησιαστική ηγεσία και του διχασμού το εκκλησιαστικό ποίμνιο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι χειρισμοί που έγιναν για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου άφησαν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους ορισμένους ιεράρχες και έντονα προβληματισμένους τους πολίτες για όσα τεκταίνονται στους κόλπους της εκκλησίας. Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει συνέντευξη του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή Πίτερ Μίλετ ο οποίος οριοθετεί τις προσπάθειες για την Τουρκία και το Κυπριακό μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας ούτε η γερμανική προεδρία θα ασχοληθεί, αλλά ούτε και στο Κυπριακό θα υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Ανατροπή» γράφει ότι οι μηχανογραφίες και οι πριμοδοτήσεις ψήφων μεταξύ του Μητροπολίτη Πάφου και του Μητροπολίτη Αθανασίου ανέτρεψαν τη χθεσινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, η οποία αναβλήθηκε για σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως η εκδήλωση που οργάνωσαν την Παρασκευή το βράδυ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το ΑΚΕΚ και το ΡΤΚ ήταν πρωτοφανής σε μαζικότητα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές αναβλήθηκαν εν μέσω λογομαχίας το τελευταίο λεπτό» γράφει ότι σε βυζαντινό θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να αναβληθεί για σήμερα το απόγευμα. Αλλού αναφέρεται στη βία κατά των γυναικών στην Κύπρο και γράφει ότι αυτό το έτος "είναι κακό" για τις γυναίκες στην Κύπρο, με ανησυχητικό αριθμό βιασμών και δολοφονιών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 5 November 2006 - 15:19:08 UTC