Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ- 22/5/2001 Η προεκλογική μάχη των κομμάτων που εισήλθε στην τελική της ευθεία, η σημερινή αποχή μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης από τα μαθήματά τους και οι ψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πέντε άξονες του ΔΗΣΥ για το ΧΑΚ" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "απάντησε στους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ ότι δήθεν ο ΔΗΣΥ λόγω των διαπλεκομένων συμφερόντων του με τις τράπεζες παρεμβαίνει ώστε να μην ζητείται αποπληρωμή δανείων από επενδυτές". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να μην λειτουργεί λόγω των εκλογών και όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε το μαγαζί, γιατί σήμερα υπάρχουν εκλογές".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στημένη η αναταραχή στην παιδεία" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, με τη σημερινή αποχή των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης από τα μαθήματά τους, "αποδεικνύεται ότι η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μαθητών καθοδηγείται από μερικούς" και η Συνομοσπονδία Γονέων τους υποστηρίζει, "λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "αιφνιδίασε" ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανακοινώνοντας χθες την ενίσχυση της Διερευνητικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο με το διορισμό τριών νέων συμβούλων.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μάχες χαρακωμάτων αλλά και προγραφές" γράφει ότι "φωτιές" πήρε χθες το προεκλογικό σκηνικό με το ΑΚΕΛ να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, για να πάρει απάντηση από τους Νίκο Αναστασιάδη, και τους Υπουργούς Παιδείας, Γεωργίας, και Συγκοινωνιών και Έργων και γράφει ότι οι τόνοι ανέβηκαν πεισσότερο με την αγωγή λιβέλλου του Γιώργου Λιλλήκα κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε χθες το διορισμό του νέου εκπροσώπου Τύπου της που είναι ο 57χρονος Μπράιαν Κέλι, ο οποίος προηγουμένως υπηρετούσε στην Αιθιοπία και την Ερυθραία.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναστάτωση στα σχολεία" γράφει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης, γονείς προχώρησαν σε κλείσιμο των σχολείων των παιδιών τους και δικαιολογώντας την απόφαση, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είπε ότι η αποχή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι οι μαθητές της Α' Λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμη τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν την επόμενη χρονιά. Αλλού γράφει ότι το νέο επαναστατικό χάπι κατά της μυελογενούς λευχαιμίας θα κυκλοφορήσει στην Κύπρο σε έναν περίπου μήνα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανεβαίνουν απότομα οι τόνοι" γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής έχει αρχίσει με το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να οδηγούνται σε εντάσεις υπό τη σκιά της ανταλλαγής των βαρύτατων υπαινιγμών της περασμένης Κυριακής. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ούτε πέντε ημέρες δεν πέρασαν από το επίσημο κλείσιμο του κεφαλαίου της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στις Βρυξέλλες και οι αρμόδιοι για το Συνεργατικό Κίνημα προχώρησαν στη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων για επίσπευση της εναρμόνισης του Συνεργατισμού με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκβιάζουν τους επενδυτές" γράφει ότι "σοβαρές καταγγελίες, που αφορούν αθέμιτες προσπάθειες επηρεασμού ψηφοφόρων από μέρους υπουργών και στελεχών του ΔΗΣΥ" διατύπωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος εντάσσεται σε "πολυεθνικό κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων", σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας και επικαλούμενη δημοσίευμα της ελλαδικής εφημερίδας "Το Βήμα" γράφει ότι στην έκθεση προσδιορίζονται όλα τα πρόσωπα που αποτελούσαν τους "συνδέσμους" του κυκλώματος στην Ελλάδα, Κύπρο και αλλού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η θερμοκρασία στην Κύπρο θα είναι πέντε βαθμοί πάνω από τη συνηθισμένη για αυτήν την εποχή και θα αυξάνεται, ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού αναμένει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διακοπή ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χτιστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε πως οι Ρόμα, που φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, δεν θα τυγχάνουν μεταχείρισης τουριστών και δεν θα λαμβάνουν βοηθήματα από την κυβέρνηση ή να τους παρέχεται στέγαση.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 22 May 2001 - 6:24:04 UTC