Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/10/2005

Το εκκλησιαστικό ζήτημα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου με την εμπλοκή και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων κυπριακών εφημερίδων.

Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ στην Κύπρο και οι δηλώσεις του για την παράνομη τουρκική κατοχή στο νησί, καθώς και οι αντιδράσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Λονδίνο για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, η απόφαση για συζήτηση του Κυπριακού στη συνεδρία της Ολομέλειας του κοινοβουλίου στις 10 Νοεμβρίου, η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για την ενίσχυση της διακίνησης με οικολογικά αυτοκίνητα και οι αναφορές σε οικονομικές καταχρήσεις στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εκτός ελέγχου'', ότι δημιουργείται κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου με αφορμή το ζήτημα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και ότι αιφνιδίασε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ανακοινώνοντας ότι αναχωρεί σήμερα για το Φανάρι, επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης μετέβη χθες στη Βουλή με μια οικολογική «λιμουζίνα» (ένα μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο), απευθύνοντας οικολογική πρόταση στην κυβέρνηση.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Συνελήφθη υπάλληλος του ΤΟΜ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι για έξι ολόκληρους μήνες κάλυπταν ορισμένοι λειτουργοί του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων υπόθεση κατάχρησης μεγάλου χρηματικού ποσού, που αφορούσε είσπραξη εξώδικων προστίμων από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) στην Πάφο. Προχθές, προσθέτει η εφημερίδα, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη υπαλλήλου του ΤΟΜ και επίκεινται και άλλες συλλήψεις. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Κύπρο και για τις δηλώσεις του για την παράνομη τουρκική κατοχή στο νησί, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο κ. Πρέσκοτ ενδεχομένως να μην γνωρίζει το Κυπριακό.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αλλος για την Πόλη'', γράφει πως η εκκλησιαστική κρίση προσλαμβάνει ημέρα με την ημέρα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μετά την πρόσφατη μετάβαση των Επισκόπων Κύκκου Νικηφόρου, Μόρφου Νεόφυτου και Τριμυθούντος Βασίλειου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προσθέτει η εφημερίδα, ανακοινώθηκε χθες πως θα μεταβούν στο Φανάρι σήμερα και οι ιεράρχες Πάφου Χρυσόστομος, Κιτίου Χρυσόστομος και Αρσινόης Γεώργιος. Στο μεταξύ, έχουν ήδη παραληφθεί από τους Κυπρίους Συνοδικούς οι προσκλήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ορισθείσα συνάντηση της 10ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σύσκεψη οργανωτικών στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης στο Μετόχι Κύκκου, για να καθορισθεί ο τρόπος στήριξης του Επισκόπου Νικηφόρου.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ο Θεός πια!», γράφει στο κύριο θέμα ότι συνεχίστηκε και χθες η διαμάχη μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου με φόντο τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και «με κτυπήματα κάτω από τη μέση και παιχνίδια τακτικής». Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων στη χθεσινή σύσκεψή τους στη Βουλή αποφάσισαν να αποδεχθούν πρόταση των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος για συζήτηση του Κυπριακού στη συνεδρία της Ολομέλειας του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου. Οπως αναφέρθηκε, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό στην Ολομέλεια, εκτός των αναφορών στο εθνικό θέμα που γίνονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

''Ο Φιλελεύθερος'', με τον τίτλο ''Κτυπήματα κάτω από τη μέση'', γράφει στο κύριο θέμα πως στα άκρα οδηγούν την κρίση στην Εκκλησία τα δύο στρατόπεδα των ιεραρχών και αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι άρχισαν τα κτυπήματα κάτω από τη μέση και με αιχμές περί ηθικής αλλά και περί λασπολογιών. Κύκκου και Πάφου, προσθέτει η εφημερίδα, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, διαιωνίζοντας το εκρηκτικό κλίμα, ενώ μέχρι στιγμής σιγήν ιχθύος τηρεί ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος. Αλλού γράφει για την ψήφιση χθες από την Ολομέλεια της Βουλής νόμων, με τους οποίους εγκρίνεται η παροχή επιδομάτων σε οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 3,45 σεντ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2005 έως και την 31 Μαρτίου 2006.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αγ(ρ)ια λάσπη, ότι με λάσπη κατά του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου απάντησε χθες πρωί πρωί ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος στο κάλεσμα από τον Κύκκου Νικηφόρο προς όλους τους ιεράρχες για να αφήσουν στο περιθώριο το φαρισαϊσμό και να δουν πώς θα βγει η Εκκλησία από την κρίση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι είναι αυτό-επιβαλλόμενη η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, εξαιτίας της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και λόγω της απαίτησης των Τουρκοκυπρίων για χωριστή κρατική οντότητα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της πως περισσότερες από 2.200 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων, προέβησαν σε παράνομες πληρωμές 1,8 συνολικά εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσε&#912;ν, κατά τη διάρκεια του προγράμματος πετρέλαιο έναντι τροφίμων. Αλλού γράφει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον από χθες, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τον τίτλο ''Επώνυμοι πίσω από τη βία'', γράφει στο κύριο θέμα της πως στα υψηλά στρώματα της κυπριακής κοινωνίας καλύπτεται πιο εύκολα η βία στην οικογένεια και ότι επώνυμοι κρύβουν κάτω από το χαλί τις βιαιότητες στη δική τους οικογένεια. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμμένει στη θέση του για την παροχή ειδικής προνομιούχου σχέσης στην Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι πλήρη ένταξή της. Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Γερμανού Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Ράιμερ Μπόγκε, ο οποίος αναφέρει πως είναι «όνειρο απατηλό για όσους πιστεύουν ότι τα 27 κοινοβούλια θα υπερψηφίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Η εβδομαδιαία πολιτική, σατιρική και αποκαλυπτική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'', κάτω από τον τίτλο ''Εκτεθειμένος ο Πεύκιος'', γράφει στο κύριο θέμα πως παραπλανήθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης από κάποιους σχετικά με την ταινία του Πανίκου Χρυσάνθου «Ακάμας», ενώ «δεν είναι άμοιρος ευθυνών» -σύμφωνα με την εφημερίδα- και για το θέμα της εγγραφής Κυπρίων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει για τους μισθοφόρους του πολέμου και για τα «συμβόλαια θανάτου» των ιδιωτικών στρατών που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 28 October 2005 - 14:19:04 UTC