Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/9/2001 Η πυρετώδης προετοιμασία της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ για επέμβαση στο Αφγανιστάν και το διάβημα της Κύπρου για την εμπλοκή του ονόματός της σε σχέση με τις δραστηριότητες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα όλων των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τις σημερινές εφημερίδες είναι η κρίση στη χρηματιστηριακή αγορά, η αντιπαράθεση του Υπουργού Αμυνας με τον Προέδρο της Βουλής και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Στην αντεπίθεση για τις διαβολές" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κύπρος προέβη χθες σε διάβημα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ΗΠΑ και την Ελβετία αναφορικά με δημοσιεύματα σε διάφορες χώρες για δήθεν εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις δραστηριότητες του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ έκανε χθες "δυναμική παρέμβαση" στην κρίση που συνεχίζει να ταλανίζει τη χρηματιστηριακή αγορά με γραπτή δήλωση του συντονιστή της γραμματείας οικονομικής πολιτικής και αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παραδώστε τον Λάντεν χωρίς συζητήσεις" γράφει ότι σήμερα αναμένεται η σύνοδος των ουλεμάδων του Αφγανιστάν να αποφασίσει αν θα παραδώσει το βασικό ύποπτο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ή αν θα υποστηρίξει την έκκληση του πνευματικού ηγέτη των Ταλεμπάν για ιερό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας επαναπροσφυγοποίησης των εκτοπισμένων που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες καθώς "κηδεμόνας" των περιουσιών αυτών είναι το Υπουργείο του που δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ο "Πολίτης στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ιερός πόλεμος, συνασπισμός Ισλαμιστών στο πλευρό των Αφγανών" και γράφει ότι μέχρι χθες η διεθνής κοινότητα φοβόταν και ήλπιζε να αποφύγει πρώτο την επίθεση των ΗΠΑ στον Αφγανιστάν και αλλού και δεύτερο τη σύμπηξη ενός ισλαμικού μετώπου κατά της Δύσης και σημειώνει ότι δυστυχώς οι φόβοι επαληθεύονται και στις δύο περιπτώσεις. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος με την οποία χαρακτηρίζει τους υπαλλήλους του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας "εργαζομένους των ρετιρέ".

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Τρόμος από τα πυρηνικά" γράφει στο κύριο θέμα ότι τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν προκαλούν τρόμο στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και προσθέτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής και του Πακιστάν φοβούνται ότι πιθανή επανάσταση φανατικών μουσουλμάνων σε βάρος της κυβέρνησης του Πακιστάν θα θέσει σε κίνδυνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας ενώ σε περίπτωση αντιποίνων από τους τρομοκράτες υπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι μετά από έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό διαπιστώθηκε ότι το πυρηνέλαιο που καταναλώνεται για πολλά χρόνια τώρα στην Κύπρο περιέχει δραστικές καρκινογόνες ουσίες.

"Ο Φιλελεύθερος" στην κύρια είδηση με τίτλο "Αναμένουν εντολή για πυρ" γράφει ότι υπό ασφυκτική πολιορκία βρίσκεται το Αφγανιστάν καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένουν από την Ουάσιγκτον την εντολή για να αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ 100 πολεμικά αεροσκάφη θα μετακινηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ύστερα από χθεσινή εντολή του Υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αλλού γράφει ότι η Υπουργική Επιτροπή ασφαλείας που συνήλθε εσπευσμένα χθες μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ΗΠΑ αποφάσισε δέσμη μέτρων ασφαλείας που θα επηρεάσουν επιβάτες εργαζομένους των αεροδρομίων και των λιμανιών.

Η "Χαραυγή" με τίτλο στο κύριο θέμα "Οχι άλλο πόλεμο" γράφει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν εντατικά σε όλα τα επίπεδα να ετοιμάζονται για ένα γενικευμένο πόλεμο ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι αντιδράσεις ενάντια στη στρατιωτική επιλογή, καθώς και οι φωνές ότι ο πόλεμος δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε το πλήρη σεβασμό και την αφοσίωσή του στις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν το ρόλο του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

Η "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρει ότι το Πεντάγωνο έστειλε χθες μαχητικά αεροσκάφη, να κινηθούν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, σημάδι προετοιμασίας για αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. Αλλού γράφει, ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε χθες ότι η τουριστική βιομηχανία δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τα τρομοκρατικά κτυπήματα που δέχθηκαν οι ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΕΛ/ΜΦ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 20 September 2001 - 7:24:03 UTC