Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/03/2006

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία και το οποίο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, οι προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό και οι επαφές της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες περιλαμβάνουν ακόμη δημοσκόπηση για το Κυπριακό και τη συνάντηση στο Παρίσι, τα αποτελέσματα των εκλογών στο Πανεπιστήμιο, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις τιτλοποιήσεις προσφυγικών κατοικιών, καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών για την ''Ηλιος''.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Πριν έξι μήνες η συμφωνία του θριάμβου» και γράφει ότι μπορεί στις 24 Φεβρουαρίου να επιτεύχθηκε συμφωνία για τους Κανονισμούς των Τ/Κ στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER, στις Βρυξέλλες, η οποία εμφανίστηκε ως θρίαμβος της κυβέρνησης, όμως η συμφωνία εκκρεμούσε εδώ και έξι μήνες. Αλλού γράφει ότι η αντίδραση της Τουρκίας σε σχέση με τον ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Μάικλ Μόλερ και την εκτέλεση των καθηκόντων του έγινε αιτία να βρεθούν σύμφωνοι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ο ΔΗΣΥ θα επικροτεί κάθε τίτλο» γράφει ότι στο κενό έπεσε η προσπάθεια των βουλευτών του ΔΗΣΥ να περάσουν οκτώ συνολικά τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις τιτλοποιήσεις των προσφυγικών κατοικιών, οι οποίες, σύμφωνα με τον βουλευτή Σωτήρη Σαμψών θα εξισορροπούσαν την αδικία που εξυφαίνεται μέσα από το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Αλλού γράφει ότι την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τη συμφωνία ΑΤΗΚ LTV πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας πριν η Ολομέλεια του Σώματος προχωρήσει στη συζήτηση και ψηφοφορία του Προϋπολογισμού της ΑΤΗΚ για το 2006.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Νεανική πρόβα για τις βουλευτικές» γράφει ότι αν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στο Πανεπιστήμιο αποτελούν όντως μια ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου, τότε τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση και χαρά. Αλλού γράφει ότι όπως όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες έτσι και η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Καταπέλτης ο Θράσου για την Ηλιος» και γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών «έθεσε τέρμα στις παραπλανητικές ανακοινώσεις της εταιρείας LIBRA» σε σχέση με τη θυγατρική της Ajet, ενώ τόνισε ότι η «Ηλιος» θα πρέπει να παραμείνει για να λογοδοτήσει για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό. Αλλού γράφει ότι εξοργισμένοι με τους Αμερικανούς είναι Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία που αποφάσισαν να μην απαντήσουν ξανά σε ερωτήματά τους.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Η ώρα του εισαγγελέα» αναφέρει στο κύριο του θέμα πως ομάδα τεσσάρων εμπειρογνωμόνων διορίζει ο Γενικός Εισαγγελέας για να μελετήσει εις βάθος το φάκελο του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες και αν ενδείκνυται να διατάξει ποινική ανάκριση. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως επιθεωρητές των υγειονομικών υπηρεσιών έπιασαν επ αυτοφώρω υπαλλήλους να καπνίζουν πάνω από το ζυμωτήρι σε αρτοποιείο των Κοκκινοχωριών. Πρόκειται για το αρτοποιείο σε φραντζολάκι του οποίου βρέθηκε από παιδί αποτσίγαρο το οποίο ήταν ζυμωμένο μέσα σε αυτό.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποστηρίζει το 72%» πως θετικά κρίνει η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού τις τελευταίες εξελίξεις με τη συνάντηση Ανάν Παπαδόπουλου σε ποσοστό 72,2%. Θετικά κρίνουν αυτά τα αποτελέσματα ακόμη και το 48,7% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Η θετική εικόνα είναι ακόμη πιο ισχυρή στην αντίστοιχη ερώτηση για τις πρωτοβουλίες του Δ. Χριστόφια, η οποία φθάνει το 73,9% των ερωτηθέντων. Αλλού αναφέρει πως η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στις 22 Μαρτίου στις ΗΠΑ και την επομένη ημέρα θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα κεφάλια μας πρόκειται να σπάσουν» πως ένας θάλαμος για πειράματα σε φάρμακα μετατράπηκε σε «ζωντανή κόλαση» μέσα σε λίγα λεπτά για έξι εθελοντές. Ενας από τους άντρες που συμμετείχε στα πειράματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου ανέφερε πως τα θύματα σφάδαζαν μέσα στο μαρτύριό τους και φώναζαν ότι τα κεφάλια τους επρόκειτο να εκραγούν. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διέταξε τους επιτελείς της αστυνομίας να μην απαντούν σε ερωτηματολόγια από την αμερικανική πρεσβεία εκτός εάν αυτά είναι αντικειμενικά και λαμβάνουν υπόψη τα γεγονότα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο « Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ διαμηνύει: Θα φάνε τον Τάσσο!» πως την προώθηση τρίτου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του 2008 μεθοδεύουν οι ξένοι, δηλαδή οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, με στόχο το «πολιτικό φάγωμα» του Προέδρου Παπαδόπουλου και την αποτροπή της επανεκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως «δυο παραθυράκια εντοπίστηκαν στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων». Το ένα μπορεί να αφήνει περιθώριο στους Τούρκους να βάλουν χέρι στα ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στην τ/κ κοινότητα και το άλλο μια χαραμάδα στην αναγνώριση δημαρχείων, επιμελητηρίων, συντεχνιών, οργανώσεων κομμάτων κτλ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Μάχη συσπείρωσης» αναφέρει πως η κομματική μηχανή, ιδιαίτερα των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου έχει πιάσει για καλά δουλειά με τελικό στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών τους μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ηδη η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της συσπείρωσης είναι ορατή στα ψηφοδέλτια των κομμάτων με τη συμπερίληψη σε αυτά στελεχών που υποστήριξαν το «ναι» και το «όχι». Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως στους δρόμους θα βρεθούν εκατοντάδες υπάλληλοι των Βρετανικών Βάσεων με την έναρξη της εφαρμογής του νέου καθεστώτος εργοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέο κτύπημα για την Τουρκία» πως ψήφισμα που μεταξύ άλλων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ , περιλαμβανομένης της άρσης στην απαγόρευση χρήσης τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων από κυπριακά πλοία και αεροπλάνα υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αναφορά αυτή περιλαμβάνεται σε έκθεση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ. Αλλού αναφέρει πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να σαμποτάρει τη συμφωνία για συνομιλίες στο πλαίσιο τεχνικών επιτροπών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για επανένωση του νησιού.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 17 March 2006 - 15:19:07 UTC