Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 23/06/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προετοιμασίες των ΗΕ για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η μαρτυρία Σουηδού που υπηρετούσε το 1974 στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ομαδικές εκτελέσεις από τα τουρκικά στρατεύματα, η έφεση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον της ποινής που επεβλήθη από το Δικαστήριο στον Πάμπο Αναστασιάδη, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Εχασε την υπομονή της η Λευκωσία", γράφει ότι επιβεβαιώνεται από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι τα ΗΕ εργάζονται και προετοιμάζονται για την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι Τ/Κ επιχειρηματίας, μέσω του δικηγόρου του, προέβη χθες μέσω της "Α" σε διάψευση των όσων υποστήριξε βουλευτής του ΑΚΕΛ περί αιτήματος του Τ/Κ για επανάκτηση της περιουσίας του στη Λάρνακα, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, δόθηκε στο μεταξύ σε πρόσφυγες για στέγαση ή επαναδραστηριοποίησή τους.

"Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Ομαδικές εκτελέσεις το 1974", γράφει ότι Σουηδός, ο οποίος υπηρετούσε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1974, σε δηλώσεις του σε εφημερίδα έκανε λόγο για ομαδικές εκτελέσεις από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι αποτελεί γεγονός από χθες η δημιουργία έξι νέων μαρινών με χωρητικότητα 4.100 σκαφών κατά μήκος της ελεύθερης ακτογραμμής της Κύπρου, αφού ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης προκήρυξε χθες τις διεθνείς προσφορές για την ανάπτυξη και λειτουργία των μαρινών.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Θα τον περιμένουμε στο καντούνι'", αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή μέρα συνέχισης της δίκης για το απαγορευτικό διάταγμα του δικαστηρίου εναντίον του "Π" που αφορά εταιρεία εμπορίας καπνικών προϊόντων. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι από τις δύο επιλογές που υπήρχαν αναφορικά με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι ξεκάθαρο ότι η Βρετανία προωθεί αυτήν της αναπροσαρμογής του καθεστώτος των Βάσεων, καθιστώντας σαφές ωστόσο ότι δεν προτίθεται να δηλώσει τις Βάσεις ως έδαφος της ΕΕ.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αντεπίθεση Μαρκίδη", γράφει ότι ενστικτώδης αντιπερισπασμός και αντεπίθεση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στην έφεση Πάμπου Αναστασιάδη χαρακτηρίζονται οι δύο εφέσεις τις οποίες καταχώρησε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Μαρκίδης και με τις οποίες ζητεί αυστηρότερες ποινές από αυτές που το Δικαστήριο επέβαλε στον Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή αυτήν τη φορά το διορισμό μικροβιολόγων ιατρών στα κρατικά χημεία και την έντονη αντίδραση των τεχνολόγων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Εκστρατεία για αναγνώριση" γράφει ότι σε πιεστικά διαβήματα προς τουρκογενείς Δημοκρατίες και άλλες ισλαμικές χώρες προβαίνει η Τουρκία αξιώνοντας αναγνώριση και αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βρετανία συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν μετρήσεις από τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών, σχετικές με εκπομπές ακτινοβολίας από υπάρχον πλέγμα κεραιών στο χώρο της Βάσης Ακρωτηρίου και στη συνέχεια τα μέρη θα αξιολογήσουν τα πορίσματα περιβαλλοντικής μελέτης την οποία διεξάγει ανεξάρτητο κέντρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται επίσης στην έφεση που καταχώρησε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον της απόφασης που επέβαλε ποινή στον Πάμπο Αναστασιάδη και στην οποία αναφέρει ότι η 18μηνη ποινή φυλάκισης που του επεβλήθη είναι "ανεπαρκής". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι Φιλιππινέζα υπηρέτρια, της οποίας ο εργοδότης αρνήθηκε να πληρώσει τα έξοδα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, πρόκειται να απελαθεί από την Κύπρο, όπως ανέφερε στην εφημερίδα η Αστυνομία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τόκος Vs μέρισμα σημειώσατε '1'" γράφει ότι στην πλάστιγγα των επενδυτικών επιλογών, η κατάθεση σε λογαριασμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα κλίνει σε βάρος της επένδυσης σε μετοχές, αφού τα μερίσματα των βαριών χαρτιών βρίσκονται χαμηλότερα από τα προσφερόμενα επιτόκια. Αλλού γράφει ότι σημαντικό μέρος της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο δημιουργείται από τη λειτουργία κλιματιστικών συσκευών και σύμφωνα με στοιχεία της ΑΗΚ υπάρχει άμεσος συσχετισμός κατανάλωσης ηλεκτρισμού και θερμοκρασίας.

Η επίσης εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Καύσιμα: Ανοίγει ο δρόμος για ελευθεροποίηση του τομέα" γράφει ότι έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για την εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών από ξένες εταιρείες. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι εμπορική αποστολή από 12 επιχειρήσεις της Ελλάδας έρχεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με Κύπριους επιχειρηματίες με στόχο τη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συναντήσεις θα γίνουν στο ΚΕΒΕ και τα μέλη της αποστολής καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

ΣΣ: Η εφημερίδα "Χαραυγή" δεν παραλήφθηκε στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 23 June 2001 - 7:24:03 UTC