Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 25/01/2006

Η χθεσινή νέα νίκη Μάρκου Παγδατή στο Αυστραλιανού Open, η εξαγγελία της τουρκική πρότασης για το Κυπριακό από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας επ αυτής, η άφιξη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο, η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο νησί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και η 48ωρη απεργία των κυβερνητικών ιατρών είναι ορισμένα από τα θέματα που δεσπόζουν στον κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πανωλεθρία αντί προληπτικής διπλωματίας» αναφέρει πως «η προληπτική διπλωματία ήταν το σύνθημα της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά αντί αυτής η Κύπρος υπόκειται πανωλεθρία σε όλα τα μέτωπα, τα οποία τα τελευταία 24ωρα δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό». Αλλού σημειώνει πως σύννεφα εμφανίστηκαν ξαφνικά στις Κυπριακές Αερογραμμές, με σοβαρό κίνδυνο να καθηλωθούν τα αεροσκάφη της εταιρείας από τους πιλότους, ανεξαρτήτως συνεπειών.

«H Μάχη» με κύριο τίτλο στρατόπεδα «τεκκές» αναφέρεται στη σύλληψη τεσσάρων νεοσυλλέκτων για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών στο ΚΕΝ Αναρίτας. Το μέλος της Επιτροπής Αμυνας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε πως «δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένη περίπτωση, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε επιτέλους πως το πρόβλημα υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και βεβαίως παίρνει διαστάσεις". Αλλού αναφέρει πως πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των επαφών και συζητήσεών του στη Ρωσία, επέστρεψε αργά χθες το απόγευμα από τη Μόσχα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Φωτιά στο σκηνικό» πως μια νέα πολιτική συγκυρία, μέσα από την οποία θα επιχειρηθούν ασφυκτικές πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δείχνει να στήνει ο διεθνής παράγοντας. Μετά την ανακοίνωση της τουρκικής πρότασης, κυριότερο στοιχείο της οποίας είναι η σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο, ΗΠΑ και ΕΕ έσπευσαν να χαιρετίσουν τη «νέα κινητικότητα». Η παρουσία του Βρετανού ΥΠΕΞ στην περιοχή δεν φαίνεται καθόλου άσχετη με το σκηνικό που στήνεται. Αλλού γράφει πως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και η ΠΑΣΥΚΙ προχωρεί από σήμερα σε 48ωρη απεργία.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μυστική επαφή με κάλυψη το σκοτάδι» αναφέρει πως «αθέατος και υπό την κάλυψη του σκότους, ο Γιώργος Βασιλείου πήγε ψες στην οικία του Βρετανού Υπατου Αρμοστή και συνάντησε τον Τζακ Στρο, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο». Η συνάντηση κράτησε πενήντα λεπτά. Δεν έγινε γνωστό το αντικείμενο της συνομιλίας, ούτε πως διευθετήθηκε εν αγνοία των επίσημων Αρχών και ποιος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης. Αλλού σημειώνει πως ο Μάρκος Παγδατής κέρδισε χθες και τον Κροάτη Ιβάν Λιούμπισιτς με 3 2 σετ και προκρίθηκε στους «4» του Αυστραλιανού Οπεν.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σημαδεμένη η τράπουλα» πως η πρόταση της Αγκυρας που συνδέει την υλοποίηση των υποχρεώσεών της ενάντι της ΕΕ με ανταλλάγματα που παραπέμπουν σε δημιουργία αρχικά ενός μοντέλου τύπου Ταϊβάν στα κατεχόμενα, βρίσκει στήριγμα στην Κομισιόν και τους Αγγλοαμερικάνους. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναμένεται ότι θα θέσει το θέμα στις σημερινές επαφές του στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρει πως εν μια νυκτί κτήματα δεκάδων Μαρωνιτών κατοίκων της κατεχόμενης Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας «μεταβιβάστηκαν» παράνομα από το καθεστώς Ταλάτ σε Τουρκοκύπριους της περιοχής.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Τουρκικά τεχνάσματα» αναφέρει πως με τεχνάσματα η Αγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από το Κυπριακό, ενώ είναι φανερό πως επιχειρεί με την κατάθεση του σχεδίου των δέκα σημείων να αποσείσει που ανέλαβε έναντι της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ζητά ανταλλάγματα για να κάνει αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένη να κάνει. Αλλού αναφέρει πως την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του εισηγητή της έκθεσης για την Κύπρο ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ο Ούγγρος βουλευτής Ματίας Εορσί.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο έφθασε χθες στο νησί, υπό το φως και της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως η επίσκεψη αποτελεί συμπλήρωμα της δέσμευσης των ΗΕ για το Κυπριακό. Θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως η επίσκεψη Στρο ήταν αίτημα των Βρετανών και όχι μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έφθασε χθες για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Κατά την άφιξή του εξέφρασε στον κυπριακό λαό θερμότατες και εγκάρδιες ευχές για κάθε πρόοδο, ευλογία και επιτυχία.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Financial Mirror γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ρεκόρ Πενταετία για Τρ. Κύπρου» πως την εξαιρετική της πορεία στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνέχισε και χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, με ρεκόρ πενταετίας, αφού σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,3% ή 4 σεντ. Το ράλι της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου συνεχίστηκε με την τιμή της μετοχής να κλείνει τελικά στις 3,05 λίρες, το ψηλότερο σημείο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλού αναφέρει πως η Αρχή Τηλεπικοινωνιων θα προσφύγει στο Ανώτατο και θα εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο 2,2 εκατομμυρίων λιρών λόγω του ότι προβαίνει σε κατάχρηση της δεσπόζουσας της θέσης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 25 January 2006 - 15:19:07 UTC