Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 19/09/2001 Οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες των ΗΠΑ για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν ή άλλων χωρών σε περίπτωση που δεν παραδοθεί σε αυτούς ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι δηλώσεις του πρώην Διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ ότι η Κύπρος "αποτελεί φορολογικό παράδεισο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και για διασύνδεση της Κύπρου με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν", η αντιπαράθεση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο σχετικά με το ρόλο της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και η μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο κατά μισή εκατοστιαία μονάδα είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Κύπρος στη δίνη του Μπιν Λάντεν" γράφει ότι με τις κατηγορίες που διατύπωσε ο κ. Γούλσεϊ ότι η Κύπρος "αποτελεί φορολογικό παράδεισο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και διασύνδεση της Κύπρου με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν", δημιουργείται νέα αναταραχή και γι' αυτό η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν αμέσως να διαψεύσουν τις κατηγορίες αυτές. Σε άλλο θέμα γράφει για την αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Χάσικου σχετικά με το ρόλο της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ότι η κυβέρνηση καλύπτει τον κ. Χάσικο και ότι ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κρίσιμες ώρες" γράφει πως η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ζητεί αποδείξεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων της περασμένης Τρίτης κατά των ΗΠΑ προκειμένου να τον παραδώσει και ότι, περιμένοντας την οριστική απάντηση των Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται στρατιωτικά για να κτυπήσουν το Αφγανιστάν αναταποδίδοντας το κτύπημα που δέχθηκαν. Αλλού γράφει ότι αναβάλλεται η 56η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που επρόκειτο να αρχίσει στις 24 Σεπτεμβρίου λόγω αδυναμίας των ΗΠΑ να παράσχουν πλήρη ασφάλεια στους αρχηγούς των κρατών - μελών του Οργανισμού που θα συμμετείχαν σε αυτή.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μας έβαλαν στο στόχαστρο" πως ο πρώην Αρχηγός της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ εμπλέκει την Κύπρο με την τρομοκρατία και αξιώνει να παραδοθούν από την κυπριακή κυβέρνηση οι αριθμοί λογαριασμών που, όπως υποστηρίζει, έχει στην κατοχή του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα επόμενα 400 χρόνια. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Σιμόν Πέρες συναντήθηκε μυστικά στις 31 Αυγούστου στην Κύπρο με τον Ουσαμά Αλ Μπαζ, σύμβουλο του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και όχι με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ όπως είχε μεταδοθεί.

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "Μαχαιριά από τη 'CIA'" γράφει στο κύριο θέμα πως η αμερικανική Πρεσβεία διαχωρίζει τη θέση της από τον πρώην Διευθυντή της CΙΑ, ο οποίος κατηγόρησε την Κύπρο ότι κρατεί "το θησαυρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν" και ότι αρνείται κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας δήλωσε πως ο κ. Γούλσεϊ έχει αφυπηρετήσει και δεν εκφράζει την Ουάσινγκτον, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημη επανόρθωση από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλού γράφει ότι οι ασφαλιστές των Κυπριακών Αερογραμμών ειδοποίησαν την εταιρεία πως σε εφτά ημέρες θα αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους. Η απόφαση αυτή δεν είναι άσχετη με τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ΗΠΑ, προσθέτει.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ολα κρέμονται από μια κλωστή" γράφει ότι σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που οι ΗΠΑ έστειλαν, μέσω Πακιστάν, στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν για να παραδώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι ο Πρόεδρος Μπους άρχισε τελικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι Αφγανοί, να εκδηλωθεί πολεμική αντίδραση των Αμερικανών με στρατιωτικό κτύπημα κατά του Αφγανιστάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως τα αποθέματα πετρελαίου αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου για 17 ημέρες και ότι, με τα φορτία που αναμένονται να φθάσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρχει κάλυψη των αναγκών σε πετρελαιοειδή μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Να επικρατήσει η λογική" γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ σε ακτίβ στελεχών του ΑΚΕΛ Λευκωσίας και Κερύνειας, δήλωσε ότι η όποια απάντηση των ΗΠΑ στα κτυπήματα, που δέχθηκε την περασμένη Τρίτη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, θα πρέπει να βρίσκεται στα όρια της λογικής και να προέλθει μέσα από συλλογικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αλλη είδηση είναι η μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% που εξήγγειλε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου, λόγω της υφιστάμενης διεθνούς οικονομικής κατάστασης μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οι Ταλιμπάν 'χρειάζονται αποδείξεις ενοχής'" γράφει ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, έχοντας να αντιμετωπίσει πιθανή πολεμική ενέργεια των ΗΠΑ, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να παραδώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, εφ' όσον τους δοθούν αποδείξεις για την ενοχή του στις πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον. Αλλού γράφει ότι η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών έχει εξασφαλίσει υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης των αεροσκαφών στο Τελ Αβίβ και στη Βηρυτό, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανά απεργιακά μέτρα των μηχανικών της εταιρείας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 19 September 2001 - 7:24:04 UTC