Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 24/01/2006

Οι επαφές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Μόσχα και οι συζητήσεις για το Κυπριακό, η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο και οι τουρκικές κινήσεις και ''πρωτοβουλίες'', καθώς και οι προσπάθειες πρόληψης της διάδοσης της γρίπης των πτηνών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες γράφουν, μεταξύ άλλων, για την παραχώρηση στους Τουρκοκυπρίους των ελεύθερων περιοχών του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Γράφουν επίσης για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση κρατικής ενίσχυσης ύψους 23 εκατομμυρίων λιρών για αποπληρωμή χρεών των Κυπρίων αγροτών, για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και για τη λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Με ευλογίες Ανάν φτάνει ο Στρο'', ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα με το ταξίδι του Βρετανού Υπουργού Τζακ Στρο στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Αθήνα και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαιρέτισε χθες την αποστολή του κ. Στρο, την οποία ενέταξε στο πλαίσιο των δικών του προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Ανάν, αναφέρει η εφημερίδα, παρέλαβε την πρόταση της Τουρκίας για το Κυπριακό από την περασμένη Παρασκευή. Σε άλλο θέμα γράφει πως ''έστω και μισό'' λειτούργησε το νέο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στην περιοχή Παραλιμνίου και ότι από το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο οι πρώτοι ασθενείς.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τουρκικά κόλπα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Τούρκοι προτείνουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού ''με αμερικανοβρετανικές ευλογίες'' και ότι αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει η Αγκυρα ένα νέο σχέδιο για το Κυπριακό, μετά την πρόταση που υπέβαλε στο ΓΓ του ΟΗΕ για άνοιγμα των λιμανιών της στα κυπριακά πλοία. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι προκαλεί θλίψη και απογοήτευση η αντίδραση των κομμάτων της συμπολίτευσης στην κριτική που άσκησε στη διακυβέρνηση του τόπου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με ομιλία ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματός του.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Απεσταλμένος του Κόφι Ανάν'', γράφει πως το σκηνικό του Κυπριακού ξαφνικά ''πήρε φωτιά'' και ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναβαθμίζουν την επίσκεψη του κ. Στρο στην περιοχή της Κύπρου και στο ίδιο το νησί, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κόφι Ανάν για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, προσθέτει, τα ΗΕ ανακοινώνουν ότι έχουν παραλάβει ήδη από την Τουρκία νέες προτάσεις τις οποίες μελετούν. Αλλη είδηση είναι ότι το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ενέκρινε χθες το αίτημα της Κύπρου για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ύψους 23 εκατομμυρίων λιρών για αποπληρωμή χρεών των Κυπρίων αγροτών.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εντός των τειχών η γρίπη των πουλερικών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι υπάρχει βάσιμη υποψία πως η γρίπη των πτηνών βρίσκεται ήδη ''εντός των τειχών'' και ότι δύο ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν στο κατεχόμενο χωριό Μακράσυκα, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα από τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους. Από τα ύποπτα κρούσματα, προσθέτει η εφημερίδα, λήφθηκαν δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στην Τουρκία και στη Βρετανία για περαιτέρω εξετάσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομόφωνα χθες συμφώνησαν τα κόμματα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για την προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής με εισήγηση να ψηφισθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο που δίδει στους Τουρκοκυπρίους των ελεύθερων περιοχών το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πρόταση σωσίβιο για την Αγκυρα'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Αγκυρα επιχειρεί να προκαλέσει νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, εκβιάζοντας εξελίξεις και με στόχο να ξεπεράσει τα μύρια προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρωπαϊκή της πορεία. Τις τουρκικές προθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, παρακολουθούν από κοντά η Λευκωσία και η Αθήνα, γεγονός που οδήγησε στην αποκάλυψη των προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι ο υιός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέβαλε πρώτος την υποψηφιότητά του για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σταθερή στήριξη Ρωσίας'', ότι οι θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες και ότι στηρίζονται σε αρχές, όπως φάνηκε από τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στη Μόσχα. Σε χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε για την προσφορά βοήθειας προς επίλυση του Κυπριακού από τη Ρωσία που είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλη είδηση είναι η αποστολή υπομνήματος από το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος φυσικών προσώπων στις 12.000 λίρες από τις 10.000 λίρες που είναι σήμερα. Το ίδιο αίτημα, προσθέτει η εφημερίδα, ήγειρε χθες και ο ΔΗΣΥ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Υποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών βρέθηκε στο βορρά'', γράφει στο κύριο θέμα της πως δύο ύποπτα περιστατικά γρίπης των πτηνών αναφέρθηκαν στα κατεχόμενα χθες στο χωριό Μακράσυκα και ότι αναμένονται εντός δύο ημερών τα αποτελέσματα εξετάσεων για επιβεβαίωση των κρουσμάτων. Αλλού γράφει ότι οι ''αρχές'' του ψευδοκράτους δήλωσαν χθες πως θα χρειασθεί να προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για δύο επιπλέον εβδομάδες (10 περίπου ημέρες), επειδή καθυστερεί η διαδικασία επισκευής του παράνομα λειτουργούντος ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην κατεχόμενη Κερύνεια.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 24 January 2006 - 15:19:10 UTC