Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 24/03/2006

Το Κυπριακό, όπως διαμορφώνεται με τις επαφές της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ, εν αναμονή της τουρκικής απάντησης και της εφαρμογής της συμφωνίας των Παρισίων προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η ψήφιση χθες στη Βουλή των Κανονισμών για έκδοση τίτλων, η προσεκλογική εκστρατεία καθώς και αστυνομικά θέματα προβάλλονται επίσης στις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Προσφορές σε ρωσικά μέτρα» γράφει ότι εκ προοιμίου το Υπουργικό Συμβούλιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε, καθόρισε την ετοιμασία τεχνικών και άλλων προδιαγραφών, οι οποίες άνοιξαν την πόρτα για την υποβολή προσφορών μόνο από τέσσερις ρωσικές εταιρείες, για τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα του Τμήματος Δασών, ενώ παράλληλα αποκλείστηκαν ουσιαστικά οι εταιρείες που προσέφεραν δυτικού τύπου ελικόπτερα. Αλλού γράφει ότι τεράστιες λίστες αναμονής και απαράδεκτη καθυστέρηση στην αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, εντοπίζει στο νοσοκομείο Λεμεσού, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις του στην «Α».

«Η Μάχη» έχει κύριο τίτλο «10 εκατ. Λίρες θυσία στο Θησεά» και γράφει ότι σε σκάνδαλο εξελίσσεται η εγκατάσταση του Μηχανογραφικού συστήματος «Θησέας» στο Τμήμα Τελωνείων λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζει, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να υπολειτουργεί. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα για το Κυπριακό, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις επαφές τις στις ΗΠΑ θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Λόγια του αέρα για τα ελικόπτερα» και γράφει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει τα αδιάψευστα και να πείσει ότι η αγορά των δύο ελικοπτέρων πυρόσβεσης ΜΙ 172 από τη ρωσική εταιρεία ΚΑΖΑΝ ήταν η πλέον συμφέρουσα, ενώ έρευνα ζητούν ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την πρόσθεσή της να θέσει εξαρχής στις τεχνικές επιτροπές και θέματα ουσίας, ενώ την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν την απάντηση της τουρκικής πλευράς στις διευκρινίσεις που απέστειλε ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Παίρνουν τίτλο» γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες ομόφωνα το σχέδιο για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε 13.000 πρόσφυγες. Επίσης, ενέκρινε και την παραχώρηση έξι χιλιάδων οικοπέδων, ως αντιστάθμισμα σε 13.5000 εκτοπισμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τίτλους επειδή διαμένουν σε τ/κ περιουσία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως θα δημοσιοποιούνται τώρα τα ονόματα των υποστατικών τροφίμων που δεν εφαρμόζουν τις συνθήκες υγιεινής.

«Ο Φιλελεύθερος» έχει κύριο τίτλο «Συμφώνησαν νέα βήματα» και γράφει ότι ενωμένη δικοινοτική Κύπρο με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και τις προτάσεις Ανάν θέλει η Αθήνα, όπως δήλωσε η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι καθηγητής του Γυμνασίου διατηρούσε γραφείο στοιχημάτων σε προάστιο της Λευκωσίας, στο οποίο σύμφωνα με καταγγελίες σύχναζαν μαθητές του.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τίτλοι συνέπειας και συνέχειας» γράφει ότι αποδεικνύοντας τη διαχρονική συνέπεια και συνέχεια στην ευαισθησία του απέναντι στον προσφυγικό κόσμο το ΑΚΕΛ μαζί με τα άλλα συνεργαζόμενα κόμματα, υπερψήφισε την πρόταση δέσμευση της κυβέρνησης για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε 27.000 δικαιούχες οικογένειες προσφύγων. Αλλού γράφει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης - σε εκδήλωση κατά την οποία βραβεύτηκαν με το τιμητικό μετάλλιο των 80χρονων του ΚΚΚ ΑΚΕΛ βετεράνοι στην περιφέρεια Κλήρου - κάλεσε τους ψηφοφόρους να εργαστούν στην προεκλογική μάχη για να επιβεβαιωθεί η πρωτιά και ο πρωτοποριακός ρόλος του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Πως ένα σφιχτό χαλινάρι μετέτρεψε μια έφηβη σε κατά συρροήν κλεπτομανή» γράφει ότι σε δικαστήριο χθες κατηγορήθηκαν οι γονείς επειδή η υπερβολική τους αυστηρότητα είχε ως αποτέλεσμα η 19χρονη φοιτήτρια κόρη τους να κλέβει καταστήματα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τους νεαρότερους και πιο καλοπληρωμένους δασκάλους και με τους περισσότερους φοιτητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία ή σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Πόλωση με όλα τα μέσα» γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ οδηγούν για άλλη μια φορά την κούρσα της προεκλογικής εκστρατείας με κατάληξη την πόλωση την οποία μπορεί δημόσια να θεωρούν ως αχρείαστη αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι το ποσοστό συσπείρωσής τους εξαρτάται κυρίως από το βαθμό της έντασης της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι σε φιλικό κλίμα τα είπαν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Φιάσκο της Επιτροπής» γράφει ότι ένας από τους δύο Ευρωπαίους που διορίστηκαν από την «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα προειδοποίησε ότι η αμφιλεγόμενη νέα επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε στο ψευδοκράτος για να αντιμετωπίζει αιτήματα Ε/Κ προσφύγων για αποκατάσταση των περιουσιών τους, μπορεί τελικά να αποδειχθεί φιάσκο. Αλλού γράφει ότι μια αρχαία και μεγάλης αξίας σαρκοφάγος με ζωγραφισμένες πάνω της ομηρικές σκηνές, βρέθηκε τυχαία σε ένα τάφο στα Κούκλια.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Αμμόχωστος ή τίποτα» γράφει ότι μέσω της Ελληνίδας ΥΠΕΞ, η οποία συναντήθηκε με την ομόλογό της των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαμήνυσε «όχι στις τεχνικές επιτροπές, εκτός εάν καθοριστούν ως θέματα προτεραιότητας, η πρόταση της κυβέρνησης για την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και τη συνδιαχείριση από Ε/Κ και Τ/Κ του λιμανιού της πόλης, υπό την εποπτεία της ΕΕ, την αποστρατικοποίηση, την απαγκίστρωση και αποναρκοθέτηση''. Αλλού γράφει ότι την Τετάρτη 29 Μαρτίου μια ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στην Κύπρο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 24 March 2006 - 15:19:11 UTC