Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/11/2006

Η ματαίωση της συνάντησης που προγραμμάτιζε η φινλανδική προεδρία της ΕΕ για αποτροπή κρίσης στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η ανάκληση του πιστοποιητικού αερομεταφορέα της αεροπορικής εταιρείας Ajet και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η έγκριση της κυβερνητικής πρότασης για μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, και η απάντηση του Προέδρου του ιδρύματος διεθνών στρατηγικών μελετών σε δημοσιεύματα με τα οποία τίθενται εν αμφιβόλω σημεία της έκθεσης του ιδρύματος για τους αγνοούμενους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ο φορτηγατζής στο τιμόνι της κυβέρνησης'' γράφει ότι ''ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο σταμάτησε το γεμάτο επιβάτες αεροπλάνο της Ajet, κατά την πιο επίσημη εκδοχή, ήταν πρωτοβουλία του φορτηγού που φρενάρισε μπροστά στο αεροπλάνο''. Αναφέρεται επίσης στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι, σύμφωνα με αυτά που του είπαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, απαγορεύεται να είναι το κιγκλίδωμα πολύ στερεό πάνω στο γεφύρι, γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης αποτελεί έναν πρόσθετο κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Παγώνει... η Ajet'', γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού οριστικοποίησε χθες το βράδυ το διάταγμα για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της αεροπορικής εταιρείας Ajet, ωστόσο ανέβαλε για σήμερα την απόφαση του στην ένσταση των δικηγόρων της εταιρείας σχετικά με το διάταγμα απαγόρευσης αναχώρησης του αεροσκάφους. Γράφει, επίσης, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζήτησε χθες το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Αλβαρο ντε Σότο ημερομηνίας 21.4.2004 και τη διαπίστωσή του ότι γίνονται χρηματοδοτήσεις από εξωγενείς παράγοντες προς Κυπρίους με σκοπό την προώθηση του σχεδίου Ανάν.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Από Δευτέρας φθηνότερα Ι.Χ.'', γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά τη διαμαρτυρία που διατύπωσαν ΔΗΣΥ και ΚΣ ΕΔΕΚ μέσα από σωρεία τροπολογιών, ενέκρινε χθες με μία ψήφο κατά την κυβερνητική πρόταση που θα οδηγεί σε μείωση στις τιμές των αυτοκινήτων. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες ήταν και χθες τα ''θύματα'' της δικαστικής μάχης μεταξύ κυβέρνησης και Ajet για τα οφειλόμενα της εταιρείας, ύψους δύο εκατομμυρίων λιρών, αφού στο Αεροδρόμιο Λάρνακας για δεύτερη ημέρα επικράτησε αναστάτωση και ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών που ταξίδευαν με την εταιρεία προς Σόφια και Βαρσοβία.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Χωρίς συμμαχίες αύριο στις αρχιεπισκοπικές'', γράφει ότι μια μέρα πριν από τις εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, όλα δείχνουν ότι οι τρεις υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη στις κάλπες του Συνοδικού της Αρχιεπισκοπής, χωρίς να συνάψουν συμμαχία. Γράφει, επίσης, ότι στάση εργασίας μίας ώρας, κατά την τέταρτη περίοδο, στις 16 Νοεμβρίου και ολοήμερη απεργία στις 7 Δεκεμβρίου προγραμματίζουν οι καθηγητές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να ενσωματώσει τον γυμνασιακό κύκλο στη δημοτική εκπαίδευση.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Κόκκινη κάρτα για Τουρκία'', γράφει ότι η φινλανδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε τη ματαίωση της προγραμματισμένης για την Κυριακή συνάντησης Κύπρου-Τουρκίας και εκπροσώπου των Τ/Κ με προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα, και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας επεσήμανε ότι στόχος ήταν να βρεθεί λύση η οποία να επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και να βελτιώνει την κατάσταση και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι πλαστά εικοσάλιρα κατέκλυσαν την αγορά της Λευκωσίας, ξεγελώντας εμπορευόμενους, παρόλο ότι έχουν εμφανείς διαφορές από τα γνήσια, και ότι οι παραχαράκτες φαίνεται να έστησαν το κύκλωμά τους στα κατεχόμενα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Την προσγείωσαν ανώμαλα'', γράφει ότι ραγδαίες ήταν οι χθεσινές εξελίξεις για την εταιρεία Ajet μετά το δικαστικό διάταγμα για να παγοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και για απόσυρση της άδειας αερομεταφορέα ως αποτέλεσμα της βεβιασμένης προσπάθειάς της να εγκαταλείψει την Κύπρο χωρίς να εκπληρώσει τις οφειλές της. Γράφει, επίσης, ότι καμία επιστολή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ με στόχο να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση δεν έχει λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Το τέλος του δρόμου για την Ajet'', γράφει ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε χθες διάταγμα με το οποίο καθήλωσε τα αεροσκάφη της Ajet και εξασφάλισε διάταγμα του δικαστηρίου για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αξίας τριών εκατομμυρίων λιρών. Γράφει, επίσης, ότι ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της Ρούλας Παντελή, Χριστάκης Γαβριήλ, κατέθεσε στους ανακριτές της Αστυνομίας ότι δεν την σκότωσε και ότι αυτός ήταν μόνο θεατής, και ότι η Αστυνομία αναζητεί δύο άλλα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τον Γαβριήλ, βρίσκονται πίσω από τον φόνο της Παντελή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Σκληρό πόκερ για το καρέ'', γράφει ότι το σκληρότερο παζάρι που έγινε ποτέ σε αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο γίνεται αυτές τις ώρες με τις συναντήσεις των ιεραρχών που επιδιώκουν να καταλάβουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, και ότι ένα πραγματικό πόκερ για το καρέ βρίσκεται σε εξέλιξη με τους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Λεμεσού και τον Επίσκοπο Κύκκου σε πρώτο πλάνο. Γράφει, επίσης, ότι αμφίρροπες και σκληρές θα είναι οι μάχες των δημοτικών εκλογών, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις με πρώτες τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, όπου τα κόμματα και οι υποψήφιοι έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Αντεπίθεση του Copley'', γράφει ότι σε τετρασέλιδη ανακοίνωση το γραφείο του Προέδρου του International Strategic Studies Association Γκρέκορι Κόπλεϊ απαντά με έντονο τρόπο σε δημοσιεύματα με τα οποία τέθηκε εν αμφιβόλω η αντικειμενικότητα και η επιστημονικότητα του σημείου της έκθεσης του ιδρύματος, όπου γίνεται αναφορά σε αποκαλύψεις ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα Ε/Κ και Ελλαδίτες αιχμάλωτους της τουρκικής εισβολής. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας ''έχει πλημμυρίσει το ΓΕΕΦ με Ελλαδίτες αξιωματικούς''.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Αναβάλλεται η συνάντηση'', γράφει ότι η προεδρεύουσα της ΕΕ Φινλανδία ακύρωσε χθες επείγουσα συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας, την οποία είχε συγκαλέσει για να εμποδίσει την κατάρρευση των ήδη προβληματικών διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι οι βροχές του Οκτωβρίου, ο πιο βροχερός από το 1901, ήταν ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα, αφού το νερό, που είναι ευπρόσδεκτο, ιδιαίτερα τόσο νωρίς, παρέσυρε ένα ζευγάρι στην επαρχία Πάφου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 3 November 2006 - 15:19:09 UTC