Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 02/10/2001 Το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση και οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τα νέα δεδομένα στη διεθνή κοινότητα, τα οποία διαμορφώθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και επηρεάζουν και την Κύπρο, οι ετοιμασίες των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η διαταγή των Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για να αρχίσει η επιχείρηση.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα δεδομένα για το Κυπριακό" γράφει ότι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο διάγγελμά του με την ευκαιρία της 41ης επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, τα νέα δεδομένα στη διεθνή κοινότητα, τα οποία διαμορφώθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και την Κύπρο και καθιστούν περισσότερο αναγκαία την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα η απογραφή του πληθυσμού της Κύπρου και ότι θα διαρκέσει δυο περίπου μήνες.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επίθεση εν όψει" πως απέπλευσε και νέο αμερικανικό αεροπλανοφόρο για τον Αραβικό Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν και ότι, από δηλώσεις του Προέδρου του Πακιστάν Στρατηγού Περβέζ Μουσιάραφ, φαίνεται πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επέκρινε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ για τις πρόσφατες δηλώσεις του στο "CNN TURK" με τις οποίες κατηγορούσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δήθεν υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι θα υποδείξει σε όλο τον κόσμο τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Δόθηκε ήδη το πράσινο φως" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται επί ποδός πολέμου και ότι με διαταγή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους αναμένεται, από στιγμής σε στιγμή, να αρχίσει η επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία" για ανατροπή του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ στο Αφγανιστάν και στρατιωτικά κτυπήματα σε βάσεις και κρησφύγετα της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της 41ης επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας και η διαπίστωση της "εντυπωσιακής", όπως γράφει η εφημερίδα, αναβάθμισης του Πυροβολικού που διαπιστώθηκε από όσους είδαν τα νεοαποκτηθέντα πυροβόλα και οβιδοβόλα της Εθνικής Φρουράς.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μακελειό στο Κασμίρ" αναφέρεται στο διπλό πολύνεκρο κτύπημα που πραγματοποίησαν χθες οι φανατικοί Ισλαμιστές στο Κασμίρ και στο Ισραήλ, λίγες μόνο ώρες αφότου ο θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ απείλησε τους Αμερικανούς εάν εισβάλουν στο Αφγανιστάν, θα πάθουν ότι έπαθαν και οι Σοβιετικοί. Αλλού αναφέρεται στην άσκηση "Νικηφόρος" και "Τοξότης" και γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι η διαδικασία εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας δεν θα αναβάλει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Προειδοποίηση γι' αντίποινα" γράφει ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, οι οποίες είναι πανέτοιμες στρατιωτικά και διπλωματικά και έχουν θέσει σε λειτουργία την πολεμική τους μηχανή. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν ρίχνει το γάντι στους Αμερικανούς. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κατηγόρησε ανοικτά τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και ανέφερε ότι "έστω κι εάν η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει να κάνει λάθος να αποδεχθεί την ε/κ διοίκηση ως νέο μέλος, δεν θα κάνει τη βλακεία να μπει σε πόλεμο με την Τουρκία για να ευχαριστήσει την Ελλάδα."

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μήνυμα στην Τουρκία" αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος διατύπωσε την πεποίθηση ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν να λυθεί το Κυπριακό στην ΕΕ, και ταυτόχρονα τη σταθερή επιδίωξη και στοχοπροσήλωση του ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ενδεχόμενο ένταξης με άλυτο το πολιτικό μας πρόβλημα ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι κάτι τέτοιο "όχι μόνο θα απέτρεπε ανεπιθύμητες επιπλοκές αλλά και θα είχε αλυσιδωτές θετικές συνέπειες". Αλλού γράφει ότι προβολή του Κυπριακού, ως ακόμα μιας "κλασικής" περίπτωσης διεθνούς τρομοκρατίας θα προωθήσουν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/NMA/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 2 October 2001 - 7:24:04 UTC