Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 27/10/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Κύπρο, οι συλλήψεις λειτουργών του κτηματολογίου, οι διεργασίες στα κόμματα για τις δημοτικές εκλογές, οι δηλώσεις χθες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για την τουρκική υφαλοκρηπίδα και η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση για το θέμα της ανάθεσης της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ενώπιον της δικαιοσύνης" γράφει ότι νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της απόσπασης και πώλησης τ/κ και άλλων κτηματικών περιουσιών στην περιοχή της Τυλληρίας με τη σύλληψη χθες των πέντε υπαλλήλων του κτηματολογίου, εναντίον των οποίων διερευνώνται υποθέσεις συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσίας προς καταδολίευση, πλαστογραφίας, εξασφάλισης πιστοποιητικών εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, απόκρυψης μητρώων και αρχείων, απόκρυψης εγγράφων, κατάχρησης εξουσίας και δεκασμού δημοσίου λειτουργού. Αλλού γράφει ότι φθάνει σήμερα στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη ο Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πρωτιά ένταξης στην Κύπρο" γράφει ότι σαφής και κατηγορηματικός ήταν χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι "η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ένταξης και βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών για να καταστεί πλήρως μέλος της ΕΕ". Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι είναι "ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι η κυπριακή κυβέρνηση προγραμματίζει οποιαδήποτε επέμβαση πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αναδίπλωση Πρόντι" γράφει ότι "αναδιπλώθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και με "δύο όχι" επιχείρησε να διαλύσει τις σκιές που έριξε προχθές στη Βουλή επί της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση ούτε στην Κύπρο ούτε σε καμιά άλλη χώρα στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου. Αλλού γράφει ότι χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τις ηγεσίες των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων σε μια προσπάθεια αποτροπής των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν εργαζόμενοι μέλη των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ, διαμαρτυρόμενοι για την προώθηση του νομοσχεδίου ανάπτυξης των αεροδρομίων με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Από κόσκινο όλη η Κύπρος" γράφει ότι από κόσκινο θα περάσουν όλες οι αγοραπωλησίες κτημάτων των τελευταίων χρόνων, για τις οποίες υπάρχουν μαρτυρίες και δημιουργούνται ισχυρές υποψίες ότι μεσολάβησαν κομπίνες στη διαδικασία πώλησης τους. Αλλού γράφει ότι παρά το ότι το ΔΗΚΟ θα προτιμούσε να διεκδικήσει τη Λευκωσία με κομματικό στέλεχος, ωστόσο λόγω της δυστοκίας που παρουσιάζεται, η υποψηφιότητα Νίκου Μεσαρίτη φαίνεται να αποκτά έδαφος, ενώ στο μεταξύ το ΑΚΕΛ θα επιλέξει με ποιόν θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της Λάρνακας ανάμεσα στους Ανδρέα Μωυσέως και Τίτο Χριστοφίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Ο Πρόντι καθάρισε τις σκιές", γράφει στο κύριο του θέμα πως η "ιστορική παρουσία" του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκλεισε χθες με μια δήλωση η οποία ήρε κάθε σκιά και αμφιβολία που γέννησαν προηγούμενες δηλώσεις του. Χθες ο κ. Πρόντι, όπως γράφει η εφημερίδα, είπε μεταξύ άλλων ότι "ασφαλώς δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε εξαίρεση ούτε για την Κύπρο ούτε για καμιά άλλη χώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το κοινοτικό κεκτημένο". Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον είχε στην Κύπρο ιδιαίτερη συνομιλία τόσο με το Ρομάνο Πρόντι και το Γκούντερ Φερχόιγκεν.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θετικό βήμα η τριμερής" γράφει ότι σε προγραμματικές αρχές και σε πολιτικές συγκλίσεις εδράζεται η τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου. Αλλού γράφει ότι μετά τους Τούρκους και οι Βρετανοί ετοιμάζονται να θέσουν θέμα αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή που περιβάλλει τις βάσεις τους στην Κύπρο, εγείροντας έτσι θέμα "δικαιωμάτων" σε περίπτωση που εντοπίζουν κοιτάσματα πετρελαίου και αρχίσει η εκμετάλλευσή τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι κομάντος εισβάλλουν" γράφει ότι η Βρετανία δήλωσε χθες ότι 200 επίλεκτοι κομάντος είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση εναντίον του Αφγανιστάν ενώ σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας άλλοι 400 κομάντος θα τεθούν σε ύψιστη ετοιμότητα.. Αλλού γράφει ότι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αναβαθμίστηκε με προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό και συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καρκινοπαθών, όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του κέντρου Αλέκος Σταμάτης.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Διά στόματος Ρομάνο Πρόντι", γράφει ότι ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι διακήρυξε ρητά και απερίφραστα ότι η Κύπρος θα είναι στο επόμενο κύμα διεύρυνσης ενώ διευκρίνισε ότι οι Κύπριοι μαζί με όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις επόμενες ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2004. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και "κόβουν" δρομολόγια.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Επιστρέφουν οι μικροεπενδυτές", γράφει ότι εν μέσω βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ συνέχισε την ανοδική του πορεία, ενώ οι χρηματιστές περιέγραψαν την αργή αλλά σταθερή εισροή μικροεπενδυτών ως καλό σημάδι ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην αγορά. Αλλού γράφει ότι οι προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε στη μείωση των επιτοκίων αποδυναμώνονται, έστω και προσωρινά, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 27 October 2001 - 8:24:05 UTC