Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 18/05/2001 Οι προεκλογικές "μάχες" των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, όπως αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά τη χθεσινή ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης και οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί συνομοσπονδίας ως λύσης στο Κυπριακό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλείνει η ψαλίδα ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ" γράφει ότι δέκα ημέρες από τις βουλευτικές εκλογές η ψαλίδα μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ όπως παρουσιαζόταν στις δημοσκοποπήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες "κλείνει με εντυπωσιακό τρόπο και πιστοποιεί τη ραγδαία αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ". Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γενικός Εισαγγελέας οδηγεί ενώπιον της δικαιοσύνης τόσες πολλές υποθέσεις διαφθοράς, 30 στον αριθμό, σηματοδοτώντας την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και άλλων οργανισμών.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγώνας μέχρι τη νίκη" αναφέρεται στο χθεσινό μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών, εννιά ημέρες μετά το θάνατό του. Αλλού αναφέρει ότι το Βέλγιο υποστηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού που να στοχεύει στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και γράφει ότι τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισιέλ, του οποίου η χώρα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, στον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στον πάγο το ισχυρό όπλο", γράφει ότι λίγες μόνο ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, "η κυβέρνηση φαίνεται μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα να ακολουθεί πολιτική συμμόρφωσης με τις υποδείξεις τρίτων για να τοποθετηθεί, σ' αυτή τη φάση, στο ψυγείο η σημαντική αυτή απόφαση". Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η Κύπρος εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά το κλείσιμο χθες άλλων τριών κεφαλαίων.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψαλίδι στη διαφορά" γράφει ότι μάχες σε τρία μέτωπα δίνουν τα κόμματα εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές και κάτι τέτοιο συνάγεται μέσω τις τρίτης σφυγμομέτρησης που μετέδωσε χθες βράδυ το "Σίγμα" και μέσω άλλης που μετέδωσε το "ΡΙΚ" και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ψαλιδίζει τη διαφορά του με το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι 45χρονος Βρετανός υπήκοος, ο οποίος εργαζόταν στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου βρέθηκε από τη σύζυγό του νεκρός χθες στο σπίτι του και σύμφωνα με εκπρόσωπο των Βάσεων, ο θάνατός του προήλθε από πολλαπλά τραύματα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ροή ψηφοφόρων από έξω" γράφει ότι σε ύστατη προσπάθεια συλλογής ψήφων, αλλά και επικράτησης έχουν αποδυθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση της 27ης Μαϊου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι στην Ολλανδία πιθανό να μεταβούν ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας για την υπόθεση της ληστείας σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λάρνακα και την κλοπή 50 χιλιάδων λιρών, την περασμένη Τρίτη, αφού ως ύποπτοι για τη διάπραξη της ληστείας φέρονται δύο νεαροί Ολλανδοί.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συνταγή διχοτόμησης" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως εκείνοι που μιλούν για αναπροσαρμογή θέσεων και δίνουν την ερμηνεία της αλλαγής στη στρατηγική και το στόχο για την επίλυση στο Κυπριακό, "δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία και ότι εάν φύγουμε από την ομοσπονδία για να πάμε σε μια άλλη λύση τότε αυτή είναι η συνταγή για τη διχοτόμηση". Αλλού αναφέρεται σε συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης που έγινε στη Λευκωσία κατά την οποία, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην Παιδεία στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προβάρει κοστούμι... Προέδρου!" γράφει ότι σε διακριτικό "πολιτικό φλερτ" προς το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και το ΔΗΣΥ έχει επιδοθεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επικρίσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη διακοπή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Μπακούρ Τσαλάρ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι Γάλλος ταξιδιωτικός πράκτορας απείλησε να αποσυρθεί από συμφωνία που έκανε με τις Κυπριακές Αερογραμμές λόγω κακών συνθηκών που επικρατούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναφέρει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. Αλλού γράφει ότι από την έλλειψη νερού στο πάρκο της Αθαλάσσας μεγάλα δέντρα, όπως ευκάλυπτοι, πεθαίνουν, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Γιώργος Παττίχης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου Κληρίδη κατά την τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου, ο οποίος είπε ότι η κυπριακή οικονομία προοδεύει με μεγαλύτερου ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας συγκριτικά με την ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι δύο ρωσικά ελικόπτερα τύπου ΚΑΜΟΦ-32 θα φθάσουν στην Κύπρο, για να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" γράφει ότι σε ερωτήσεις της εφημερίδας ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε ότι είναι ανυποχώρητος όσο ποτέ άλλοτε σε ό,τι αφορά την επιθυμία του για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέσω συνομοσπονδίας "δύο χωριστών κρατών" στο νησί. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον Υπουργό Εσωτερικών, πενταετούς σχεδίου με στόχο την αναζωογόνηση απόμερων περιοχών της Λευκωσίας.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 18 May 2001 - 7:24:04 UTC