Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 24/06/2001 Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, με τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και τις επαφές ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο σε σχέση και με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, τα αυξημένα μέτρα προστασίας αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Λευκωσία όσο και στο εξωτερικό για την πρόληψη τρομοκρατικού κτυπήματος και η σύσταση Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ανάμεσα σε Παπανδρέου και Ντενκτάς ο Τζεμ" γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαίλ Τζεμ στη Σάμο, προωθήθηκαν θέματα "χαμηλής πολιτικής", ενώ στις σημερινές συνομιλίες που θα έχουν στο Κουσάντασι στη Τουρκία θα τεθεί και το Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα έναντι των πολεμικών απειλών της Τουρκίας.

"Η Μάχη", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τρομοκρατικό κτύπημα φοβούνται οι ΗΠΑ", αναφέρει ότι η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία βρίσκεται σε επιφυλακή, στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης σε πρεσβείες και συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό, ύστερα από πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα αντιαμερικανικής οργάνωσης, η οποία συνδέεται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι έγινε χθες η κηδεία του έφεδρου στρατιώτη Βάσου Αγαθαγγέλου που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων την 16η Αυγούστου το 1974 στη περιοχή του Αγίου Παύλου στη Λευκωσία, μετά την αναγνώριση της ταυτότητας του με τη μέθοδο του DNA.

O "Πολίτης", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Το Δίλημμα των Βρετανών", γράφει ότι όσο και αν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, αυτό είναι απολύτως υπαρκτό και ότι οι Βρετανοί δεν έχουν απορρίψει ως τώρα ακόμα και το σενάριο πλήρους ενσωμάτωσης του εδάφους των Βάσεων εντός της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι το σενάριο πιθανής διάσπασης πλανάται στο ΚΙΣΟΣ στις πυρετώδεις ζυμώσεις της τελευταίας βδομάδας ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος στις 22 Ιουλίου.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Απόρρητο σήμα", γράφει πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έχει πληροφορήσει από τις 13 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λονδίνο, ότι υπάρχει έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τη μορφή προσχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα είναι έτοιμο περί το τέλος Ιουνίου. Αλλη είδηση είναι η σύσταση ΕΜΑΚ, η οποία θα αρχίσει να συγκροτείται τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα σταθμεύει στην Κοφίνου και τα μέλη της θα σταλούν για ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τουρκικοί ελιγμοί σε εξέλιξη", γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πολυμέτωπη επίθεση της Αγκυρας με στόχο την ανακοπή της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση Τούρκων διπλωματών τόσο προς την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου όσο και προς τα ισλαμικά κράτη προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλού γράφει ότι μεθυσμένος επιβάτης προκάλεσε χθες αναταραχή σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών που εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο προς τη Λάρνακα, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να αναγκασθεί να το προσγειώσει στη Θεσσαλονίκη.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα γράφει ότι συγκεκριμένη εταιρεία (την οποία κατονομάζει στον τίτλο του θέματος) προβαίνει "σε παράνομη εξόρυξη πεντονίτη στην περιοχή Κάτω Μονής" της Λεμεσού και ότι από τον Αύγουστο 1988 μέχρι και το Μάρτιο 2000 η εταιρεία αυτή, χωρίς να έχει άδεια, εξόρυξε 60.000 τόνους πεντονίτη αξίας χιλιάδων λιρών. Σε άλλο θέμα γράφει για το σεισμό 5,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που σσημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κύπρο και ο οποίος δεν προκάλεσε ζημιές η θύματα, έγινε όμως αισθητός τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρόδο, στην Κάρπαθο, στο Καστρελλόριζο και στην Κρήτη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail", στο κύριο θέμα, με τίτλο "Το Βελιγράδι έτοιμο να συνεργασθεί με το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης", γράφει ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να συνεργασθεί με το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης που ζητεί την έκδοση του πρώην Προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Αλλού γράφει ότι τελευταία παρατηρείται αύξηση υποβολής παραπόνων από πλευράς ξένων εργατών στο Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά η εξέτασή τους και να συσσωρεύονται στα γραφεία των ελαχίστων υπαλλήλων που ασχολούνται με τη διεκπεραίωσή τους.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 24 June 2001 - 9:24:03 UTC