Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 27/10/2005

Οι διαφωνίες μεταξύ των Συνοδικών για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές σε σχέση με το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας είναι το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα δηλώσεις του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ για την Κύπρο, καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου για τα αγροτικά χρέη.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Αναγνώριση όταν, εάν και εφόσον» γράφει ότι σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις, παραπέμπει ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ, το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει «σοβαρές καταγγελίες» του Προέδρου της ΠΑΣΥΠΙ για μεθοδεύσεις κάποιων στο ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών που προσπαθούν να εκδιώξουν διευθυντικά μέλη του ΔΣ από τις θέσεις τους.

«Η Μάχη» με τίτλο «Ολική καταστροφή φυτειών» γράφει στο κύριο θέμα ότι την πλήρη καταστροφή του υπεδάφους στο Ζύγι, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την ολοκληρωτική καταστροφή των φυτειών των γεωργών της περιοχής, προκάλεσε η επιμονή των αρμοδίων να παραχωρούν νερό για πότισμα από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου τριτοβάθμιας επεξεργασίας του ΣΑΛΑ Λεμεσού. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και προσωπικά του ιδίου του Υπουργού Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου προκάλεσε το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Μ» για υπόθεση κατάχρησης χιλιάδων λιρών στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών Πάφου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Φαναριώτες» ή «Φαρισαίοι» αναφέρεται σε ιερό πόλεμο των Συνοδικών και γράφει ότι νίκη στα σημεία πέτυχαν οι Μόρφου και Κύκκου, θεωρώντας ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη ανοίγει το δρόμο για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ενώ Πάφου και Κιτίου προβάλλουν την προστασία του Αυτοκέφαλου. Αλλού γράφει ότι «ανησυχητικό πρόβλημα αντικειμενικότητας αξιοπιστίας ή και τεχνικής επάρκειας προσφορών που προκηρύσσουν υπηρεσίες του Δημοσίου διαπιστώνεται μέσα από επίσημα στοιχεία για τη λειτουργία της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών».

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Οσοι πιστοί Προσωπικές οι προσκλήσεις» γράφει ότι «προς εκτόνωση ή προς βαθύτερη κρίση στην Εκκλησία;» σημειώνοντας ότι η πρόσκληση Βαρθολομαίου όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή από τους όλους τους Συνοδικούς αλλά απεναντίας προκάλεσε αντιδράσεις και αντεγκλήσεις. Γράφει ακόμη ότι στενεύουν τα περιθώρια γι ανανέωση αδειών κυκλοφορίας κάποιων φαρμάκων και υπάρχει ενδεχόμενο, μέχρι το τέλος του χρόνου να αποσυρθούν από την αγορά.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Καβγάς για το Αυτοκέφαλο» γράφει ότι η ώρα της κρίσεως πλησιάζει στην Ιερά Σύνοδο και παρ όλες τις προσπάθειες εκτόνωσης δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να φτάσουν στα άκρα, λαμβανομένου υπόψη ότι άρχισαν ήδη να ακούγονται φωνές για τιμωρία των τριών Συνοδικών (Μόρφου, Κύκκου, Τριμυθούντος), οι οποίοι μετέβησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εγείροντας θέμα αρχιεπισκοπικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι «προειδοποίηση για τις πτήσεις ρωσικών κυρίως αεροσκαφών αλλά και ουκρανικών, γιουγκοσλαβικών και μολδαβικών» προς Κύπρο, τα οποία δεν επιτρέπεται να πετούν στις χώρες μέλη της ΕΕ για λόγους υπερβολικού θορύβου που εκπέμπουν, έστειλαν οι Βρυξέλλες στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ζητήστε Συγγνώμη» προβάλλει την απάντηση του Υπουργού Υγείας Τίμη Ευθυμίου «στο λαϊκισμό ΔΗΣΥ» και του ΓΓ του Παναγροτικού Κυριάκου Χατζηγιάννη ότι «το Σχέδιο ρύθμισης των αγροτικών χρεών, όπως διαμορφώθηκε είναι το αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού, παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου με τις Αγροτικές Οργανώσεις». Αναφορικά με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Μάχης» σημειώνει ότι εν αγνοία και χωρίς την έγκριση της καταχωρείτο η ηλεκτρονική διαφήμιση για περιουσίες στα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Συγγνώμη Κύπρος, δεν έχει φέτα για σένα» γράφει ότι μετά τη νίκη της Ελλάδας στην κατοχύρωση της αποκλειστικής ονομασίας σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο για την φέτα, οι Κύπριοι τυροκόμοι δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το ονομασία, ενώ χθες επρόκειτο να συναντηθούν για να λάβουν σχετικές αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι οι φιλανθρωπικοί έρανοι θέτουν ζωές σε κίνδυνο, ενώ η Αστυνομία εκφράζει ανησυχία μετά το ατύχημα που είχε νεαρός που μάζευε χρήματα στα φανάρια για το Ραδιομαραθώνιο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 27 October 2005 - 14:19:08 UTC