Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 12/11/2001 Η ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και οι παρασκηνιακές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, οι προσπάθειες του Τούρκου πρώην διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο Χασάν Κοντακτσί, που κατηγορείται για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού κατά τον Αύγουστο του 1996, για ακύρωση του εντάλματος της Διεθνούς Αστυνομίας για σύλληψή του, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι παράνομες μεταβιβάσεις εκτάσεων γης και οι δημοτικές εκλογές είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που προβάλουν οι εφημερίδες της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποδείξεις Κληρίδη προς Τουρκία - Ντενκτάς" γράφει ότι δύο σαφή μηνύματα προς την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έστειλε ο Πρόεδρος Κληρίδης από τη Νέα Υόρκη. Το πρώτο αφορούσε την Τουρκία, την οποία κάλεσε να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κύπρου και τον κ. Ντενκτάς να σταματήσει να προβάλει εμπόδια στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ με το δεύτερο παρατηρεί ότι εξαντλείται η υπομονή τόσο του ιδίου όσο και της διεθνούς κοινότητας από την αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι με κοινά ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους της επαρχίας Λεμεσού θα διεκδικήσουν ΚΙΣΟΣ και ΕΔΗ τις εκλογές για τις έδρες των δημοτικών συμβούλων.

Το "Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προ των πυλών της Καμπούλ" γράφει ότι προ των πυλών της Καμπούλ πρωτεύουσας του Αφγανιστάν βρίσκονται οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, ενώ εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι κατελήφθη χθες η στρατηγικής σημασίας πόλη Πουϊ Χούμρι από την οποία ελέγχεται από τα βόρεια ο δρόμος προς την Καμπούλ. Αλλού γράφει ότι με μικροτραυματισμούς κυνηγών στις περιοχές Λάρνακας και Λευκωσίας άρχισε χθες η νέα κυνηγετική περίοδος ενδημικού θηράματος, ενώ σημειώνεται ότι για πρώτη φορά επετράπη το κυνήγι αγριογούρουνων στο Τρόοδος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "4 στο εδώλιο για την υφαρπαγή γης" γράφει ότι ο πρώτος φάκελος της υπόθεσης κλοπής κτημάτων στην περιοχή Τηλλυρίας παραδίδεται αύριο στο Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τέσσερα συνολικά άτομα - από τα οκτώ τα οποία κρατούνται - θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για "υφαρπαγή γης" και ότι πιθανόν δύο κρατούμενοι να αποτελέσουν βασικούς μάρτυρες. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ των μετοχών των εταιρειών New Marathon και Globalsoft μετά από απόφαση της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πέφτουν κεφάλια" ότι "έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία εις βάρος κτηματολογικών λειτουργών, κοινοταρχών και κτηματομεσιτών για συμμετοχή στις παράνομες μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας στην περιοχή Τηλλυρίας και αλλού" και ότι σύντομα αναμένεται η προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλη είδηση είναι ότι ο πρώην διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, Χασάν Κοντακτσί, δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Τουρκίας εδώ και πέντε χρόνια εξαιτίας εντάλματος σύλληψής του, που έχει εκδώσει η Διεθνής Αστυνομία με βάση απόφαση κυπριακού δικαστηρίου, μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού στη Δερύνεια τον Αύγουστο του 1996. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χασάν Κοντακτσί ζητεί τώρα την άρση του εντάλματος αυτού.

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Επείγονται για συμφωνία" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επισπεύδουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ότι αναμένεται νέα και έντονη κινητικότητα εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών πάνω σε νέα δέσμη ιδεών που καταρτίζεται από τους τεχνοκράτες του ΟΗΕ και που θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρίσκονται σε έξαρση οι παιδικές λοιμώξεις, οι οποίες είναι εποχιακές και εντοπίζονται κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, από τα οποία θεωρούνται περισσότερο ευάλωτα αυτά που παρακολουθούν προγράμματα παιδικών σταθμών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Μην απειλείτε" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσφωνώντας χθες την 56η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να παραιτηθεί από τις απειλές που εκτόξευσε κατά της Κύπρου για προσάρτηση των κατεχομένων και να αναλογισθεί τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η λύση του Κυπριακού τόσο για το σύνολο του κυπριακού λαού όσο και της ίδιας της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ενώπιον του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) βρίσκονται γραπτές αιτήσεις 40 ιατρών για αναγνώριση ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες ακόμα και σε μέλη του ιατρικού κόσμου της Κύπρου και ότι ο ΣΙΣ ετοιμάζει νέους κανονισμούς, τους οποίους θα υποβάλει στην κυβέρνηση για έγκριση και εν συνεχεία κατάθεση στη Βουλή για ψήφισή τους.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 12 November 2001 - 9:24:09 UTC