Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-08-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/08/2006

Η αποψινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την κατάσταση στο Λίβανο, ο ρόλος της Κύπρου στην ανάπτυξη της νέας διεθνούς δύναμης σταθερότητας, που θα αναλάβει την επιβολή της ειρήνης στο Λίβανο, η επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στην ΑΤΗΚ και στην LTV, για μεταξύ τους συμφωνία που δεν υλοποίησαν, τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν για τον αγώνα AΠΟΕΛ Τραμπζονσπόρ την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία, και ο συναγερμός που σήμανε στις αρμόδιες υπηρεσίες η καταγραφή του πρώτου κρούσματος του ιού του aids σε ηρωινομανή στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εφυγε η αμνηστία, φάνηκε η τρύπα» πως «δεν τα κατάφερε τελικά η κυβέρνηση να κοντρολάρει τα δημόσια οικονομικά, αφού οι βελτιώσεις που υπήρχαν το 2004 και το 2005 στηρίζονταν σε ξένα δεκανίκια και συγκεκριμένα στις εισπράξεις από τη φορολογική αμνηστία. Ετσι όταν τα μη επαναλαμβανόμενα αυτά έσοδα εξέλειπαν, διεφάνη η πραγματική εικόνα της οικονομίας και μια μεγάλη τρύπα δημοσιονομικά». Σε άλλο θέμα αναφέρει πως απόφαση με την οποία θα θωρακίζεται ενόψει της σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Προεδρικό την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, κατά τη σημερινή συνεδρία του ΕΓ του κόμματος του, το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα των δημοτικών εκλογών και την προσπάθεια κατάληξης σε τετραμερή συνεργασία.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ζαπτιέδες εν δράσει» αναφέρει πως μικρή μερίδα αστυνομικών «εξακολουθεί να αμαυρώνει την εικόνα του σώματος με τη βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά της, έναντι των ευυπόληπτων και φιλήσυχων πολιτών με ψύλλου πήδημα». Αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα καταδεικνύει καταγγελία 52χρονου από το Στρόβολο, ότι δυο αστυνομικοί «τον συνέλαβαν βίαια, παρόλο ότι τους προειδοποίησε για τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τον έσυραν στο περιπολικό όταν στάθμευσε σε περίπτερο, με τον ισχυρισμό ότι ενοχλούσε διερχόμενες κοπέλες». Αλλού γράφει πως την προώθηση της πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου με παράλληλη επιστροφή της πόλης στους νόμους κατοίκους της ζήτησε και χθες ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Ωρα της αλήθειας για τη διπλωματία» γράφει πως στη Νέα Υόρκη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στρέφεται σήμερα η διεθνής προσοχή με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο. Η Γαλλία άφησε χθες σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις του αραβικού κόσμου και της κυβέρνησης του Λιβάνου θα οδηγήσουν σε τροποποιήσεις στο αμερικανο-γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος για εκεχειρία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τα συν και τα πλην όλων των εναλλακτικών επιλογών που έχει στη διάθεσή της η ΑΗΚ για εισαγωγή, χρήση και εμπορία φυσικού αερίου στην Κύπρο θα τεθούν σήμερα στο μικροσκόπιο έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της Αρχής.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατέρρευσε» πως μπροστά στους Αραβες ΥΠΕΞ, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνιου Φουάντ Σινιόρα δεν άντεξε. Ηταν η στιγμή κατά την οποία τους ενημέρωνε για το βομβαρδισμό του χωριού Χούλα στο νότιο Λίβανο. Μέχρι τότε οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 40 νεκρούς. Τότε ξέσπασε σε λυγμούς και απηύθυνε έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις για τερματισμό του πολέμου. Αργότερα διευκρίνισε ότι οι νεκροί ήταν πέντε. Οι υπόλοιποι βρέθηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια του κτιρίου στο οποίο διέμεναν. Αλλού αναφέρει πως οι φόβοι για εξάπλωση του aids άρχισαν να επαληθεύονται και η καταγραφή του πρώτου κρούσματος της νόσου σε ηρωινομανή σήμανε συναγερμό. Το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να διεξάγει παγκύπρια έρευνα για καταγραφή των γνώσεων, αντιλήψεων και της συμπεριφοράς αναφορικά με το aids, το σεξ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις εκτρώσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Διεθνής βάση η Κύπρος» γράφει πως η Κύπρος αναδεικνύεται ως το πιο πιθανό σημείο συγκέντρωσης των μελών της νέας διεθνούς δύναμης σταθερότητας, που θα αναλάβει την επιβολή της ειρήνης στο Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των ΗΕ, «η Κύπρος θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η αφετηρία» της δύναμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα ήδη διαμαρτυρήθηκε και ενημέρωσε ότι τα δικά της στρατεύματα περίπου 5 χιλιάδες στρατιώτες θα περάσουν από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική και της δηλώθηκε ότι «δεν δικαιούται να το πράξει». Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα καταχωρήσει σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο έφεση εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού να επιδικάσει αποζημιώσεις σε βάρος της Δημοκρατίας για βλάβη που επέφεραν σε 5χρονο τότε παιδί τα «Κόκκινα βέλη» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δυστοκία στο Σ.Α» πως έντονο παρασκήνιο διεξάγεται στους κόλπους του Σ. Ασφαλείας, το οποίο συνεδριάζει σήμερα το βράδυ για την κρίση στο Λίβανο, ενώ αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου μεταβαίνει εσπευσμένα στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να επιδιώξει αλλαγές στο αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης, το οποίο ευνοεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, τον επιδρομέα. Αλλού αναφέρει πως πρόστιμο 145 χιλιάδων λιρών επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στην ΑΤΗΚ και στην LTV, για συμφωνία για μεταξύ τους συνεργασία την οποία όμως ουδέποτε υλοποίησαν.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Το Ισραήλ αξιώνει αιματηρή εκδίκηση» γράφει πως το Ισραήλ αντέδρασε χθες οργίλα μετά την πρόκληση του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων στην πλευρά του κατά τον πόλεμό του κατά της Χεζμπολάχ. Κατά τη διάρκεια της νύκτας και των πρωινών ωρών, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, διενεργώντας επιθέσεις κατά στόχων που υποπτεύονται ότι ανήκουν στη Χεζμπολάχ. Αλλού γράφει πως η ηγεσία της αστυνομίας κάλεσε χθες όλους όσοι εμπλέκονται στον αγώνα της Πέμπτης για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής Τραμπζονσπόρ να ενεργήσουν με αθλητοπρέπεια και να αποτρέψουν τα όποια προβλήματα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 8 August 2006 - 14:19:08 UTC