Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 01/06/2006

Το Κυπριακό και η επιστολή του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι συζητήσεις και δηλώσεις για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδοπούλου, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων για τη νενομισμένη διαβεβαίωση των Μελών της και την εκλογή του Προέδρου του κοινοβουλίου και τα χθεσινά εγκαίνια της διαφωτιστικής εκστρατείας για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Μετρούν ώρες οι Υπουργοί'', ότι για κάποιους Υπουργούς η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι η τελευταία και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει στους Υπουργούς την απόφασή του να προχωρήσει σε μερικό ανασχηματισμό, θα τους ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες τους και αργότερα, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, θα ενημερώσει αυτούς που δεν θα συνεχίσουν στα Υπουργεία τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, με επιστολή του στον κ. Ταλάτ, κάνει λόγο για το Κυπριακό και για συζήτηση μόνον θεμάτων καθημερινότητας, αναφερόμενος στο τουρκικό σχέδιο δράσης και παραπέμποντας στο σχέδιο Ανάν ως πλαίσιο λύσης.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Επιμένει ο ΔΗΣΥ για ενότητα και σύνεση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απέρριψε με υπεκφυγές και χωρίς συζήτηση τη συνενωτική πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει την υποστήριξη από τον ΔΗΣΥ της υποψηφιότητας του κ. Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής και ''ταυτόχρονη απόδοση της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη''. Γράφει ότι η Αρχή Αδειών για τις Αεροπορικές Μεταφορές αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί το αίτημα της ''Helios Airways'' για μετονομασία σε ''AJet Aviation'', χωρίς αυτό να σημαίνει μεταβολή της νομικής υπόστασης της εταιρείας.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πάνε στο Υπουργικό μετά φόβου Τάσσου'', γράφει πως κάποιοι Υπουργοί ενδέχεται να παρακαθήσουν για τελευταία φορά σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως ''αρκετά σύντομα'' θα προβεί σε ανακοινώσεις γύρω από την πιθανή αναδόμηση της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρία μετά τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών, αλλά το τοπίο, ως προς τη διαδικασία των εκλογών, εξακολουθεί να παραμένει ''θολό και ασαφές'', παρά την κατά συντριπτική πλειοψηφία λήψη αποφάσεων.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ενστάσεις ΑΚΕΛ για τον ανασχηματισμό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει σήμερα τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόθεσή του να προβεί σε ανασχηματισμό και ότι οι Υπουργοί θα θέσουν στον Πρόεδρο τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να αποφασίσει για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία το φάκελο της ποινικής ανάκρισης εις βάρος των αστυνομικών που ενέχονται στον ξυλοδαρμό δύο φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κ. Κουλέντης προτίθεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία εις βάρος των 6 - 8 αστυνομικών που θα διωχθούν ποινικά.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Οι υπουργοί στην πρίζα'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, για πρώτη φορά χθες, επιβεβαίωσε ότι τον απασχολεί ο ανασχηματισμός και ότι σύντομα θα πάρει τις αποφάσεις του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτει η εφημερίδα, έχει ήδη ολοκληρώσει δύο κύκλους επαφών με τις ηγεσίες των δυνάμεων που τον στηρίζουν και έκανε άνοιγμα στο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Αλλού γράφει ο Τουρκοκύπριος Ρασίτ Περτέφ, σύμβουλος του κ. Ταλάτ, πήγε στη Βιέννη για επαφές με την αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ζήτησε τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τα κατεχόμενα και για το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ευρείας αποδοχής'', ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, με την ευρεία στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, εκλέγεται σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο κ. Χριστόφιας, προσθέτει η εφημερίδα, έχει λειτουργήσει, κατά την προηγούμενη θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής, με τρόπο συνεκτικό και πάντα προς όφελος του κοινοβουλίου. Υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής αναμένεται να υποβάλουν και οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Αλλη είδηση είναι η εισαγωγή του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η υποβολή του σε αγγειογραφία, η οποία έδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο '' 'Μονόδρομος' η υιοθέτηση του ευρώ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη είναι μονόδρομος και η μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης από της εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι οι Ειρηνευτές της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εόρτασαν χθες τη Διεθνή Ημέρα των Ειρηνευτών με διαγωνισμό επίδειξης στρατιωτικών δεξιοτήτων στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Ζώνη στην περιοχή Λευκωσίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 1 June 2006 - 14:19:06 UTC