Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 25/03/2006

Η συνάντηση του Παρισιού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι εξηγήσεις που δίνονται στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η δήλωση Σερντάρ Ντενκτάς ότι υπήρξε αμοιβαία συμφωνία με την Αγκυρα για να ανοίξει ο τουρκικός εναέριος χώρος και τα λιμάνια της χώρας στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χρηματική βοήθεια της ΕΕ προς τους Τ/Κ, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές και η αγορά δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων του Τμήματος Δασών, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κενό αέρος στις προσφορές ελικοπτέρων'' γράφει πως επιβεβαιώνεται με ντοκουμέντα ότι η πόρτα άνοιξε διάπλατα στις ρωσικές και μόνο εταιρείες για τις προσφορές των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων του Τμήματος Δασών, όταν στους όρους προσφορών προστέθηκε, για πρώτη φορά αναφορά ότι αν οι προσφοροδότες δεν παρουσίαζαν τα διεθνή αναγνωρισμένα πιστοποιητικά τύπου και αεροπλοϊμότητας FAA, CAA, JAA, μπορούσαν να προσκομίσουν πιστοποιητικά μόνο από την χώρα κατασκευής των ελικοπτέρων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αρχίζουν οι εξειδικευμένες αναλύσεις στο τμήμα αιμοκάθαρσης.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αποσύρεται (;) ο Αγιος Πάφου'' γράφει πως οι μαζικές αποχωρήσεις από τα εκλογικά επιτελεία του Πάφιου Ιεράρχη τον φέρουν να προβληματίζεται σοβαρά για απόσυρση του από την διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου. Ο Μητροπολίτης Πάφου φέρεται αρκετά απογοητευμένος από τις αρνητικές εξελίξεις μετά και την δυναμική που παρουσιάζει η υποψηφιότητα του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου, ακόμη και στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διέψευσε ως ''εντελώς αβάσιμο'' δημοσίευμα της τουρκικής ''Χουριέτ'' ότι τα 139 εκ. ευρώ που θα δοθούν στους Τ/Κ ως βοήθεια από την ΕΕ δεν θα δοθούν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απευθείας από την Κομισιόν.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αυτά συζητήσαμε με Τάσσο στο Παρίσι'' γράφει ότι με μια επιστολή έκτασης τριών δακτυλογραφημένων σελίδων, που φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου, ο Βοηθός ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο Παρίσι και να εξηγήσει στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν έγιναν συμφωνίες ερήμην της τ/κ ηγεσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με τη διενέργεια νέων επειγουσών εκταφών σε τρεις νέες τοποθεσίες, μία στις ελεύθερες και δύο στις κατεχόμενες περιοχές, θα προχωρήσει σε περίπου μια βδομάδα το θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πλήρης σύγχυση για λιμάνια-αεροδρόμια'' γράφει ότι πλήρης σύγχυση επικρατούσε χθες στα κατεχόμενα και την Τουρκία μετά την δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι υπήρξε αμοιβαία συμφωνία με την Αγκυρα για να ανοίξει ο τουρκικός εναέριος χώρος και τα λιμάνια της χώρας στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από την Νομική Υπηρεσία θα περάσουν οι τροπολογίες που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Σφαγή για μια θέση'' γράφει ότι μόλις 2.395 πολύ λιγότερες από προηγούμενες χρονιές, είναι οι θέσεις που κυνηγούν οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ο ανταγωνισμός κτυπά ''κόκκινο'' για Ιατρική, Νομική, αρκετά οικονομικά τμήματα και για τα πλείστα προγράμματα των πολυτεχνείων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η φόρμουλα που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για τα αμερικανικά όπλα που παραχώρησε στην Εθνική Φρουρά και για τα οποία ασκούνται πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ, θα τεθεί σε ισχύ μέσα στον Ιούνιο.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ελπιδοφόρα προοπτική'' γράφει ότι η νέα πρωτοβουλία για το κυπριακό πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις ιδέες του ΓΓ και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα που ζει η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια, συμφώνησαν Κοντολίζα Ράις και Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια συνάντησης τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεκαέξι προβληματικά προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Τί ακριβώς συμφωνήθηκε στο Παρίσι'' αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο Βοηθός ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον οποίο του αναφέρει τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού Κυπρίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' υπό τον τίτλο ''Ασυλο εγκληματιών η Κύπρος'' γράφει ότι η Κύπρος μετατράπηκε σε άσυλο εγκληματιών εξαιτίας μιας πρόνοιας του Συντάγματος του 1960 που απαγορεύει την έκδοση Κυπρίων πολιτών σε χώρες του εξωτερικού.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 25 March 2006 - 15:19:16 UTC