Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 16/07/2006

H κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στο Λίβανο, καθώς και οι φόβοι που εκφράζονται από τη διεθνή κοινότητα για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης το Κυπριακό, τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν χθες για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, την επιστροφή και άλλων Κυπρίων από το Λίβανο, το θάνατο του γνωστού καρδιολόγου Κώστα Ζαμπάρτα και την κηδεία του Ρώσου σμήναρχου εκπαιδευτή Γιούρι Ολέινικ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον Κύπριο σμηναγό Ανδρέα Παπασωζόμενο, στις 5 Ιουλίου.

«Η Αλήθεια» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Γενικός πόλεμος απειλεί τη Μέση Ανατολή» γράφει ότι ανελέητο σφυροκόπημα δέχεται ο Λίβανος από την ισραηλινή αεροπορία, η οποία χθες βομβάρδισε και πάλι την πρωτεύουσα της Βηρυτού, ενώ έπληξε με πέραν των εκατόν πυραύλων παραμεθόρια χωριά. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Ζαμπάρτας πέθανε όπως όλα δείχνουν από ανακοπή ενώ κολυμπούσε στη Ακτή του Κυβερνήτη.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Εφιάλτης στη Μέση Ανατολή» γράφει ότι η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, λόγω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά του Λιβάνου για τέταρτη ημέρα χθες. Αλλού γράφει ότι ''η πολιτεία για μια ακόμη χρονιά συντήρησε τη διχόνοια και το διχασμό διαχωρίζοντας τους νεκρούς μας σε 'ημέτερους' και 'υμετέρους', εναποθέτοντας λουλούδια αγάπης και δάφνινα στεφάνια για τους πρώτους και επιδεικνύοντας περιφρόνηση και αδιαφορία για τους δεύτερους''.

Ο «Πολίτης» υπό τον κύριο τίτλο «Κυπριακό Αλα Καρτ» γράφει ότι η διαπραγματευτική μας ομάδα βλέπει την έναρξη διαλόγου Τζιωνή Περτέβ ως μια καθαρά προπαρασκευαστική διαδικασία για να ακολουθήσει η συζήτηση Τάσσου Ταλάτ επί της ουσίας. Η πλευρά μας προτίθεται να θέσει σε πρώτη φάση θέματα εποίκων, ιδιοκτησίας και οικονομίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το απευθείας εμπόριο και η πρόταση Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο μοιάζει να είναι το όχημα «αγοράς χρόνου» για να αποτραπεί μια τελεσίδικη τοποθέτηση του Κόφι Ανάν για προοπτικές λύσεις του Κυπριακού.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή» γράφει ότι η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε χθες να κτυπά ανελέητα στόχους κυρίως στο νότιο Λίβανο σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν την περιοχή οι κάτοικοι της και να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας. Αλλού αναφέρει ότι η Ολομέλεια της Βουλής καταδίκασε χθες το πραξικόπημα και την εισβολή. Κατά την έναρξη της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η Βουλή απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους πολίτες που αντιστάθηκαν ηρωικά.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Φουντώνει επικίνδυνα η φωτιά του πολέμου» γράφει ότι απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει ολοένα η εκρηκτική κατάσταση στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ, κωφεύοντας στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συνέχισε και χθες, για τέταρτη μέρα, το ανελέητο σφυροκόπημα περιοχών του Λιβάνου, συντηρώντας το θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό της χώρας, ενώ επέβαλε και χερσαίο αποκλεισμό, αφού κατέστρεψε νευραλγικές οδικές αρτηρίες και ιδιαίτερα, σημεία κοντά στη Μασνάα το κυριότερο μεθοριακό πέρασμα του Λιβάνου προς τη Συρία. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρίστου Παπουτσή, ο οποίος δήλωσε ότι οι τεχνικές επιτροπές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ εφόσον ασχοληθούν με θέματα ουσίας μπορούν να αποκτήσουν μια πολύ καλή δυναμική στο Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» υπό τον κύριο τίτλο «Σταθεροί και πειστικοί» αναφέρει πως η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Παρίσι είχε θετικά κατά την εκτίμηση του ΑΚΕΛ αποτελέσματα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι η ε/κ πλευρά έχει τη βούληση να προχωρήσει παρά πέρα να συζητήσει σε τεχνικές επιτροπές και θέματα καθημερινότητας και μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά και θέματα ουσίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην κηδεία του Ρώσου σμήναρχου εκπαιδευτή Γιούρι Ολέινικ, που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον Κύπριο σμηναγό Ανδρέα Παπασωζόμενο, στις 5 Ιουλίου.

H αγγλόφωνη «Sunday Mail» με κύριο τίτλο ''Αυξάνονται τα θύματα καθώς κορυφώνονται οι συγκρούσεις'' αναφέρεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και σημειώνει πως το Ισραήλ με τους πυραύλους με εκτόξευσε κοντά στα λιβανο-συριακά σύνορα αύξησε τους φόβους ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τη Συρία σε μια προσπάθεια να απαγκιστρώσει τους μαχητές της Χεζμπολλάχ από τα βόρεια του σύνορα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη μεταφορά χθες στην Κύπρο από το Λίβανο, μέσω Συρίας, και άλλων Κυπρίων με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 16 July 2006 - 14:19:06 UTC