Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 24/09/2006

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Από πόρτα σε πόρτα» γράφει ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ασκείται ''ένα άγριο κυνηγητό'' από πόρτα σε πόρτα για τις σημερινές αρχιεπισκοπικές εκλογές που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ακόμα και τις ώρες της διεξαγωγής της ψηφοφορίας μέχρι αργά το απόγευμα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση μεθοδεύει σημαντική κίνηση η οποία θα σχετίζεται με την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με την ΕΕ, η οποία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει εκτροπή από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

«Η Μάχη» υπό τον κύριο τίτλο «Σήμερα ψηφίζουμε Αρχιεπίσκοπο» γράφει ότι σήμερα, ύστερα από 29 χρόνια, διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου και προσθέτει ότι ο λαός καλείται να εκλέξει του 1.400 ειδικούς αντιπροσώπους συμμετέχοντας έτσι στην πρώτη από τις τρεις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών από το βήμα της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι η μόνη ορθή πλατφόρμα που μπορεί να βοηθήσει να επέλθει μια διαρκής ειρήνη, συνεργασία και ευημερία για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Της κάλπης το ανάγνωσμα» γράφει ότι η αποχή του κοινού από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, όπως όλα δείχνουν θα ευνοήσει τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος μαζί με τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο παρουσιάζονται ως οι δύο ιεράρχες με τους περισσότερους υποστηριχτές και τις περισσότερες πιθανότητες για να καθίσουν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θυσιάσει την ευρωπαϊκή της πορεία, διότι δεν έχει πουθενά αλλού να σταθεί και όταν η Τουρκία εξαναγκαστεί να συμβιβαστεί τότε θα αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες για μια σωστή λύση του Κυπριακού στις προδιαγραφές των Ε/Κ.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Αυτός είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος» γράφει ότι ο ιεράρχης που θα καταφέρει στις σημερινές αρχιεπισκοπικές εκλογές θα αναδείξει 1.000 ειδικούς αντιπροσώπους θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού σε αυτό συγκλίνουν εκτιμήσεις τόσο των εκλογικών επιτελείων των εν δυνάμει υποψηφίων, όσο και των πολιτικών αναλυτών. Σε άλλη είδηση αναφέρεται ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εν μέσω του σάλου για την ανάγκη συνέχισης των ερευνών για το παραεπιτελείο στην Εθνική Φρουρά υπέβαλε στους διοικητές των μονάδων ότι επί ημερών του δεν λειτούργησε κανένα ''κύκλωμα'' στην ΕΦ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μάχη με την αποχή δίνουν τα επιτελεία» γράφει ότι τα επιτελεία των τεσσάρων ιεραρχών που διεκδικούν την εκλογή τους στον αρχιεπισκοπικών θρόνο δίνουν μάχη για να πολεμήσουν ένα εν δυνάμει εχθρό, την αποχή των πολιτών από τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα οι Ιεράρχες αναμένοντας απόψε τα αποτελέσματα των εκλογών καταστρώνουν τα σχέδιά τους με βάση σενάρια που διαμορφώνονται για την επόμενη ημέρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αγκυρα παίζει κρυφτούλι με το Κυπριακό και δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις τη στιγμή που δεν διασφαλίζονται τα επόμενα βήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η «Χαραυγή» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Νικηφόρος ψήφος» γράφει ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε το λαό να υπερψηφίσει τους ειδικούς αντιπροσώπους του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου, δίνοντας δυνατή και καθαρή εντολή για το νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας. Το ΑΚΕΛ έχει επιλέξει τον Επίσκοπο Κύκκου "ως άξιο να ηγηθεί της Εκκλησίας, έχοντας κατά νου τις θέσεις του αλλά και το έργο του ιδίου" αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα εισηγηθεί στη συνάντηση των ηγετών της τριμερούς την ερχόμενη Τρίτη τη σύσταση μεικτών επιτελείων με στελέχη και από τα τρία κόμματα της συνεργασίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Sunday Mail» υπό τον κύριο τίτλο «Ψήφος των πιστών για το νέο Αρχιεπίσκοπο» αναφέρεται στη διαδικασία της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου και γράφει ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 και θα κλείσουν στις 18:00 με μία ώρα διάλειμμα από τις 13:00 μέχρι τις 14:00. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη διερεύνηση από την Αστυνομία της υπόθεσης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων πλοίων που περιέχουν και πετρελαιοειδή.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 24 September 2006 - 14:19:09 UTC