Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/06/2006

Η συνέντευξη της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη σε ελλαδική η εφημερίδα και τα όσα ανέφερε για ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, οι ενέργειες της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα που στοχεύει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ε/κ αιτήσεις, οι δηλώσεις του Προέδρου του τριμελούς συμβουλίου για το πόθεν έσχες ότι το συμβούλιο προχωρεί στην υποβολή χρηματικών προστίμων για όσους κρατικούς αξιωματούχους δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακών στοιχείων και η αυριανή απεργία των οικοδόμων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παράνομες οι άδειες εξόδου» πως απαίτηση επίδειξης άδειας εξόδου, ή Φύλλου Πορείας, φαίνεται να παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και συνταγματικές πρόνοιες περί προσωπικής ελευθερίας και ελεύθερης διακίνησης. Ηδη με απόφαση του Υπουργού Αμυνας στις 2 Ιανουαρίου καταργήθηκε αθόρυβα η άδεια εξόδου για όσους συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους. Αλλού αναφέρει πως οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη σχεδόν πλήρη «απραξία» του συστήματος υδροδότησης του νοσοκομείου είναι πολύ πιθανόν να επαναφέρουν τον εφιάλτη των βακτηριδίων και λοιπών μικροβίων στο νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας που στην αρχή του έτους είχαν βάλει στους αρμόδιους τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.

«Το Θάρρος» με κύριο τίτλο «Νέο σχέδιο Ανάν με ευρωπαϊκή χροιά» αναφέρει πως συμφωνία για εκπόνηση ενός νέου σχεδίου με ευρωπαϊκή χροιά φέρεται να αποφάσισαν στη συνάντηση των Παρισίων ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σύμφωνα με χθεσινή αποκαλυπτική συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» προς τους Τ/Κ και απέρριψε κάθε πίεση, προκειμένου να εκπληρώσει η Αγκυρα τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ.

O «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στα άδυτα της ψευδοεπιτροπής» γράφει πως γη και ύδωρ προσφέρουν λίγο πολύ οι άνθρωποι της «επιτροπής αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους σε όσους Ε/Κ πρόσφυγες αποταθούν σε αυτήν. Κύριος στόχος της τουρκικής πλευράς είναι, μέσα από ωραιοποιήσεις και παροχή υποσχέσεων, να προσελκυσθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ε/κ αιτήσεις. Αλλού αναφέρει πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης δήλωσε πως αφού το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ως έχει δεν είναι δυνατό να αποτελέσει μια βάση συζήτησης.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Στόχος η Τράπεζα Κύπρου» γράφει πως η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να εξαγοράσει να εξαγοράσει το 33% της Τράπεζας Κύπρου. Ο ελλαδικός τραπεζικός οργανισμός πριν από λίγες μέρες εξαγόρασε μέσω του ΧΑΚ σεβαστό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου σε αντιπερισπασμό θα επιδιώξει να εξαγοράσει μερίδιο της Εμπορικής Αθηνών. Αλλού αναφέρει πως κύκλωμα οδηγεί αλλοδαπές οικιακές βοηθούς στην εξασφάλιση πολιτικού ασύλου με το αζημίωτο, προκαλώντας προβλήματα σε εκατοντάδες οικογένειες.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πέλεκυς για πόθεν έσχες» πως το τριμελές συμβούλιο για το πόθεν έσχες προχωρεί στην υποβολή χρηματικών προστίμων για όσους κρατικούς αξιωματούχους δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε στην εφημερίδα πως σε δώδεκα μέλη Δημοτικών Συμβουλίων που παρέλειψαν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους χιλίων λιρών και επιπλέον 30 λίρες ημερησίως για κάθε ημέρα παράλειψης της υποβολής της δήλωσης. Αλλού αναφέρει πως μπλόκο στο αίτημα της τουρκικής αστυνομίας για ένταξη στην Europol βάζει η Κύπρος, απαιτώντας όπως η Αγκυρα συνεργαστεί με τις αστυνομικές Αρχές των 25 κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κρίσιμη μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα πως με αποφασιστικότητα προχωρούν οι οικοδόμοι στην πρόκληση των εργοδοτών και είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τα μέτρα για αντιμετώπιση των αντιεργατικών μεθοδεύσεων. Ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου η αυριανή ημέρα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της οικοδομικής βιομηχανίας και κάλεσε παράλληλα όλους τους οικοδόμους να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους. Αλλού αναφέρει πως σε προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η ΕΕ επικρίνει το ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική, την έλλειψη μεταρρυθμίσεων και μειονοτικών δικαιωμάτων και τις σχέσεις με την Κύπρο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 19 June 2006 - 14:19:09 UTC