Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 04/05/2006

Η σημαντικότητα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αίγυπτο σε σχέση με την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η κρίση που άρχισε να διαφαίνεται στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η Διευρυμένη Σύνοδος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σώμα με σώμα" γράφει ότι μάχη σώμα με σώμα για την πρώτη θέση θα δώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπως προκύπτει από τις χθεσινές τοποθετήσεις των ηγετών τους μετά την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων. Ταυτόχρονα, προσθέτει, όλα τα απορριπτικά κόμματα της συμπολίτευσης έκαναν φανερό τον στόχο τους σε αυτές τις εκλογές να καπηλευθούν το "όχι" του δημοψηφίσματος. Αλλού γράφει ότι μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις Κυπριακές Αερογραμμές 341 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν ολόκληρη την αποζημίωσή τους. Θα ακολουθήσουν απολύσεις τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο και τέλος τον Δεκέμβριο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ξένα κεφάλαια" γράφει ότι ''Νέες πληροφορίες φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η 'Μ' σε σχέση με τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ΑΚΕΛ να αποκτήσει σαφή τηλεοπτική υπεροχή έναντι του ΔΗΣΥ τόσο βραχυπρόθεσμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών όσο και μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, προσβλέποντας στις προεδρικές εκλογές''. Αλλού γράφει ότι στην τελική ευθεία είναι από χθες οι εκλογές, αφού συνολικά 487 πρόσωπα κατέθεσαν υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση των 56 βουλευτικών εδρών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Το μερτικό μας στο φυσικό αέριο" γράφει ότι οι συμφωνίες που υπογράφει σήμερα στο Κάιρο η Κύπρος με τη γειτονική Αίγυπτο δεν έχουν να κάνουν ούτε με τη διενέργεια ερευνών, ούτε με την από κοινού αναζήτηση για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό που απομένει, προσθέτει, είναι η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών που θα ορίζουν τα μερίδια των οικονομικών οφελών για να αρχίσει η ανόρυξη του αερίου. Αλλού γράφει ότι με επίκεντρο το κατά πόσον η όποια συζήτηση πέραν της κένωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κατά τη Διευρυμένη Σύνοδο, αποτελεί ή όχι παρέμβαση στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, οι Ιεράρχες μοιράζονται σε δύο στρατόπεδα.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πίθος Δαναϊδων" γράφει ότι με πίθο Δαναϊδων μοιάζει πλέον το νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας αφού, όσα κονδύλια και αν διατεθούν, δεν φθάνουν. Προσθέτει ότι ήδη "η καθυστέρηση που παρατηρείται στην... καθυστέρηση για τη μετακόμιση", αυξάνει το κόστος. Αλλού γράφει ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα αποδοχής του σχεδίου Ανάν 3 από την ε/κ πλευρά, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, κάνοντας λόγο "για εσκεμμένη παραποίηση" αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Κρίση προβλέπει η ΕΕ" γράφει ότι η στάση της Αγκυρας ενισχύει τις ανησυχίες της ΕΕ για το ενδεχόμενα να προκληθεί κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία στα τέλη του 2006. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές εντός της Ενωσης για να δοθούν στον Ερντογάν ανταλλάγματα στην Κύπρο ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι με τα εννιάμηνα μνημόσυνα των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, ως ένδειξη μνήμης και δικαίωσης, ενδέχεται να συνδεθεί η παράδοση του πορίσματος για τα αίτια της συντριβής. Προσθέτει ότι οι χθεσινές αποκαλύψεις του "Φ" για το περιεχόμενο του πορίσματος ικανοποιούν τους συγγενείς των θυμάτων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ψήφος στο ΑΚΕΛ" γράφει σήμερα ότι ισχυρή παρουσία στη Βουλή και στον λαό είναι ο στόχος του ΑΚΕΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων του ΑΚΕΛ για την επαρχία Κερύνειας. Σε άλλο της θέμα η "Χ" αναφέρει ότι μειώνεται αισθητά η κατανάλωση καυσίμων, αφού φέτος τον Μάρτιο οι πωλήσεις πετρελαιοειδών συρρικνώθηκαν στις 39,4 χιλιάδες τόνους από 60,4 χιλ. τόνους τον Μάρτιο του 2005.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Επίσκεψη στην Αίγυπτο για συμφωνία για το πετρέλαιο και το αέριο" γράφει ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος θα ενώσουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας συμφωνίας που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι γύρω στις 7.000 ελαιόδεντρα κινδυνεύουν να καταστραφούν στα κατεχόμενα λόγω της δημιουργίας νέων δρόμων στην Κερύνεια και την Καρπασία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 4 May 2006 - 14:19:05 UTC