Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 03/10/2001 Η έκθεση της αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που θεωρούνται "ύποπτες για υπόθαλψη τρομοκρατίας", η ομιλία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου Σώτου Ζακχαίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, η περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και το αναμενόμενο κτύπημα των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν και του Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πόλεμο νεύρων κήρυξε ο Μπους" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να έχει κηρύξει "πόλεμο νεύρων ικανό να οδηγήσει σε κατάρρευση των Ταλιμπάν πριν ακόμα εκδηλωθεί το αμερικανικό κτύπημα", παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ με πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση κατά του ιδίου του καθεστώτος και του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι "είναι ζήτημα ωρών". Αλλού γράφει ότι οι πληροφορίες που έφεραν τους ηγέτες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ να έχουν καταλήξει σε συνεργασία για τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές "επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΚΟ διά στόματος του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου".

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Ενορχηστρωμένες πισώπλατες μαχαιριές" γράφει στο κύριο θέμα ότι η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με απόρρητη εγκύκλιό της, κατατάσσει την Κύπρο στον κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία και ότι, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι συγκεκριμένες αναφορές δεν είναι καινούργιες και πως δεν τίθεται θέμα συμπερίληψης της Κύπρου σε κατάλογο χωρών που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Αλλού γράφει ότι κ. Ζακχαίος, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, αναφέροντας ότι η επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σε λίστα ΗΠΑ για τρομοκρατία" γράφει ότι η αμερικανική Πολιτική Αεροπορία σε έκθεσή της περιέλαβε την Κύπρο μεταξύ ομάδας χωρών που θεωρούνται "ύποπτες για υπόθαλψη τρομοκρατίας", ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι "η Κύπρος απέχει παρασάγγας από το να τεθεί ή να κινδυνεύει μεταξύ αυτών των χωρών", τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες "ώστε η Κύπρος να αφαιρεθεί από τον κατάλογο". Αλλού γράφει ότι η βρετανική εφημερίδα "Sunday Times" αναφέρεται στις παράνομες πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τονίζοντας τις νομικές συνέπειες αλλά παράλληλα διαφημίζει τις παράνομες πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ακόμη και εκκλησιών.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πολλαπλά κτυπήματα" γράφει ότι "με το χέρι στη σκανδάλη" βρίσκονται οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και περιμένουν το "πράσινο φως" για την επίθεση στο Αφγανιστάν, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συνέστησε χθες "υπομονή και παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν όποτε οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουσεϊν Κιβρίκογλου ως "ένδειξη αδυναμίας" να ανακόψουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι η Τουρκία επιχειρεί να πλήξει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, κάτι που, όπως είπε, "δεν πρόκειται να το πετύχει".

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μας έχουν στη λίστα υπόπτων" ότι απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατατάσσει την Κύπρο στον κατάλογο χωρών "υπόπτων για υπόθαλψη της τρομοκρατίας" και ότι το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία υιοθετήθηκαν ως κριτήρια ελέγχου ασφάλειας που αφορούν τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων. Η κυπριακή κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, έχει ήδη αντιδράσει προς το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις και διορθωτική κίνηση. Αλλη είδηση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου μετέφερε μήνυμα της Λευκωσίας σε Μόσχα, Βερολίνο και Ουάσινγκτον για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Εσκεμμένη διαβολή" ότι σχολιάζοντας την απόρρητη εγκύκλιο της αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των "ύποπτων χωρών για υπόθαλψη τρομοκρατίας", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι γίνονται διπλωματικά διαβήματα προς τις ΗΠΑ για να εξετασθεί κατά πόσο η Κύπρος θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτό τον κατάλογο, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε ότι "κάποιοι προσπαθούν εσκεμμένα να διαβάλουν την Κύπρο, αλλά δεν θα τα καταφέρουν διότι υπάρχει διαφάνεια". Αλλού γράφει ότι κύκλοι που έχουν άμεση εμπλοκή στη διαδικασία εναρμόνισης, αναφέρουν ότι η έκρυθμη διεθνής κατάσταση "ενδεχομένως να επηρεάσει" την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ο Μπλερ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι θα ανατραπούν" γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι έχει παρέλθει η διορία για παράδοση του Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν και τώρα πρέπει να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν "επίθεση και παράδοση". Αλλού γράφει ότι ο πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζόναθαν Γουίνερ, σύμφωνα με την εφημερίδα "New York Times", δήλωσε ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες που, "μέσω της απραξίας τους για πάγωμα λογαριασμών", έδωσαν χρόνο στους τρομοκράτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού.

Η οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε όπως ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής δημόσιας εταιρείας στο ΧΑΚ, "μέχρις ότου αρθούν οι επιφυλάξεις ελεγκτών που αφορούν τα προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία". Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισης αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή, με το ΚΙΣΟΣ να δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί στην συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια στης Βουλής στις 18 Οκτωβρίου, ενώ το ΑΚΕΛ διατηρεί αρνητική στάση για το θέμα.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 3 October 2001 - 7:24:04 UTC