Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 19/05/2001 Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 27ης Μαϊου, τα εγκαίνια από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας νέας πτέρυγας των Κεντρικών Φυλακών, η πτωτική πορεία του δείκτη στο ΧΑΚ και οι τοξικολογικές εξετάσεις για τη διακρίβωση των αιτιών του θανάτου του 14χρονου μαθητή Γιώργου Χ"Δημήτρη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" με κύριο τίτλο "Πρόκληση Χριστόφια προς οπαδούς ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο ίδιος ανέμενε την αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις του ΡΙΚ και του Σίγμα και ότι δεν περίμενε ότι ο ΔΗΣΥ θα πάρει 27 ή 28%. Αλλού γράφει ότι άνευ ουσίας ήταν τελικά το επεισόδιο πυροβολισμών που προκάλεσε καταρχήν πανικό, προψές, στην οικία του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, αφού όπως απεδείχθη οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν από τον εθνοφρουρό που ήταν σκοπός όταν εξέλαβε θόρυβο που άκουσε ως ρίψη πυροβολισμών εναντίον του.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οργίλη αντίδραση" ότι "ασέβεια στο νεκρό αγωνιστή της ΕΟΚΑ και της τουρκανταρσίας αποτελεί η παντελής απουσία από την κηδεία του Νίκου Σαμψών, εκείνων των μικροκομματικών κύκλων που έχουν αυτοβαπτισθεί 'υπερπατριώτες', 'υπερδεξιοί' και 'υπερεθνικόφρονες'". Σε άλλο θέμα επισημαίνει ότι την παροχή επιδόματος τέκνου στο τρίτο παιδί, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και όχι το μεγαλύτερο, όπως προνοούσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύψους 30 λιρών θα εισηγηθεί η Διυπουργική Επιτροπή προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Συνεταιρισμός Ελλάδας - Τουρκίας" αναφέρει ότι την ευκαιρία που προσφέρει η έλλειψη ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο αποφάσισε να εκμεταλλευθεί ο Λευκός Οίκος για να πιέσει την Αθήνα και την Αγκυρα να συνεργαστούν, προς δικό τους βέβαια όφελος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ύστερα από χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη ότι "η καταδίκη της Τουρκίας για ταπεινωτική μεταχείριση των ίδιων των αγνοουμένων και των συγγενών τους πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολιτικό και νομικό επίπεδο".

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Διμέτωπη επίθεση" ότι "διμέτωπη επίθεση εναντίον του ΔΗΚΟ και των Νέων Οριζόντων εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και του Προέδρου των ΝΕΟ Νίκου Κουτσού". Αλλού αναφέρει ότι ο Τόμας Μίλερ θα είναι, εκτός απροόπτου, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ότι η επιλογή του σχετίζεται με την καλή γνώση που διαθέτει στο Κυπριακό, για τα Βαλκάνια και σε θέματα τρομοκρατίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αποφάσισαν προσάρτηση" αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει διαμηνύσει προς κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρο χωρίς προηγουμένως να υπάρξει επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Αλλού αναφέρει ότι με βάση τις τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν στο Κρατικό Χημείο δεν χορηγήθηκε υπερβολική δόση φαρμάκου στον 14χρονο μαθητή Γιώργο Χ"Δημήτρη, όταν υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προτού εκπνεύσει στο χειρουργικό τραπέζι.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κερύνεια μας, θα επιστρέψουμε!" στη χθεσινοβραδινή αντικατοχική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ, στο Λήδρα Πάλας, όπου ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Κερύνεια, επεσήμανε ότι ο δρόμος μέχρι την επιστροφή είναι ανηφορικός και γεμάτος παγίδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέες περιπέτειες οδηγείται η δημόσια παιδεία λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των ενιαίων εξετάσεων, εξαιτίας της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από μέρους του Υπουργείου Παιδείας για τη ρύθμιση καίριων εκπαιδευτικών ζητημάτων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Φυλακή; Είναι ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων" αναφέρεται στα χθεσινά εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας νέας πτέρυγας στις Κεντρικές Φυλακές την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε ως ξενοδοχείο τριών αστέρων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού αντέκρουσε χθες τις επικρίσεις καταναλωτών ότι η αγορά των νέων λαμπτήρων που διαθέτουν για εξοικονόμηση ενέργειας είναι χάσιμο λεφτών, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Τάσο Ρούσο να δηλώνει ότι "το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα άτομα δεν μπορούν να δεχθούν οτιδήποτε καινούργιο".

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στην κόψη του ξυραφιού η πορεία του ΧΑΚ" ότι καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς κρίνονται οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις εκδηλωθούν από μέρους των μεγάλων "παικτών" της αγοράς. Η έκδηλη πια νευρικότητα που διακρίνει το Γενικό Δείκτη, ενδέχεται να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με πτώση, κυρίως λόγω της Globalsoft, της τάξης του 1,02% έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης με αποτέλεσμα να κλείσει στις 194,48 μονάδες.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Στο πνεύμα των αναποφάσιστων" αναφέρει ότι στην τελευταία στροφή πριν το τέρμα, ο χρηματιστηριακός δείκτης, και γενικά η χρηματιστηριακή αγορά, φαίνεται να παρακολουθεί τις εκλογές και να ακολουθεί το πνεύμα των αναποφάσιστων αφού μετά τις αναλαμπές στις αρχές του μήνα, όπου κινήθηκε ανοδικά, αυτή η εβδομάδα έχει ως χαρακτηριστικό στοιχείο την αναποφασιστικότητα. Αλλού προβάλλει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι η Κύπρος θα καταστεί μέλος της ΕΕ μέσα στα επόμενα δυο με τέσσερα χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ψηφίζουν οι μισοί" ότι χρηματιστήριο (40%), ανεργία (23%), γεωργία και έλλειψη ρευστότητας (4%) είναι τα προβλήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, σύμφωνα με έρευνα για την οικονομία που διενεργήθηκε για την εφημερίδα. Αλλού αναφέρει ότι σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Γενική Εισαγγελία με συμμετοχή των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του συμβουλίου του ΧΑΚ και του Γενικού Εισαγγελέα αποφασίστηκε η συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 19 May 2001 - 6:24:04 UTC