Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/11/2001 Το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες παρασκηνιακές ενέργειες του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών, οι Δημοτικές εκλογές και οι κομματικές διεργασίες για υπόδειξη υποψήφιων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, ο χθεσινός φόνος στη Λεμεσό, η τιμολογιακή πολιτική της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), τα τροχαία δυστυχήματα στη Λεμεσό και οι αιτίες που τα προκαλούν και οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 75χρονα του ΑΚΕΛ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλη μια ευκαιρία δίνει ο Ανάν", γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι απογοητευμένος από την αρνητική στάση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα επανάληψης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά, παρ' όλα αυτά είπε ότι υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επανέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, αυτό όμως δεν θα παραμείνει ανοικτό επ' αόριστον. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Δήμο Λύσης έχει επέλθει συμφωνία των κομμάτων ΔΗΣΥ και τριμερούς συνεργασίας (ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ) για υποστήριξη του νυν Δημάρχου Ανδρέα Τοφιά, που ανήκει στο ΔΗΣΥ, ενώ από τις οκτώ θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων συμφωνήθηκε να διεκδικήσουν τρεις το ΑΚΕΛ, από δύο ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και μία το ΚΙΣΟΣ.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Μαφιόζικη εκτέλεση", ότι άγνωστος αλλοδαπός εκτέλεσε χθες τα ξημερώματα σε κέντρο διασκέδασης, στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας Λεμεσού, τον 25χρονο Νικόλα Παναγιώτου από τα Κάτω Πολεμίδια και ότι ο φόνος έγινε μπροστά στα μάτια περισσοτέρων των χιλίων θαμώνων του κέντρου που διασκέδαζαν εκείνη την ώρα. Αλλη είδηση είναι η κατάθεση νομοσχεδίου από τη Γενική Εισαγγελία στη Βουλή για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Τουρκοκυπρίους για τις προσεχείς Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές και ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, που ανησυχεί διότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές δεν θα επιτρέψουν τη συμπερίληψη Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Ενα τραγικό προβάδισμα της Λεμεσού", γράφει ότι η Λεμεσός έχει το μεγαλύτερο αριθμό στα θανατηφόρα οδικά δυστυχήματα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας, η Λεμεσός είναι πρώτη από τις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στα θανατηφόρα δυστυχήματα με 22 νεκρούς από την αρχή του 2001 μέχρι σήμερα, πρώτη και στα ατυχήματα με 5.400, ενώ ο αριθμός των παραβάσεων που καταγγέλθηκαν φθάνει τις 13.414 και είναι επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων από τις υπόλοιπες επαρχίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος αναφέρει ότι, με τη στρατηγική του κ. Ντενκτάς στο Κυπριακό, θα θεωρηθεί η τουρκική πλευρά υπεύθυνη για την παρεμπόδιση εξεύρεσης λύσης.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Νέο χαράτσι της ΑΤΗΚ", γράφει πως η ΑΤΗΚ, με την τρίτη φάση της αναϊσορρόπησης των τελών θα βάζει στα ταμεία της άλλες 450.000 λίρες το μήνα, από την αύξηση του πάγιου τέλους ενοικίασης τηλεφωνικής γραμμής από τις τέσσερις λίρες στις πέντε, ενώ θα έχει επίσης επιπλέον έσοδα κάποιων εκατομμυρίων λιρών λόγω της κατάργησης των τοπικών κλήσεων και συνολικά τα ετήσια κέρδη της θα ξεπεράσουν τα 110 εκατομμύρια λίρες. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, στην οποία ο κ. Παπαδόπουλος διατυπώνει την άποψη ότι η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ για τις Δημοτικές εκλογές μπορεί να επαναληφθεί και για τις Προεδρικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Επιτείνονται οι εκβιασμοί", ότι τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επείγονται να προωθήσουν λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αυξάνουν τις πιέσεις τους για επανάληψη των συνομιλιών εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου ή Ιανουαρίου, ενώ ο κ. Ντενκτάς και η Αγκυρα προβαίνουν σε νέους ελιγμούς και απειλές. Εντονο παρασκήνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαδραματίζεται και στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλη είδηση είναι η κατάθεση στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού περίπου 200 χιλιάδων λιρών από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για επιχορήγηση των συνοδών των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η "Χαραυγή", με τίτλο "Χορός εκ. δολαρίων", γράφει στο κύριό της θέμα ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ετοιμάζονται να υπογράψουν την προσεχή Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, δεκαετές συμβόλαιο 140 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων με ξένη εταιρεία για ενοικίαση τεσσάρων αεροσκαφών Μπόινγκ 737, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που προκαλεί προβληματισμό και εγείρει πολλά ερωτήματα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία για τα 75χρονα του ΑΚΕΛ, στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", με συμμετοχή γνωστών Ελλαδιτών καλλιτεχνών και με ομιλία του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο καταδικασθείς σε 18μηνη φυλάκιση, για υπόθεση που σχετίζεται με παραποίηση επισήμων εγγράφων, Πάμπος Αναστασιάδης, αφέθηκε προχθές ελεύθερος αφού εξέτισε πέντε μήνες από την ποινή του, λόγω υπερπληρότητας των Κεντρικών Φυλακών και στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής αποσυμφόρησης των φυλακών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 55.000 αδειούχοι κυνηγοί εξορμούν σήμερα στην κυπριακή ύπαιθρο, με την ευκαιρία της πρώτης ημέρας της κυνηγετικής περιόδου και ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με χθεσινή της ανακοίνωση προειδοποιεί τους κυνηγούς να μην εισέρχονται στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός, που χωρίζει τις ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 11 November 2001 - 10:24:03 UTC