Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 15/07/2006

H κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στο Λίβανο, καθώς και η δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολλάχ για ανοικτό πόλεμο κατά του Ισραήλ, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τους κινδύνους για την οικονομία της Κύπρου από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που εξέτασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη συμφωνία της συνάντησης του περασμένου Σαββάτου στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, και τις επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φλέγεται η Μέση Ανατολή'' αναφέρεται στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο και προσθέτει ότι εκφράζονται φόβοι για γενικότερη σύρραξη στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες. Ηδη γίνεται λόγος τις ενδεχόμενη εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και σύγκρουση με τη Συρία, την οποία το Ισραήλ κατηγορεί ότι μαζί με το Ιράν βρίσκονται πίσω από τη Χεζμπολλάχ. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θα πάρει τις αποφάσεις του για τις δημοτικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά σημειώνει ότι ''δεν έχει αλλεργία'' να ψηφίσει και ΑΚΕΛιστή υποψήφιο.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εδώ και τώρα να ανοίξει ο φάκελος της προδοσίας'' γράφει ότι η ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην σημαντικότερη ίσως περίοδο της ιστορίας της Κύπρου, κατά την οποία διαπράχθηκε το διπλό έγκλημα, θεωρείται όσο ποτέ άλλοτε αδήριτη, ώστε επιτέλους ο λαός να μάθει τους αίτιους και τους πρωτεργάτες, τους οργανωτές και τους εμπλεκόμενους. Αλλού γράφει ότι ένας 27χρονος στην Πάφο ενώ έτρωγε πατατάκια συγκεκριμένης εταιρείας ανακάλυψε μέσα στο σακουλάκι έναν ολόκληρο ποντικό.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ισραήλ: ετοιμάζει χερσαία εισβολή, Χεζμπολλάχ: κήρυξε ανοικτό πόλεμο'' αναφέρεται στην ένταση των βομβαρδισμών από ισραηλινά αεροπλάνα σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, αλλά και στην κήρυξη ''ανοιχτού πολέμου'' κατά του Ισραήλ από τον ηγέτη της Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Φινλανδική Προεδρία υπέβαλε στα μέλη της ΕΕ δύο προτάσεις για το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας, μία που αφορά το πάγωμα της συζήτησης των κεφαλαίων που αφορούν στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας μέχρι που η τελευταία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και άλλη που αφορά στην προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επίλυση της διαφοράς.

''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Νέος εφιάλτης λόγω Μέσης Ανατολής'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι επιχειρήσεις στο Λίβανο, οι εκρήξεις σε αγωγό στη Νιγηρία, καθώς και η συνεχιζόμενη κρίση λόγων πυρηνικών της Τεχεράνης εκτόξευσαν την τιμή αργού πετρελαίου στα 77,42 δολάρια το βαρέλι και προσθέτει πως το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχίες στην Κύπρο για ''πιθανά μεγάλα προβλήματα'' στην κυπριακή οικονομία. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου εκτίμησαν ότι η δική μας πλευρά θα επιμένει όπως μέχρι το τέλος Ιουλίου αρχίσει συζήτηση επί θεμάτων ουσίας, παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας.

''Ο Φιλελεύθερος'' αναφέρεται στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Φαύλος κύκλος'' στη συνέχιση του σφυροκοπήματος του Λιβάνου από το Ισραήλ, αλλά και στις επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ από τη Χεζμπολλάχ, με τον αριθμό των θυμάτων, κυρίως αμάχων να μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Αλλού γράφει ότι στην έκθεσή του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προτείνεται ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, πριν από την αναχώρηση του Κόφι Ανάν από τη θέση του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στην πρώτη γραμμή'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους, που διοργάνωσε χθες το ΑΚΕΛ, και στη δήλωση του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια ότι ''χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη και τον αγώνα για να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια και να επανενώσουμε την Κύπρο μας''. Αλλού γράφει ότι ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες που είχε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η Χεζμπολλάχ κηρύσσει πόλεμο κατά του Ισραήλ'' ότι ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ υποσχέθηκε ανοικτό πόλεμο κατά του Ισραήλ, μετά τον βομβαρδισμό της οικίας του στη Βηρυτό από το Ισραήλ, σε μια δραματική επέκταση της επίθεσης κατά του Λιβάνου. Αλλού αναφέρεται στην επιστροφή 102 Κυπρίων και άλλων ξένων υπηκόων στην Κύπρο, από το Λίβανο, με ναυλωμένη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, που τους μετέφερε στην Κύπρο από τη Δαμασκό, όπου είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' γράφει πως ορατό κίνδυνο για διπλωματικό επεισόδιο με το Ισραήλ αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω του πρόσφατου κανονισμού που δεν επιτρέπει σε πολίτες τη μεταφορά εγγράφων ή σχεδίων που αφορούν ακίνητα στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι οι λεγόμενοι αστυνομικοί των κατεχομένων ''ψάχνουν από την πέτρα'' τρόπους για να καταγγέλλουν τους Ελληνοκύπριους, για παραβάσεις των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 15 July 2006 - 14:19:06 UTC