Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 05/05/2006

Η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αίγυπτο και οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες, η πρώτη οργανωμένη έλευση Τούρκων τουριστών στις ελεύθερες περιοχές από το 1974, η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και η εξέγερση αλλοδαπών κρατουμένων στα κρατητήρια των κεντρικών φυλακών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πανηγυρισμοί» γράφει ότι με πανηγυρισμούς και χαρακτηρισμούς για ιστορικές στιγμές, ο ''Τάσος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες συμφωνίες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίων με την Αίγυπτο οι οποίες όμως είχαν υπογραφεί και επί διακυβέρνησης Κληρίδη, πριν από τέσσερα χρόνια''. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές πιο έντονα από κάθε άλλη φορά συζητούν να παραχωρηθεί αεροσκάφος τους στη θυγατρική εταιρεία Hellas Jet, προκειμένου να συνεχίσει να πραγματοποιεί τις πτήσεις της και να μη χάσει την άδεια πτήσεων που έχει από το διεθνή φορέα αερομεταφορών.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Φωτιά και οργή στο μπλοκ 10» αναφέρεται στην εξέγερση αλλοδαπών κρατουμένων χθες στις κεντρικές φυλακές και γράφει ότι στα όρια της αντοχής τους έφτασαν οι αλλοδαποί που κρατούνται τα αστυνομικά κρατητήρια χωρίς προοπτική απέλασης ή απελευθέρωσης. Αλλού γράφει ότι σε ελληνοτουρκικό καυγά μετατράπηκε χθες η σύνοδος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας ΕΕ στην Αγκυρα.

«Η Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τούρκοι τουρίστες» γράφει ότι οι πρώτοι Τούρκοι τουρίστες θα έλθουν κανονικά στην Κύπρο για να περάσουν τις διακοπές τους στις 19 Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από τους εμπλεκόμενους φορείς στης Δημοκρατίας αφού οι Τούρκοι θα έλθουν δια της νόμιμης οδού τηρώντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. Αλλού γράφει ότι 45χρονη μετέτρεψε σε επικερδή επιχείρηση τη διενέργεια εικονικών γάμων μεταξύ αλλοδαπών και Ε/Κ γυναικών.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ερντογάν σφυρίζει αδιάφορα» γράφει ότι δεν υπήρξε το παραμικρό κοινό έδαφος συνεννόησης για το Κυπριακό κατά τη χθεσινή συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας και προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε κανένα βήμα στο Κυπριακό παρά τις εκκλήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να διατηρεί την ίδια θέση αρχής στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης καταθέτοντας γραπτώς τις διαφωνίες της επί θέσεων που είναι σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πιο ψηλά το ΑΚΕΛ» γράφει ότι τη σιγουριά ότι θα είναι ψηλά τα εκλογικά ποσοστά του ΑΚΕΛ τα πιο ψηλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα, εξέφρασε χθες ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι τα μηνύματα που φθάνουν στο κόμμα είναι πολύ καλά. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα ότι σε νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας κατέρχονται σήμερα οι κάτοικοι Ακρωτηρίου διεκδικώντας διασφάλιση των εργατικών τους δικαιωμάτων λόγω των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών στις βάσεις Ακρωτηρίου όπου εργάζονται.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Δεν θέλουμε ομοφυλόφιλους γείτονες» γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα σχεδόν τα δύο τρίτα των Κυπρίων θα ένοιωθαν άβολα να έχουν ένα ομοφυλόφιλο γείτονα. Προσθέτει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα αναστατώνονταν περισσότερο εάν ο γιός τους ήταν ομοφυλόφιλος παρά η κόρη τους. Αλλού γράφει ότι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2006 σημειώθηκε μείωση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αύξηση της κίνησης στην Πάφο σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2005.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Νέα εποχή αρχίζει» αναφέρεται στις πέντε συμφωνίες που υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος, περιλαμβανομένης μιας για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Κύπριος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου καθώς και για να προωθήσει την εκστρατεία κατά του καπνίσματος.

Ο «Αντίλογος» με τίτλο «Η ώρα» γράφει ότι η ώρα της μεγάλης αλήθειας πλησιάζει και η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές σήμανε την τελική ευθεία με τα κόμματα να κονταροχτυπιούνται και τους υποψηφίους να καταβάλλουν μια ύστατη προσπάθεια για τον πολυπόθητο σταυρό προτίμησης. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος προχωρεί ολοταχώς στους ρυθμούς της Ευρώπης σε όλους τους τομείς και αναφέρεται στον τομέα της ανάκτησης και ανακύκλωσης σημαντικού μέρους των συσκευασιών που οι επιχειρήσεις τοποθετούν στην αγορά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Στόχος και πάλι ο Τάσσος» γράφει ότι τα διεθνή μαγειρεία θέλουν να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα και διακοσμητικές αλλαγές λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 και ασκούν πιέσεις στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για ταυτόχρονη αποδοχή του σχεδίου από τις κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αντιδρά έντονα στην αύξηση της αντιμισθίας των βουλευτών και σύνδεσή της με την μισθολογική κλίμακα Α15 εάν δεν εφαρμοστεί το ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Σημ. Η εφημερίδα «Η Μάχη» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 5 May 2006 - 14:19:05 UTC