Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 21/05/2001 Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων του "ΑΝΤ1" και του "Μέγκα" πριν από την προσεχή Κυριακή, 27 Μαϊου, ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και οι τρόποι αξιοποίησής της, η τοποθέτηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη του θεμέλιου λίθου για το νέο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και η εξαγγελθείσα για αύριο αποχή των μαθητών των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Η εβδομάδα των αναποφάσιστων" γράφει ότι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν χθες βράδυ τα τηλεοπτικά κανάλια "ΑΝΤ1" και "Μέγκα" επιβεβαίωσαν το μήνυμα που είχαν στείλει οι δημοσκοπήσεις του "ΡΙΚ" και του "Σίγμα", ότι "η ψαλίδα μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ κλείνει και ότι θα γίνει σκληρή μάχη στους αναποφάσιστους στους οποίους ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να έχει μεγάλα αποθέματα". Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η αξιοποίηση της απόφασης του ΕΔΑΔ έχει δρομολογηθεί και ότι έχει ορισθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων από Κύπρο, Ελλάδα και χώρες της ΕΕ η οποία θα μελετήσει όλες τις πτυχές της απόφασης.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Συνεχίζουμε αγονάτιστοι για δικαίωση του αγώνα" γράφει ότι ο Σωτήρης Σαμψών, υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου, είπε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του Νίκου Σαμψών "ασυμβίβαστοι μέχρι να δικαιωθούν οι θυσίες του και να κρατήσουμε αλώβητη την Κύπρο, παρά τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, μέχρι που η ελληνική σημαία να στηθεί στον Απόστολο Ανδρέα". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες σε ένα μήνα περίπου φθάνει στην Κύπρο ένα νέο προληπτικό εμβόλιο κατά της βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας, το οποίο έχει ήδη χορηγηθεί στην ελληνική αγορά και έγινε ανάρπαστο.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Εριξαν και τα φύλλα συκής" γράφει ότι χθες τα δύο μεγάλα κόμματα αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς "που αγγίζουν τα όρια της προσβολής της δημόσιας αιδούς, με σκληρές προσωπικές επιθέσεις και σαφή 'ροζ' υπονοούμενα". Η αντιπαράθεση στην οποία ενεπλάκησαν οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, όπως και ο βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας, προϊδεάζει για τους τόνους στους οποίους θα κινηθεί και θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαμάχη. Αλλού αναφέρει ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές σε πόρισμα έρευνάς τους εμπλέκουν κυπριακή εταιρεία σε "κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων" προς χώρες της ΕΕ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Κλείνει η ψαλίδα" γράφει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το Δημοκρατικό Συναγερμό να αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του και μειώνοντας τη διαφορά που το χωρίζει από το ΑΚΕΛ, το οποίο εξακολουθεί να προηγείται του ΔΗΣΥ με ποσοστιαία διαφορά 3% στην πρόθεση ψήφου. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους, εντός των ημερών αναμένεται ότι 60 περίπου κρατούμενοι θα εγκατασταθούν στην ανοικτή φυλακή και στο κέντρο εξωιδρυματικής απασχόλησης που εγκαινίασε προχθές ο Πρόεδρος Κληρίδης.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τα παίζουν όλα για όλα" γράφει ότι μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα πριν από την ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, όλα τα πολιτικά κόμματα εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία με πρωταγωνιστές τα δυο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τα οποία με υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις "επενδύουν στη συσπείρωση των οπαδών τους" προκειμένου να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά τους. Αλλη είδηση είναι η εξαγγελθείσα για αύριο αποχή των μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από τα μαθήματά τους για το θέμα της επιλογής μαθημάτων της πρώτης Λυκείου.

Η "Χαραυγή" κάτω από δυο μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες και με τον τίτλο "Η Πάφος ψηφίζει συνέπεια και αξιοπιστία" γράφει ότι κατά τη χθεσινή προεκλογική πολιτικο - καλλιτεχνική εκδήλωση του ΑΚΕΛ στην Πάφο, "οι Παφίτες διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους εκείνους που για οκτώ χρόνια απέδειξαν ότι δεν μπορούν να επιλύσουν τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός άνθρωπος". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα θέσει σήμερα το θεμέλιο λίθο του νέου Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι και ότι και αυτή η πράξη εντάσσεται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 21 May 2001 - 7:24:03 UTC