Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 25/09/2006

Οι χθεσινές αρχιεπισκοπικές εκλογές και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην καταμέτρηση των ψήφων είναι το κύριο θέμα που δεσπόζει των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αισιοδοξία και σύγχυση από τους 3» αναφέρει πως κλίμα αισιοδοξίας για το ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος επικρατούσε μέχρι τα μεσάνυκτα σε όλα τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων, πλην του Μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος φαίνεται να είναι και ο μεγάλος χαμένος των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έδωσε το παρών της στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα όπως μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου θα επικρατήσει ενότητα στους κόλπους της Εκκλησίας.

«To Θάρρος» με κύριο τίτλο «Παρατείνεται η αγωνία» γράφει πως τα αποτελέσματα των αρχιεπισκοπικών εκλογών δεν εξασφαλίζουν τον αριθμό των ειδικών αντιπροσώπων που με τη σειρά του θα μπορεί να δώσει τον αριθμό των 67 γενικών αντιπροσώπων που από μόνος του μπορεί να δώσει τη νίκη σε ένα υποψήφιο χωρίς τη βοήθεια της εξ οφίκιο κάλπης. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Γεωργίας Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε ότι "το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο» σχετικά με την υπόθεση διαχείρισης απαγορευμένων αποβλήτων πλοίων που περιέχουν και πετρελαιοειδή και πρόσθεσε πως το θέμα είναι «πολύ σοβαρό και θα εξεταστεί σε βάθος».

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ρυθμιστής οι κάλπες των προσφύγων» πως η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, επιβεβαιώθηκε και μέσα από τη χθεσινή (πρώτη) διαδικασία, ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το σίγουρο είναι ότι ξεχώρισαν οι δυο μονομάχοι, τουλάχιστον μεταξύ των ειδικών αντιπροσώπων, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κανείς το ρόλο που απέκτησαν σε μια πιθανή συμμαχία και οι Μητροπολίτες Πάφου και Κιτίου. Αλλού αναφέρει πως παρά τις εκκλήσεις των υποψήφιων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων, για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, οι ψηφοφόροι προτίμησαν να στείλουν το μήνυμά τους με την αποχή.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ρυθμιστές οι πρόσφυγες και ο Πάφου» αναφέρει πως η ψήφος των προσφύγων αναμένεται να είναι καθοριστική για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Οι κάλπες των προσφύγων μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στο Συνεδριακό και η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αλλού αναφέρει πως ο Βοηθός ΥΦΕΞ των ΗΠΑ παρουσιάζεται αισιόδοξος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δεν διστάζει να συνδυάσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας με την ανάγκη της άρσης της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ωρα για ιερές συμμαχίες» πως μετά τον «ιερό πόλεμο» φαίνεται ότι τώρα θα έλθει η ώρα για «ιερές συμμαχίες». Στις χθεσινές αρχιεπισκοπικές εκλογές η λαϊκή ψήφος δεν έχει δώσει καθαρές λύσεις και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας θα πρέπει να διαμορφωθούν συμμαχίες για να εκλεγεί ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως σκληρή γραμμή έναντι των «ανταρτών» υποψηφίων βουλευτών ζητά το ΑΚΕΛ, κάτι για το οποίο θα επιμείνει έντονα στην αυριανή συνάντηση κορυφής των ηγεσιών της τριμερούς συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Προβάδισμα Νικηφόρου» αναφέρει πως προβάδισμα σε Ειδικούς Αντιπροσώπους είχε μέχρι αργά ψες ο Επίσκοπος Κύκκου, γεγονός για να επικρατούσε αισιοδοξία ότι ο Κύκκου Νικηφόρος θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία από τους 100 Γενικούς Αντιπροσώπους. Το επιτελείο του Κιτίου Χρυσοστόμου εξέφρασε μεγάλη πικρία για τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στην επαρχία του, ενώ το επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού εξέφρασε ικανοποίηση για την πλήρη επικράτηση στην επαρχία Λεμεσού. Αλλού αναφέρει πως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Κυπριακό ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης προκαλεί απογοήτευση.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 25 September 2006 - 14:19:14 UTC